KRATKA NOĆ U FORUMU

VIDEO: OSTAVITE SVU NADU, VI KOJI ULAZITE! Strašni Kazahstanac 22. nokautom u nizu pokazao zašto se nitko ne želi boriti s njim!

 Reuters

"Ostavite svu nadu, vi koji ulazite" - napisao je Dante Alighieri na vratima pakla u prvoj instalaciji espke Božanstvene komedije. Sedam stoljeća kasnije, ta bi rečenica komotno moglo stajati na ulazu u ring kad u njemu operira Kazahstanac Genadij Golovkin (35-0, 32 KO).

Bolno je to saznao na vlastitoj koži Dominic Wade (18-1, 12 KO), koji je u subotu navečer Golovkinu pokušao preoteti WBA i IBF naslove u srednjoj kategoriji. Iako od mladog Amerikanca nitko nije očekivao da će ozbiljno zaprijetiti prvaku, mnogi su se potajno nadali da će izdržati barem nešto više od dvije runde koliko je trebalo Golovkinu da ga s lakšim potresom mozga otpravi iz legendarnog Foruma u Los Angelesu.

U prvoj rundi Kazahstanac je strpljivo čekao da njegov protivnik pogriješi, pritom testirajući čvrstinu njegovog torza i postojanost brade s nekoliko probnih udaraca. Kada se pred kraj runde nakon jednog klinča Wade malo otvorio Golovkin je iskoristio priliku i srušio ga desnim krošeom preko ramena koji je, ako pogledate usporenu snimku, zapravo "tek" djelomično sjeo na glavu suparnika. Budući da u rukama posjeduje kolektivnu snagu nekoliko divizija, i to je bilo dovoljno da Amerikanac guzicom počisti pod u ringu.

Wade se inače prije meča hvalio da je grubijan koji će razbiti lice Golovkinu, ali njegova mu je moć uništila samopouzdanje već pred drugu rundu. S druge strane, Kazahstanac nije štedio vremena i odmah je krenuo završiti priču novim nokautom. Pritom je čak i dopustio Wadeu da ga pogodi s nekoliko čistih udaraca koje je ispratio nonšalantnim osmijehom da bi ga uskoro srušio desnim krošeom koji je odjeknuo punim Forumom. Nekim čudom Amerikanac se uspio dići, sudac mu je kontra zdrave logike dao još jednu priliku da nešto pokuša, ali je za desetak sekundi novi desni kroše Golovkina stavio točku na i. Wade ne da nije uspio "razbiti facu" suparniku, nego može biti sretan što je živ izašao iz ringa...

Novom pobjedom i 22. nokautom u nizu (!!), Golovkin je još malo popravio nestvarnu statistiku. Jednom od najboljih boksača današnjice, i bez sumnje najboljem u srednjoj kategoriji, do sada je na megdan izlazilo 35 boksača, od kojih ga nijedan nije uspio makar uzdrmati, a kamoli pomisliti na pobjedu. Štoviše, čak 32 protivnika pokleknula su pred teškim udarcima Golovkina, što znači da je Kazahstanac 91.4 posto svojih mečeva završio nokautom! Takvim učinkom se nijedan šampion u povijesti srednje kategorije ne može pohvaliti, a bogme ćete teško kojeg naći i u nekim drugim kategorijama.

Same borbe Kazahstancu očito nisu problem. No, pronalaženje dostojnih suparnika jest. Iako zbog atraktivnog stila među hardcore fanovima već godinama ima fanatičnu podršku, što se vidjelo i po navijanju 16 353 glasna gledatelja u Forumu koji su svaki njegov udarac pratili uzvicima "Triple G, Triple G" (Golovkinov nadimak, op. a.), dominantnost kojom gazi kroz suparnike odvraća najbolje borce srednje kategorije da prihvate rizik i udu u ring s njima.

Tako je WBO prvak, Englez Billy Joe Saunders odbio pet milijuna dolara u potencijalnom meču za ujedinjenje naslova, što je najmanje pet puta više nego što je dobio ili će dobiti za bilo koji drugi meč. Ipak, jedini koji bi mogao pružiti pravi izazov Golovkinu u srednjoj kategoriji je WBC i linearni prvak Saul Canelo Alvarez, koji se naslova domogao prošlog studenog u meču protiv Miguela Cotta (koji je također izbjegavao Golovkina kao vrag tamjan).

