SPORI OPORAVAK

SCHUMI OSTAJE U KOMI Liječnici upozoravaju 'Jedino tako možemo kontrolirati disanje'

Testovi će djelomično pokazati koje su moždane aktivnosti i dalje u funkciji, a koje su stradale
 AFP

Iz Grenoblea i dalje nema novih vijesti o zdravstvenom stanju sedmerostrukog svjetskog prvaka u Formuli 1 Michaela Schumachera.

Liječnici su ranije objavili da neće izlaziti u javnost dok se Schumijevo stanje ne promijeni pa tako nema ni potvrde informacije da će ga ovih dana probuditi iz kome.

Mogu proći i mjeseci

Daily Mail je objavio da su u ponedjeljak počela testiranja Schumacherovog mozga koja bi im trebala pomoći da precizno lokaliziraju područje na kojem je pretrpio najteža oštećenja.

Testovi će djelomično pokazati koje su moždane funkcije i dalje u funkciji, a koje su stradale nakon što je Schumacher glavom udario u kamen.

Nijemac se u umjetnoj komi nalazi 18 dana. Stručnjaci kažu kako situacija može ostati nepromijenjena još tjednima pa i mjesecima jer u ovakvim slučajevima oporavak teče izuzetno sporo.

Dugačak put oporavka

- Schumachera čeka dugačak put koji je tek počeo. Zasad je važno da ostane u induciranoj komi kako bi se moglo kontrolirati njegovo disanje i tjelesna temperatura. Anestezija se može smanjiti tek kad se pritisak u mozgu normalizira - objasnio je za Autosport američki anesteziolog Gary Hartstein, bivši glavni medicinski delegat u Formuli 1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 12:05