SVI ŽELE NOVAC OD ZŠS-a

Nogomet, košarka i rukomet ušli u koaliciju protiv ostalih sportova

Nakon što je predsjednik Tomislav Šepec zbog narušena zdravlja i godina najavio povlačenje s funkcije predsjednika ZŠS-a, počele su dvorske igre oko izbora novog predsjednika
 Ronald Goršić/CROPIX

Zagrebački sportski savez ostao je jedina institucija u Hrvatskoj koja raspolaže relevantnim novčanim sredstvima za funkcioniranje sportskih klubova. Svi su ostali izvori presušili, sve su ostale bušotine usahle. Solventnih je sponzora sve manje, bilo velikih državnih tvrtki, bilo pojedinaca i sportskih zanesenjaka.

Nakon što je predsjednik Tomislav Šepec zbog narušena zdravlja i godina najavio povlačenje s funkcije predsjednika ZŠS-a, počele su dvorske igre oko izbora novog predsjednika koji bi time postao ključan čovjek u raspodjeli gradskog novca. Eldorado je svima na dohvat ruke, pitanje je samo koji će konkvistador stići do njega.

Gobac lobira godinama

Kriteriji o raspodjeli bogatog kolača usuglašavaju se već godinama, no nitko još nije uspio pronaći formulu prema kojoj bi svi bili zadovoljni. Ne mogu niti biti jer je gladnih usta puno, a sredstva su ipak, ma kako velika bila, nedovoljna za sve. Ovisno o interpretaciji, pretpostavlja se da ZŠS godišnje u blagajni ima između 130 i 150 milijuna kuna. Većina tog novca prema sadašnjoj podjeli završava u takozvanim velikim sportovima. No, koliko god dobivali, njima je, potpuno je razumljivo, malo. Mrvice sa stola koje kupe savezi i klubovi iz malih sportova nedovoljne su za golo preživljavanje, stoga se očekuje teški rovovski rat pri izboru novog predsjednika.

Načelno, postoje dvije suprotstavljene struje u lobiranju za prikupljanje glasova. Veliki protiv malih, to je gruba i načelna podjela. Na jednoj su strani i Zdravko Mamić i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić i Zoran Gobac. Nogometaši, košarkaši, rukometaši... Njihov je nominalni kandidat Tomislav Grahovac, predsjednik Zagrebačkog rukometnog saveza. Oni su nositelji jake struje koja se zalaže za model financiranja velikih sportova i velikih klubova od velikog gradskog interesa. Takav je model u neki ruku i postojeći pa spomenuti zapravo žele zadržati status quo i samo dodatno preusmjeriti novac velikim potrošačima.

Gobac već godinama u svim raznim prigodama lobira i govori kako se tim skučenim sredstvima financiraju čak i nečiji pojedinačni hobiji. Nije to konkretizirao, no pretpostavlja se da je riječ o raznim ribolovcima, plesačima, igračima pikada, koturaljkašima...

Mali sportovi presuđuju

Druga strana - manji, ali opet važni sportovi - koncentrirala se oko kandidature građevinskog poduzetnika Branimira Bašića, predsjednika Zagrebačkog veslačkog saveza. On se još nije izjasnio, ne želi grlom u jagode, nego osluškuje kuloare i ispituje teren. Predstavnici tih malih sportova i klubova nariču da veći dio novca iz gradskog proračuna progutaju klubovi iz velikih sportova.

Paškvalin i Dragutin Šurbek sami su svoji igrači i kandidati, no potpora njihove baze, poglavito Šurbekove, mogla bi odlučiti konačnog pobjednika. Tko bude dobio većinu od 101 skupštinskog glasa, taj će biti novi predsjednik i formalno držati ključeve jedine blagajne u kojoj još ima novca.

Trgovanje glasovima

Zbog toga je već počela izborna kuhinja, lobiranje se zahuktalo. Udarci ispod pojasa nisu još žestoki, no znakovit je bio nedavni poziv iz Grada, od gradonačelnika Bandića, da se priklone Grahovcu i velikima. Hoće li nogomet, košarka i rukomet ugušiti male sportove ili se priprema kontraudar i revolucija.

“Jedan jede meso, drugi jede zelje, a u prosjeku svi jedu sarmu”, smatraju predstavnici malih sportova. Navodno su i Bašić i Šurbek već prikupili veliku potporu. Prvome se navodno priklonilo 30 od 70-ak saveza, a drugome punih 20. Sudeći prema tome, malo bi ostalo za Grahovca, iako je samo deset potpisa potrebno za valjanu kandidaturu.

Priprema se velika bitka za funkciju koja donosi veliku moć. I sva su sredstva dopuštena. Pojedinačni glas navodno vrijedi i do 10.000 kuna, a donosi i blagostanje matičnom savezu. No, glasovanje je tajno, pa ni kupljeni glas ne jamči vjernost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 10:02