SWEET HOME ALABAMA

VIDEO: 'BRONČANI BOMBARDER' OBRANIO NASLOV Deontay Wilder prebio Francuza željezne brade

Nakon druge obrane protiv drugog nedoraslog izazivača u nizu (prvi je bio Eric Molina), Wildera početkom sljedeće godine čeka pravi izazov - Rus Aleksandar Povetkin
 AFP

Svjetski prvak u teškoj kategoriji po WBC verziji, Amerikanac Deontay Wilder (35-0, 34 KO), obranio je naslov tehničkim nokautom u 11. rundi protiv malo poznatog, ali iznimno čvrstog Francuza Johanna Duhaupasa (32-3, 20 KO).

Meč se održao u Legacy Areni u Birminghamu, Alabama (američka država u kojoj živi Wilder) pred 8471 gledatelja koji su glasno navijali za domaćeg favorita. Boksač kojeg zovu 'Brončani bombarder' nagradio je publiku zanimljvim mečom i drugom obranom naslova u zadnja tri mjeseca, iako protiv anonimnog borca koji ne spada niti u top 15 najboljih u teškoj kategoriji.

No, to činjenica nije spriječila Duhaupasa da u prve tri runde stisne prvaka i zada nekoliko odličnih udaraca, od kojih je jedan izazvao finu oteklinu ispod Wilderovog lijevog oka. Ipak, meč je 95 posto vremena bio jednosmjerna ulica u kojoj je neporaženi Amerikanac teškim udarcima nemilice lupao izazivača, kojeg su 'željezna' brada i ogromna volja držali na nogama sve do 11. runde kad je sudac napokon prekinuo borbu.

Usprkos pobjedi, Wilder je još jednom pokazao kako mu i te kako nedostaje finese i boksačke vještine, pa čak i kondicije, budući da je očito pao u tempu između 6. i 10 runde. Da ne spominjemo i lošu obranu, dijelom zbog glupiranja za publiku namjernim spuštanjem garda, što prebijeni Francuz nije mogao kazniti. Neki bolji izazivač nesumnjivo hoće.

- 'Jeste li svi dobili dobar show večeras? O moj Bože' - uzviknuo je Wilder nakon pobjede pred napaljenom publikom koja je uzvratila odobravajućim klicanjem.

- 'On odlično udara, ali mogao sam izdržati do zadnjeg gonga. Sudac nije trebao prekinuti meč ' - rekao je pak donekle razočarani Francuz. Ne dijelimo njegovo mišljenje - ako išta, sudac je meč trebao prekinuti ranije, budući da je bilo više nego očito da Duhaupas samo trpi batine, a ne uzvraća ništa.

Nakon druge obrane protiv drugog nedoraslog izazivača u nizu (prvi je bio Eric Molina), Wildera početkom sljedeće godine čeka pravi izazov - Rus Aleksandar Povetkin, kojeg je Kličko četiri puta rušio 2013. godine u meču obilježenom groznim suđenjem i hrvačkim zahvatima Ukrajinca. Povetkin je u međuvremenu ubilježio tri pobjede protiv vrlo solidnih boraca te zaradio status prvog izazivača za WBC naslov.

Zlatni Olimpijac iz 2004. u karijeri je doživio samo jedan, gore spomenuti poraz, te predstavlja pravi test Wilderovih mogućnosti i potencijala da kasnije u 2016. napadne istinskog prvaka teške kategorije, Vladimira Klička. Naravno, pod uvjetom da ovaj zadrži svoje titule u meču protiv Tysona Furyja, koji će se najvjerojatnije održati sredinom studenog ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:00