DEUTSCHLAND ÜBER ALLES

Svaki treći igrač na Euru dolazi iz Bundeslige

Od ukupno 250 rukometaša koji su prijavljeni za prvi krug natjecanja na Euru (neki izbornici prijavili 15, neki po 16) čak 85 ih igra u njemačkoj Bundesligi
 Vladimir Ivanov / Cropix

GRAZ - Pod pretpostavkom da su na Euru svi najbolji rukometaši Starog kontinenta (s izuzetkom Petra Metličića i još nekih Hrvata), gola matematika pokazuje da svaki treći sudionik Eura igra u Njemačkoj. Najbolja je to potvrda snage Bundeslige s kojom se niti jedna druga liga ni približno ne može mjeriti. Svaka čast španjolskoj Asobal ligi čiji su klubovi - Barcelona i Ciudad Real - najviše puta bili prvaci Europe, svaka čast francuskoj ligi, no oni su kvalitetom daleko zaostali za Njemačkom. Uostalom, Njemačka je kolijevka rukometa, Njemačka je u rukometu ono što je Engleska u nogometu.

Mnogi su hrvatski rukometaši u povijesti igrali u Njemačkoj, a iz današnjeg “rostera”, koji je Červar složio za Austriju, petorica su “Nijemaca” - Vori, Lacković i Duvnjak u Hamburgu te Zrnić i Vuković u Gummersbachu.

Iz naše A skupine, zapravo je najmanje igrača na privremenom radu u Njemačkoj. Uz pet naših, još su samo četiri Norvežana. Ukrajinci i Rusi su posebna priča, oni gotovo da u pravilu igraju samo u domaćim klubovima. Čak 10 od 16 ukrajinskih reprezentativaca igraju u Zaporožju, a još više Rusa - njih 12 igraju za Čehovske medvjede. Uz njih, samo još Slovenci nemaju niti jednog igrača u Njemačkoj. Ostali su izbornici u pripremi za slaganje momčadi za Euro, samo na DSF-u gledali prijenose tamošnje lige.

Za usporedbu, samo su 34 sudionika Eura igrači u kraljevskoj španjolskoj ligi.

Njemačkoj gravitiraju posebno igrači iz njima susjednih zemalja, Češke, Poljske, Danske i Austrije, a posebna je iznimka Island koji je u Njemačku poslao čak 12 od 15 reprezentativaca.

Broj igrača u Bundesligi

Njemačka - svih 15

Island - 12

Češka - 10

Poljska - 9

Austrija - 8

Danska - 7

Francuska, Švedska i Hrvatska - 5

Norveška - 4

Srbija i Mađarska - 2

Španjolska - 1

Slovenija, Rusija i Ukrajina - 0

Kiel i Hamburg s najviše reprezentativaca

U pojedinačnom klupskom smislu najjači su na Euru također njemački Hamburg i Kiel. Oni su na Euro poslali po 11 igrača. U Hamburgu su, uz tri naša igrača i tri Nijemca, dva Poljaka i Francuza te jedan Danac. Kiel ima samo jednog domaćeg reprezentativca, dva Francuza te još po jednog Norvežana, Šveđana, Islanđana, Srbina i Čeha. Prvak Europe Ciudad Real ima šest Španjolaca, tri Francuza i jednog Šveđana, a Barcelona pet Španjolaca i po jednog Danca i Rusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:33