NAJBOLJI U POVIJESTI

Peterhanselov 10. Dakar: 'Nije mu važno vozi li se u Africi ili Južnoj Americi, na dva ili četiri kotača...'

Stéphane Peterhansel deseti je put pobjednik dakarskog relija. Francuskom vozaču malo je važno vozi li se po pijesku u Africi ili Južnoj Americi, on je jednostavno “pustinjska lisica”, najuspješniji vozač u povijesti relija.

Bez obzira na to je li riječ o motociklu ili automobilu. Na dva kotača šest je puta, a na četiri kotača četiri puta bio najbolji na najtežem reliju na svijetu.

‘Bit ćeš vodoinstalater’

Peterhansel je u dobi od osam godina prvi put sjeo na motocikl, ali vožnja ga je brzo pustila. Našao je novu drogu - skateboard. Satima i satima uvježbavao je trikove te s 13 godina postao prvak Francuske. Tek sa 16 godina ponovno se vratio motorima, godinu dana odustao od škole i odlučio postati profesionalni vozač.

Otac mu je dao ultimatum: “Imaš godinu dana da uspiješ ili ćeš sa mnom raditi kao vodoinstalater”. Stéphane je s 18 godina postao Enduro prvak Francuske, a s 22 je prvi put okusio Dakar.

- Adrenalin je šikljao kroz mene. Gledao sam te ‘luđake’ na televiziji kako se tuku s pustinjom, a sada sam dio toga - prisjetio se debija.

Četiri godine poslije, 1991., prvi je put pobijedio u kategoriji motocikala. Dominirat će afričkom pustinjom do 1998. kada je uzeo posljednji, šesti, naslov i postao najuspješniji motociklist u povijesti relija. Nakon rušenja tog rekorda prebacio se u kategoriju automobila.

‘Svaki dan je pobjeda’

Prva pobjeda stigla je 2004., godinu poslije obranio je naslov, a zapamćen je i kao pobjednik posljednjeg izdanja relija koji se vozio kroz Afriku. Dolaskom u Južnu Ameriku Peterhansel se morao pomiriti s činjenicom da nakon odlaska Mitsubishija nije mogao parirati moćnoj tvorničkoj momčadi Volkswagena. Ipak, jubilarnu desetu pobjedu dočekao je u 2012. godini. Njegov recept za osvajanje je vrlo jednostavan.

- Dakar je posebna vrsta utrke. Svaki dan u kojem ostaneš čitav je velika pobjeda. Samo takvim razmišljanjem možeš do kraja - objasnio je Peterhansel.

‘Daleko je ovo od afričkih avantura’



Peterhansel je kao vozač sigurno odvozio gotovo 100.000 kilometara na dakarskim relijima. Premda mnogi kukaju da je utrka preteška, francuski vozač smatra da je Južna Amerika “mala beba” u odnosu na afrička izdanja.

- Prvo, u Africi smo imali trotjednu utrku, a sada je reli tjedan dana kraći. Etape po afričkoj pustinji bile su krvave, ali ovdje su ipak kraće. Ovogodišnje izdanje relija s ciljem u Limi je najteže što se tiče Južne Amerike, ali daleko je to od afričkih avantura - smatra Peterhansel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 18:26