PRIVREMENA MIROVINA

Očekivana odluka Isinbajeve koja se dugo kuhala

Odluka o povlačenju na neodređeno vrijeme kraljice skoka s motkom Jelene Isinbajeve iznenadila je samo neupućene
 AFP

ZAGREB - Nakon neuspjeha u Dohi, kada je drugi put zaredom na velikom natjecanju 27-godišnja Isinbajeva ostala bez medalje, sve se glasnije počelo pričati o onome što je atletski svijet znao više od godinu dana. Zasićenje jednoličnom svakodnevicom dugo je kuhalo u sportašici koja je ostvarila apsolutno sve u svojoj disciplini. Sve dok u subotu nije i službeno objavila da do daljnjega neće nastupati, iako je moguće da se već ovoga ljeta vrati na zaletišta.

- Njena mi je odluka potpuno razumljiva jer je na sportskom planu sve ostvarila, a bez prave motivacije uistinu je vrlo teško pronalaziti volju da vam i dalje svaki dan bude otprilike isti - rekao nam je jedan od Blankinih trenera Bojan Marinović i dodao: - S obzirom na njenu kvalitetu, nema razloga da za godinu dana, ako pronađe motivaciju, ne nastaviti skakati na svojoj razini.

Ujedno, nimalo ne strahuje da bi se nešto slično u skorijoj budućnosti moglo dogoditi Blanki Vlašić.

- Ona ima još dovoljno sportskih motiva ispred sebe, pohod na svjetski rekord i lov na olimpijsko zlato, da bi se mogla odlučiti za takvu pauzu.

Najteži dio odluke Isinbajeve odnosio se na odobrovoljavanje sponzora, a najunosniji ugovor ima s Li Ningom koji joj godišnje osigurava više od milijun dolara. Očigledno je pronašla pravu formulu, kao i u razgovoru s Ruskim atletskim savezom koji će ju i dalje financijski pratiti. Svima se sviđa Jelenino objašnjenje po kojem nije promijenila dugoročne ciljeve, a to su zlatne medalje na sljedeća dva SP-a, 2011. u Daeguu (važno tržište za kompaniju Li Ning) i 2013. u Moskvi (prvo u Rusiji) te na svima privlačnom OI-ju u Londonu 2012. godine. Ugovor s Dijamantnom ligom vjerojatno će se jednostrano raskinuti, bez posljedica za Isinbajevu, osim što neće dobiti zajamčeni novac.

Jelena Isinbajeva

* rođena 3. lipnja 1982. u Volgogradu

* dvostruka olimpijska prvakinja

* dvostruka svjetska prvakinja na otvorenom

* tri puta svjetska prvakinja u dvorani

* tri puta izabrana za najbolju svjetsku atletičarku

* postavila 27 svjetskih rekorda, od toga 15 na otvorenom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 21:18