PRESKAR U RINGU

Put do krune vodi kroz ukrajinsku stepu

Kada će hrvatski profesionalac Mario Preskar konačno boksati za ‘nešto’?

ZAGREB - Preskarov trener Leonard Pijetraj gotovo svakodnevno sluša ovo pitanje. Njegov 25-godišnji štićenik od srpnja 2003. probija se kroz profesionalnu tešku kategoriju, a odradio je tek 18 mečeva (16 pobjeda i dvije neodlučene borbe).

Iako je do početka 2008. godine njegovu karijeru vodio slavni američki promotor Don King, a potom je pronašao mjesto u boksačkoj obitelji braće Kličko, Preskarova imena i dalje nema među 20 najboljih europskih teškaša. Svjetske ljestvice također su mu nedostupne.

- Mario je imao odličan ugovor s Kingom, toliko unosan da je vlastitom promotoru postao preskup. Osim toga, ubrzo nakon početka suradnje King je izgubio kontrolu nad svjetskim naslovima u teškoj kategoriji. Bilo je sve manje prilike za ulazak u ring i logično je da smo sreću potražili drugdje - objašnjava Pijetraj razvojni put najboljeg hrvatskog boksača.

Ugovor s ukrajinskom promotorskom kućom K2 East naizgled je korak unazad, jer umjesto u Las Vegasu ili New Yorku, Preskar boksa u Kijevu i Čerkasiju. Međutim, dok su sva četiri relevantna svjetska naslova u rukama ukrajinsko-ruskih teškaša (braće Kličko i Nikolaja Valujeva), odnosno europskih menadžera i promotora, jasno je da najkraći put do svjetskog vrha vodi upravo kroz ukrajinsku stepu.

- Mario me tijekom prosinačkog sparinga u Kitzbühelu svakodnevno stavljao na kušnju. Izuzetno je agresivan i eksplozivan boksač, vrlo brz za teškaša. Vjerujem da će Mario za godinu, najviše dvije biti spreman boksati za svjetski naslov - govorio je Vitalij Kličko o svom hrvatskom kolegi.

U posljednje tri ugovorne godine s Kingom Preskar je boksao samo šest puta, a za prvih osam mjeseci pod okriljem K2 East čeka ga pet borbi. Pritom računamo i današnji dvoboj protiv Maksima Pedjure u Lavovu i sljedeći nastup 17. srpnja u Odesi.

Unatoč mršavom prosjeku od tri profesionalne borbe godišnje, Mario nimalo ne zaostaje za sadašnjim i bivšim svjetskim prvacima. Ni Vitalij Kličko, ni Valujev u njegovoj dobi nisu bili ni svjetski ni europski prvaci, jedino je Vladimir Kličko bio godinu mlađi od Preskara kad je osvojio kontinentalni naslov.

Predrasudu da se Mario bori protiv bezvrijednih i inferiornih boksača također je lako srušiti. Vladimirov 18. profesionalni suparnik, primjerice, imao je 20 pobjeda i 21 poraz, a hrvatski teškaš sutra u ring ulazi protiv ukrajinskog nokautera koji je srušio 11 od 13 protivnika i samo je jednom izgubio meč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:07