SNOWBOARDING

NIŠTA OD POLUFINALA Morena Makar pala u drugoj vožnji i završila 13. u skupini

Uvjeti su jako loši - požalila se Morena uoči današnjih kvalifikacija (11 sati)
 Tomislav Krišto / CROPIX

Hrvatska predstavnica u daskanju na snijegu (snowboardu) na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Sočiju Morena Makar nije se danas uspjela plasirati u polufinale u disciplini akrobatske figure u kanalu (half-pipe) nakon što je natjecanje u svojoj kvalifikacijskoj skupini završila na 13. mjestu.

Makar je u prvoj vožnji u ekstremnom parku Rosa Hutor u svojoj skupini bila 9. s ocjenom 44.75, no u drugoj je vožnji pala što joj je oduzelo mogućnost plasmana u polufinale. U polufinale će se plasirati po devet najboljih natjecateljica iz svake skupine u kojoj ih je 14.

Makar, 29-godišnja Zagrepčanka, prva je hrvatska sportašica koja je izborila nastup u daskanju na snijegu na ZOI. Polufinale discipline akrobatske figure u kanalu je na programu u 16,00 sati, a finale u 18,30 sati. (hina)

Makar: Malo me ćopila trema...

Kada se 1998. u Naganu snowboarding prvi put pojavio na zimskim olimpijskim igrama, Morena Makar imala je 13 godina. Šesnaest godina kasnije i sama je upala u najelitnije društvo. Društvo olimpijaca.

- Priznajem, malo me ćopila trema - javila se iz Sočija .

Prva hrvatska snowboarderica na ZOI. I jedina osoba u Hrvatskoj koja se bavi - halfpipeom.

- Netko je morao biti prvi. Sigurno će onima koji dođu nakon mene biti lakše, ipak sam probila led, ali svejedno, taj put, pogotovo put do Igara je prilično trnovit.

A ništa manje trnovito nije ni kad se dođe na Igre.

- Uvjeti su jako loši - požalila se Morena uoči današnjih kvalifikacija (11 sati).

- Bilo je dosta padova i kod muških i kod žena. I ja sam pala. Pipe je premekan. Toplo je, a kiša je pala prije dva tjedna i uništila snijeg. Ovaj pipe nije opasan. Pipe je pipe, ali zbog vremenskih uvjeta nisu uspjeli napraviti da bude kvalitetan. Snijeg je umjetni, teško hvata krutost, pa su se napravili hupseri...

Nije bila zadovoljna treningom u nedjelju.

- Nikako mi nije išlo. Ali u ponedjeljak je bilo jako dobro. Zadovoljna sam. Sve skupa, baš i nismo uspjeli trenirati, ali ponedjeljak mi je unio sigurnost.

Cilj je posljednjih dana ponavljala kao papagaj.

- Velika stvar je što sam uopće među 30 koji su došli u Soči, a kad sam već ovdje, onda želim pokazati sve što sam radila posljednjih godina. Bilo bi super biti među 15.

Što za to treba napraviti?

- Ne smijem pasti. Ovo je ispit na kojem baš ne smijem pasti.

Zbog sebe, ali i zbog svih koji joj se javljaju posljednjih dana, daju podršku.

- Olimpijski duh osjetila sam upravo zbog svih tih ljudi. Inače je ovo natjecanje kao i svako drugo, isti ljudi, protivnice, sve je isto. Ali sada me prvi put svi prate, javljaju se mediji, sve ih zanima, ljudi šalju poruke podrške... Tek me sada uhvatila trema, "to sada svi prate, sad je stvarno bitno". A ne bih htjela nikoga iznevjeriti.

Mediji i navijači nisu jedini. Još je nekoga zanimala Morena Makar. Prvu damu Hrvatske.

- U Sočiju smo bili na ručku s predsjednikom Josipovićem i njegovom suprugom. Prva dama je imala mnoštvo pitanja o mom sportu, zanimali su je detalji, suđenje, dosta toga. Predsjednik nam je poželio sreću. U svakom slučaju, ugodno druženje.

Nešto joj je bilo najposebnije.

- Svečano otvaranje. Prekrasan doživljaj.

Neka takav bude i danas...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:37