VIŠE GA NIŠTA NE ZANIMA

Najveći skandal u povijesti sporta: Armstrong gubi sve titule i sto milijuna dolara!

Moja karijera je gotova i dobro se sjećam kakav je redoslijed bio u cilju. Ponosan sam na svoja druga mjesta - poručio je Ullrich

Negdje u planinama Colorada, blizu Aspena, Lance Armstrong u subotu je sjeo na bicikl.

Samo nekoliko sati nakon što mu je Američka antidopinška agencija (USADA) izbrisala cijelu karijeru, uključujući i svih sedam naslova na Tour de Franceu, on je najavio da će uzeti svoj mountain bike i sudjelovati u 50 kilometara dugoj utrci na visini od 3000 metara.

“Uzbuđen sam, idem se utrkivati”, napisao je na Twitteru prije odlaska u Aspen, gdje je danas trebao nastupiti i u maratonu. Već u srijedu zakazan mu je govornički nastup na Svjetskom kongresu o raku u Montrealu.

Prvi nastupi u javnosti sugeriraju da je Lance Armstrong napravio ono što je i najavio: isključio se, odustao od svake borbe, odlučio ignorirati USADA-u i njezine argumente i nastavio živjeti kao da se ništa nije promijenilo. Kao da mu nije jednim dokumentom, običnom objavom za javnost, zgužvan i bačen u koš čitav životopis.

Besmisleni lov na vještice ili dostižna ruka pravde? Američka javnost podijelila se u stavu o odluci da se na temelju nekoliko svjedočenja poništi 14 godina karijere koja je - još prekjučer smo mislili - spadala u rubriku “najveći od najvećih”. USADA, jasno, nema nadležnost sama oduzeti Armstrongu pobjede, ali od Svjetske biciklističke federacije (UCI) očekuje da se ravna po njezinoj odluci. Na to je obvezuje Svjetski antidopinški kodeks.

- Ovo je borba protiv kulture mišljenja da se u sportu mora pobijediti po svaku cijenu. UCI nema izbora, mora poništiti sve što je Armstrong napravio - rekao je USADA-in direktor Travis Tygart.

Armstrongov slučaj nije samo ad hoc pokapanje jednog sportskog mita, nego i novi šamar biciklizmu, koji prave pobjednike ne dobiva kada prvoplasirani presiječe ciljnu traku, nego nakon što svi daju krv i laboratorij kaže svoje. Greg LeMond je, eto, preko noći postao jedini Amerikanac s pobjedom na Tour de Franceu, a krajnji paradoks je da će, kada UCI potvrdi Lanceov krimen, tri od tih sedam pobjeda pripasti Janu Ullrichu, čovjeku kojemu su zbog dopinga nedavno izbrisani svi rezultati od 2005. nadalje.

Ogorčeni vozači

- Ja ću sada ispasti najveći dobitnik u ovoj priči, ali nemam namjeru prepisivati povijesne knjige. Moja karijera je gotova i dobro se sjećam kakav je redoslijed bio u cilju. Ponosan sam na svoja druga mjesta - poručio je Ullrich.

Tek kada UCI donese pravorijek o utrkama pod svojom ingerencijom, oglasit će se i Međunarodni olimpijski odbor. Armstrong je u Sydneyju 2000. osvojio brončanu medalju, koja je sada također “na vješalici”. U scenarij po kojemu bi UCI i MOO presudili drugačije malotko vjeruje, jer USADA je prije 12 godina osnovana kao službena antidopinška agencija za olimpijske sportove u Sjedinjenim Državama. Prema tome, svi koji se u tim sportovima natječu, prihvaćaju pravila i moguće posljedice.

Tvrdnju da mu je karijera bila izgrađena na lažima sada ne mogu progutati ni neki Armstrongovi rivali.

- Lance za mene ostaje pobjednik Toura 1999. Zülle je bio drugi, a ja treći. Ta prošlo je 13 godina, sve ovo je nelogično. Koliko daleko misle ići? - zapitao se bivši španjolski vozač Fernando Escartin.

Svi su dopingirani!

Javljaju se i kolege iz drugih sportova, koji prenose ono što misli velik dio javnosti: čemu progon varalica nakon pet, deset ili petnaest godina, kada je poštenje u tom sportu ionako rastezljiv, gotovo beznačajan pojam? Tko će garantirati da devet od deset prvoplasiranih s Toura 2000. ili 2005. nije koristilo steroide? Jedina razlika je što USADA možda (još) nema svjedoke; a kad se zovete Lance Armstrong, velika je vjerojatnost da će prvo pomesti pod s vama.

- U biciklizmu nitko nije čist. Dakle, nitko ne vara nikoga! Ako nekoga uhvate, u redu, ali ne na način da kopaju po prošlosti. Armstrong je trebao priznati što je radio, ali definitivno nije zaslužio da se stvari raspletu ovako - smatra skijaš Bode Miller.

Iz Svjetske antidopinške agencije (WADA) na ovakve prigovore odgovaraju da svatko ima pravo suočiti se s optužbama i dokazati nevinost. Armstrong je nakon nekoliko odbijenih žalbi od toga odustao i time automatski potpisao krivnju.

- Izabrao je da se neće braniti. Jednostavno je: ako ne smatra da dokaze treba preispitati, to znači da su oni utemeljeni - objašnjava WADA-in predsjednik John Fahey.

Armstrong je u vrijeme dominacije na Touru bio među najomiljenijim sportašima svijeta, pogotovo zato što se vratio nakon što je pobijedio rak testisa. Liječnici su mu davali 50 posto šanse da će preživjeti, a on je nakon operacije i mukotrpne kemoterapije izveo filmski comeback. Osnovao je Fondaciju Lance Armstrong za promicanje istraživanja i prevencije od raka koja je prekjučer, nakon objave odluke USADA-e, zabilježila rekordan porast donacija. U 24 sata uplate su se povećale 25 puta: u četvrtak je na žiroračun uplaćeno 3200, a dan kasnije 78.000 dolara.

Podrška Nikea

Podrške ne stižu samo od navijača i donatora, nego i sponzora. Nike je priopćio da će nastaviti podupirati Armstronga i njegovu fondaciju,baš kao i partnerska tvrtka American Century Investments. “USADA mu može pokušati oduzeti titule, ali nitko mu neće uzeti ono što je napravio za 28 milijuna ljudi na svijetu koji boluju od raka”, kažu. Svi oni odbijaju povjerovati da bi si čovjek koji se “vratio iz mrtvih” zbog dopinga ponovno ugrozio zdravlje.

Lance Armstrong možda je godinama, riječima Bodea Millera, varao suparnike, organizatore, federaciju i cijeli svijet. U svakom slučaju, naplata je stigla. No, dok je biciklizam (i sport općenito) iz svoje košare izbacio jedno pokvareno jaje, trulež će mu i dalje ostati. A najveći svih vremena - nije ni postojao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 10:05