HOKEJAŠKI TURNIR

Šveđani i Finci slavili, Češka ostvarila i drugu pobjedu

German goalkeeper Thomas Greiss watches the puck during the Men's Ice Hockey preliminary game between Sweden and Germany at the Canada Hockey Place during the XXI Winter Olympic Games in Vancouver, Canada on February 17, 2010. Sweden won the game 2-0. AFP PHOTO / CRIS BOURONCLE
 AFP

Hokejaši švedske reprezentacije, aktualni olimpijski pobjednici, i u drugom su nastupu na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru upisali pobjedu.

Šveđani su odlučujuću prednost stekli već u prvoj trećini koju su dobili 2-0 i tu su prednost do kraja uspješno sačuvali. Istaknuo se kod pobjedničke momčadi desnokrilni napadač Ottawa Senatorsa Daniel Alfredsson s dva postignuta gola, dok su po jedan postigli zvijezde Vancouver Canucksa i Detroit Red Wingsa, Daniel Sedin i Johan Franzen.

Za Bjeloruse je oba gola postigao Dmitrij Melšenko. Kako je njegov drugi gol u 12. minuti posljednje trećine donio smanjenje vodstva Švedske na 3-2, Bjelorusi su do kraja pokušali doći do izjednačenja, ali su se Šveđani uspješno obranili i poentirali 11 sekundi prije kraja za konačnih 4-2 u trenutku dok su Bjelorusi izvukli vratara.

- Pobijedili smo i to je jedino važno. Kanada je sinoć igrala protiv Švicarske i pobijedila je tek na penale. Svi misle da je lako pobjeđivati u ovakvim utakmicama na olimpijskim turnirima, ali zapravo je jako teško - rekao je Sedin nakon utakmice protiv momčadi koja je Švedsku pobijedila u četvrtfinalu olimpijskog turnira 2002. u Salt Lake Cityju (4-3).

Finci lako, Selanne novi rekorder

Hokejaši Finske s lakoćom su pobijedili Njemačku 5-0 u 2. kolu skupine C na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, a Teemu Selänne postavio je novi rekord.

Naime, 39-godišnji desnokrilni napadač NHL momčadi Anaheim Mighty Ducksa, kojem su ovo pete Olimpijske igre, asistirao je za gol Kimma Timonena u drugoj trećini koji je Finskoj donio prednost 3-0 i tako došao do ukupno svog rekordnog 37. olimpijskog poena (20 golova i 17 asistencija).

Prethodno je Selanne dijelio rekord s Kanađaninom Harryjem Watsonom, te velikanima nekadašnjeg Sovjetskog saveza i Čehoslovačke Valerijom Karlamovim i Vlastimilom Bubnikom.

Protiv Njemačke je najbolji finski strijelac bio Timonen s dva postignuta gola, dok su se u strijelce upisali i Tuomo Ruutu, Jarkko Ruutu i Joni Pitkänen. Četiri od pet golova Finci su zabili s igračem više, a vratar Nicklas Bäckström je u svom olimpijskom debiju sačuvao netaknutu mrežu obranivši 24 udarca prema vratima.

Finska na Igrama u Vancouveru traži svoju prvu zlatnu olimpijsku medalju u povijesti, a u nedjelju će protiv velikih rivala Šveđana, od kojih je izgubila finale u Torinu 2006. godine (2-3) tražiti pobjedu za prvo mjesto u supini.

Češka ostvarila i drugu pobjedu

Reprezentacija Češke u hokeju na ledu ostvarila je i drugu pobjedu na olimpijskom turniru, u skupini B. Sa 6-2 su ovom prilikom bili bolji od Latvije.

Do velike i ključne rezultatske prednosti Česi su došli već nakon uvodnih 20 minuta kada su vodili s 3-0 i time odagnali mogućnost latvijskog iznenađenja.

Češka je krenula munjevito, pa su tako već nakon pet minuta igre, vodili sa spomenutih 3-0 uz pogotke Davida Krejcija, Tomaša Plekaneca i Jaromira Jagra.

Pogodak Tomaša Kaberlea na početku druge trećine, s igračem više, bio je znak da se Češka do kraja može potpuno opustiti i lakoćom privesti ogled kraju. Posljednji peti pogodak za Češku je postigao Elias na praznu mrežu Latvije na samom kraju utakmice, dok su Sotnieks i Ankipans bili strijelci za Latviju.

U posljednjem kolu skupine igra se veliki derbi između Češke i Rusije, a u drugom ogledu Slovačka će odmjeriti snage s Latvijom.

ZOI, hokej (M), 2. kolo B skupine:

Češka - Latvija 5-2 (3-0, 0-1, 2-1)

Redoslijed: 1. Češka 6, 2. Rusija 4, 3. Slovačka 2, 4. Latvija 0.

ZOI, hokej, 2. kolo, skupina C:





Finska - Njemačka 5-0 (1-0, 2-0, 2-0)

Švedska - Bjelorusija 4-2 (2-0, 1-1, 1-1)

Redoslijed: 1. Finska 6, 2. Švedska 6, 3. Njemačka 0, 4. Bjelorusija 0.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:08