Umirovljenjem Mayweathera, Canelo je preuzeo titulu boksača oko kojeg se vrti najveća lova - on je zgodan, mlad, do sada se nije plašio izazova, a u rodnom Meksiku uživa fanatičnu podršku milijuna navijača. Meč između njega i Golovkina je s marketinškog stajališta, ali i sportskog, najveći koji se trenutno može ostvariti u boksu. Na primjer, čim su krenule priče o potencijalnom ogledu promotorima oba boksača javio se karizmatični gazda Dallas Cowboysa Jerry Jones koji je ponudio da se ogledaju u domu njegove momčadi u Arlingtonu, inače ultra-modernom zatvorenom stadionu koji može primiti 105 000 gledatelja!

No, Canelo je za suparnika odabrao Britanca Amira Khana, bivšeg prvaka u poluvelter kategoriji i odličnog velteraša, koji će preskočiti gotovo dvije kategorije da bi ukrstio rukavice s Meksikancem. Ovo "gotovo dvije kategorije", pišemo zato jer se Canelo bori na težini od 155 funti (70 kilograma), koja je dvije i pol kile ispod limita srednje kategorije, što predstavlja glavnu zapreku u eventualnim pregovorima njegovog Golden Boy promotora i Golovkinovog K2 Promotions.

Usprkos tome što drži legitimni naslov prvaka u srednjoj kategoriji, Canelo inzistira da se još uvijek ne osjeća udobno na toj težini te odbija pomisao da se bori na limitu od 160 funti (72.6 kg) na kojem, sasvim opravdano, Golovkin inzistira. Koliko je takav stav Canela zapravo licemjeran, najbolje demonstrira činjenica da on između vaganja i meča često skupi oko deset kilograma što ga u ringu čini pravim poluteškašem. Ipak, ako Khan ne iznenadi boksački svijet 7. svibnja u Las Vegasu, ostaje nada da će se stavovi ipak malo približiti i da će meč između Canela i Golovkina biti dogovoren za drugu polovicu godine, ili barem početak 2017.

Gonzalez pokazao zašto je najbolji

Već treći put u nizu prije Golovkina imali smo priliku gledati najboljeg boksača današnjice, Romana Gonzaleza (45-0, 38 KO) iz Nikaragve. Omaleni "Chocolatito" glavni je baja u muha kategoriji (50.8 kilograma), što je demonstrirao u odličnom meču protiv protiv Portorikanca McWilliamsa Arroya (16-3, 14 KO).

Gonzalez je slavio jednoglasnom sudačkom odlukom nakon 12 rundi (120-108, 119-109) i obranio svoj WBC i linearni naslov, ali usprkos nevjerojatnom pritisku i kiši udaraca nije uspio srušiti žilavog Arroya koji je pokazao da u paketu sa svojih sićušnih pedeset kila nosi itekako velika muda.

Ukupno je u meču upućeno 1843 udaraca (1132 Gonzalez, 711 Arroyo), od čega je 360 Gonzalezovih našlo put prema Arroyu, koji je nazad vratio njih 193. Tek da dobijete osjećaj koliko je to puno, sjetite se da su Fury i Kličko spojili bijednih 138 udaraca u svojem ogledu za teškaški naslov prvaka (jasno, nitko ni ne očekuje da teškaši udaraju tempom dvostruko manjih boksača, ali ipak...)

Ovim mečom Gonzalez je, nadamo se, napokon zaslužio glavnu borbu večeri na HBO-u. Budući da se bori u Amerikancima, ali i široj bazi fanova neatraktivnoj muha kategoriji, jedina dva suparnika s kojima bi mogao opravdati "main event" su Meksikanac Juan Francisco Estrada koji drži WBA i IBF naslove u istoj kategoriji (i kojeg je Chocolatito jednom svladao prije četiri godine, ali u nižoj kategoriji) i japansko "čudovište" Naoya Inoue, koji drži jedan od abecednih naslova u višoj, polu-bantam kategoriji. Obojica kotiraju među top 10 pound for pound boksača današnjice i meč protiv bilo koga od njih dvojice jamčio bi pravi spektakl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:02