INTERVJU ZA BBC

VIDEO: KLIČKO ODABRAO NASLJEDNIKA 'Joshua je najveći talent u posljednjih 25 godina'

Visok 198 cm i težak 108 kilograma, Joshua zbog svoje mišićave konstitucije izgleda kao grčki bog, a njegova tehnika, koliko se već može vidjeti u mečevima koje završava brzinom svjetlosti, je sve bolja i bolja
LONDON, ENGLAND - MAY 30: Anthony Joshua of England celebrates after defeating Kevin Johnson of The USA in their WBC International Heavyweight Championship bout at The O2 Arena on May 30, 2015 in London, England. (Photo by Ben Hoskins/Getty Images)
 Ben Hoskins / Getty Images / 2015 Getty Images

25-godišnji Britanac Anthony Joshua već je okrunjen od strane novinara koji pokrivaju boks (pogotovo onih na Otoku) kao nova velika zvijezda teške kategorije. Boksački fanovi nisu ništa manje oduševljeni snažnim Joshuom, što se lako objašnjava činjenicom da je u 13 nastupa nokautirao 13 suparnika od kojih nijedan nije izdržao duže od treće runde.

'Hype' vagonu (stvaranju senzacije, u vrlo slobodnom prijevodu) u četvrtak se službeno pridružio i svjetski prvak u teškoj kategoriji po WBA, WBO, IBF i IBO divziji, Vladimir Kličko. Veliki Ukrajinac već je i prije isticao Joshuu kao svojeg prirodnog nasljednika, a sada je to potvrdio u razgovoru za britanski BBC

Osvajača zlatne medalje na Olimijspkim igrama u Londonu (Joshua je slavio u superteškoj kategoriji) Kličko je nazvao 'boksačem koji najviše obećava u zadnjih 25 godina'. Vladimir, koji je zadnji poraz doživio prije više od 11 godina, zna o čemu priča, budući da je s Joshuaom odradio nekoliko sparinga.

- Joshua ima kvalitete koje mnogo momaka nema. Ima sve što je potrebno da bi bio pravi prvak unutar, i što je još važnije, izvan ringa. Aposlutno ima potencijala da postane jedna od najvećih zvijezda u boksu.

Visok 198 cm i težak 108 kilograma, Joshua zbog svoje mišićave konstitucije izgleda kao grčki bog, a njegova tehnika, koliko se već može vidjeti u mečevima koje završava brzinom svjetlosti, je sve bolja i bolja. Naravno, nije to ni blizu razine koju su posjedovali veliki tehničari u povijesti teške kategorije (kao Muhammad Ali) ili čak one na kojoj je trenutno mlađi Kličko, ali njegov glavni forte ionako je herkulovska snaga s kojom ruši suparnike.

U najboljim trenucima, ujedno i poželjnom scenariju za fanove 'plemenite vještine', Joshua djeluje kao ekspolozivna kombinacija legendarnog Georgea Foremana i svojeg ništa manje poznatog sunarodnjaka Lennoxa Lewisa, osim što je već sad u boljoj kondiciji nego su obojica ikada bili. Joshua k tome nije ograničen samo na boksanje s distance gdje dugim rukama može držati suparnike podalje od sebe, već se odlično snalazi i u bliskoj borbi, gdje kratkim 'bombama' ruši konkurenciju.

Njegov sljedeći meč održava se 12. rujna u londonskoj O2 Areni (koju polako pretvara u svoj drugi dom), a na megdan mu izlazi neporaženi sunardonjak Gary Cornish (21-0, 12 KO) koji se također može pohvaliti impozantnom, dvometraškom visinom. Njih dvojica borit će se za upražnjenu titulu prvaka Commonwealtha, a za očekivati je da će Joshua i Cornisha brzo poslati na pod, usprkos činjenici da je ovaj možda najbolji borac s kojim ulazi u ring.

Naravno, postavlja se pitanje kada će se talentirani Britanac boriti s kremom teške kategorije ( Aleksandar Povetkin, Tyson Fury, Deontay Wilder) ili napasti samog Klička za titule. Vladimir tu mogućnost nije isključio:

- Ako ostanem gdje sam sada, jednog dana taj bi se meč mogao dogoditi. Nakon što se još malo poboljša napasti će vrh planine. A tamo ja sjedim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:56