SHOW U LONDONU

VIDEO: NAJVEĆA NADA BOKSA MOĆNIM NOKAUTOM DO TITULE! Fury mu je odmah zaprijetio jezivom porukom!

 Reuters

Prije subotnjeg meča u londonskoj O2 areni između Charlesa Martina (23-1-1, 21 KO) i Anthonyja Joshuae (16-0, 16 KO) gotovo nitko nije očekivao da će trajati punih 12 rundi. Većina nije ni očekivala da će Amerikanac Martin zadržati IBF pojas svjetskog prvaka u teškoj kategoriji do kojeg je sretno došao zbog ozljede Vjačeslava Glazkova u trećoj rundi njihovog meča u siječnju. Ali da će sve završiti nakon samo četiri minute i dvije bombastične desnice Joshuae, tome su se nadali tek najveći (makar mnogobrojni) fanovi mladog Britanca.

Tako je nokautom u drugoj rundi 26-godišnji Anthony Joshua već u svojem 16. meču došao do abecednog naslova svjetskog prvaka, niti tri i pol godine nakon što je kao zlatni olimpijac prešao među profesionalce. Da razjasnimo, Joshua nije pravi svjetski prvak, već samo nositelj titule koju je IBF oduzeo jedinom legitimnom prvaku, Tysonu Furyju. Naime, smiješni ljudi iz IBF-a htjeli su da Fury titulu brani protiv nedoraslog Glazkova, a ne protiv Vladimira Klička, što je on elokventno prokomentirao nabivši njihov pojas u WC školjku.

Taj razvoj događaja u konačnici je doveo Joshuau u priliku da osvoji svjetski naslov puno ranije nego što je to planirao njegov menadžer Eddie Hearn i cijela vojska marketinških stručnjaka okupljenih oko Britanca. No, kad se široj boksačkoj javnosti nepoznati Martin pokazao spremnim da svoj lako stečeni naslov brani protiv najveće nade teške kategorije Hearn i Joshua nisu dvojili ni trena već su krenuli u organizaciju spektakla u londonskoj O2 areni. Gotovo 20 000 karata planulo je u 90 sekundi, dogovorene su odlične pred-borbe i sve je bilo spremno za krunidbu nove boksačke zvijezde, iako je Martin bio taj koji je u dvoranu ušao s krunom (doslovno) na glavi.

Pred fanatičnim britanskim navijačima koje "groznica Joshua" praktički drži još od Olimpijskih igara, programirani superstar nije razočarao. U prvu rundu su obojica boksača krenula oprezno, ali je Joshua bio taj koji je određivao tempo i s nekoliko dobrih direkta opipao kvalitetu brade svojeg suparnika. Britanca ni najmanje nije smetao "obrnuti" gard ljevaka Martina, koji je desnicom opstruirao udarce efikasnošću para komarca. Kada ga je u prvoj polovici druge runde desnica Joshuea pogodila posred lica, odmah se našao na podu.

Sa zabezeknutim izrazom na licu ustao je polako, što od šoka, što od želje da si da koju sekundu više za oporavak, ali spasa mu nije bilo. Čim je meč nastavljen Joshua ga je srušio gotovo identičnim, ako li ne i jačim udarcem te sa smiješkom odšetao u neutralni kut. Martin je opet pokušao ustati, ali je predugo čekao i sudac je prekinuo meč uz njegove blage, više reda radi proteste. Da je kojim slučajem borba nastavljena, nema ni trunke sumnje da bi završetak bio isti, tek kojih dvadesetak sekundi kasnije u noć.

Nakon spektakularne pobjede Joshua je pred oduševljenim navijačima zadržao mirnoću:

- Ne želim se previše zanositi. No, svaki meč je sve bolji i bolji. Ne radi se ovdje samo o snazi, nego brzini i preciznosti. Martin je bio dovoljno velik i hrabar da brani titulu u Londonu i zbog toga zaslužuje moj respekt - glatko je sažeo Britanac cijelu večer u nekoliko kratkih rečenica.

Pred Joshuom se sada prostire more mogućnosti. Naime, u nakon dugo vremena zanimljivoj teškoj kategoriji njegov marketinški potencijal (čitaj: zaradit će svima brdo love) ne poznaje granice, a na horizontu se već naziru potencijalni mečevi s Furyjem, Kličkom i Wilderom od kojih bi svaki dvaput rasprodao Wembley. No, za očekivati je da će ga Hearn upariti s nominalno lakšim suparnicima u sljedeća dva, tri meča kako bi stekao još malo iskustva i popravio nekoliko stvari (npr. kretanje).

S obzirom na golemu, a' la' kraljevska obitelj popularnost koju uživa u Britaniji, čak i mečevi s Chisorom ili Pulevom prodavali bi se kao sladoled usred vrelog ljeta. Od intrigantnijih opcija za njegove buduće borbe spominju se također vrlo popularni David Haye i novozelandska nada Joseph Parker, koji će krajem petog mjeseca u meču protiv Carlosa Takama tražiti status prvog izazivača za IBF naslov. Kako god okrenuli, čini se da je teškoj kategoriji napokon svanulo.

Fury: "Dajte mi da zakoljem to janje"

Jedina osoba na Otoku koju nije impresionirao način na koji je Joshua došao do titule je Tyson Fury. Brbljavi svjetski prvak već je ispričao svakome s parom ušiju da Joshua nije takav potencijal kakvim ga se prikazuje i da uopće ne zna boksati. Osim što je prognozirao pobjedu Martina, Fury je bez zadrške (njemu nepoznat pojam) rekao da bi u ringu lakoćom sredio mlađahnog sunarodnjaka.

Jedva nekoliko minuta nakon meča na Twitteru je napisao: "Dakle, AJ je dobio pojas, ali je izgledao sporo i nezgrapno, kao prosječni bodybuilder. Dajte mi da zakoljem to janje."

Čak i ako je od svjetskog šampiona, previše je. Koliko god Fury bio dobar boksač (a sjajan sigurno nije), do svojeg je naslova došao preko neviđeno letargičnog Klička. Za koju godinu, dvije Joshua će biti sasvim druga priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:22