DEPRESIVNI PLIVAČ

NAJTEŽA UTRKA ŽIVOTA Ian Thorpe završio u bolnici: 'Više ne mogu zaspati ako se ne napijem...'

 AFP

Iako su australskim medijima jučer kružile proturječne informacije o zdravstvenom stanju Iana Thorpea, jasno je da se s jednim od trojice najboljih plivača svih vremena nešto loše zbiva.

The Daily Telegraph je prvo objavio da se osvajač 11 svjetskih i pet olimpijskih zlata ovog vikenda vraća kući nakon hospitalizacije zbog depresije i ovisnosti o alkoholu. Thorpeov je menadžment munjevito reagirao i poslao priopćenje u kojem objašnjavaju da je slavni plivač u bolnici u Sydneyju bio iz drugog razloga.

‘Stvari su ozbiljne’

“Ian nije bio na rehabilitaciji nego na operaciji ramena. Sretan je što njegovi prijatelji i navijači znaju da je sada izašao iz bolnice i da se oporavlja”, poručili su, no mediji su to obrazloženje uzeli s velikom rezervom.

Do tog se trenutka, naime, pojavilo nekoliko različitih svjedočanstava o Thorpeovoj borbi s ovisnošću. Prema većini izvora, Australac se u srijedu navečer ozlijedio prilikom pada te sâm odlučio potražiti medicinsku pomoć. Da je situacija problematična, dao je naslutiti njegov bliski prijatelj i poznati radijski voditelj Alan Jones.

- Stvari su ozbiljne, ali ne mogu vam reći puno više od toga. Ian je prekrasna osoba, no očito mu je trebalo neko vrijeme da prepozna vlastite probleme - izjavio je Jones.

Thorpe je u autobiografiji objavljenoj 2012. otkrio da se godinama mučio s depresijom, a prisjetio se i razdoblja opijanja.

Zlostavljanje alkoholom

“Ispijanje golemih količina pića bilo je jedini djelotvoran način da zaspim. Nisam pio baš svake večeri, no između 2002. i 2004., kada sam se pripremao za Olimpijske igre u Ateni, doslovno sam se zlostavljao alkoholom. I to uvijek sâm, iza zatvorenih vrata, kao neko ruglo. Bilo je dana kada nisam mogao ustati iz kreveta i suočiti se sa svijetom”, napisao je.

Dodao je da čak ni njegovi roditelji nisu znali da se bori s depresijom.

“Nije to bila reakcija na život na visokoj nozi i blještavilo crvenih tepiha, a nisu bili krivi ni mediji. Jednostavno sam se našao na stravično mračnom mjestu. Razmišljao sam o različitim načinima i mjestima za samoubojstvo. Srećom, uvijek bih brzo shvatio kako je to smiješno. Jesam li se mogao ubiti? Sumnjam, ali znam da je bilo trenutaka od kojih me sada prolazi jeza”.

Thorpeova je autobiografija objavljena nedugo nakon Olimpijskih igara u Londonu, za koje se nije uspio kvalificirati. Njegov se neuspješni povratak plivanju uklopio u priču koju su mediji nazvali “najtužnijim scenarijem u povijesti australskog sporta”. Torpedo nije odustajao, htio se natjecati na SP-u u Barceloni 2013. pa na Igrama Commonwealtha u Glasgowu 2014., ali su problemi s ramenom bili preveliki uteg.

Na Twitteru i Facebooku nije se oglasio već tri mjeseca, a njegov je neimenovani bliski prijatelj Telegraphu otkrio da je to razdoblje za njega bilo vrlo teško.

- Sada mu se dogodila nesreća u kući, poskliznuo se i ozlijedio. Tada je shvatio da mora nešto poduzeti. Što se tiče depresije, sve ste mogli pročitati u njegovoj knjizi. Dajemo mu veliku podršku i vjerujemo da će se uskoro potpuno oporaviti - rekao je.

Najteže razdoblje

Grant Hackett, još jedan australski plivački velikan koji se s Thorpeom godinama natjecao, kaže da je znao da je Thorpe ponovno u nevolji.

- Da biste priznali takve stvari, treba vam nevjerojatno snažan karakter. Pogotovo kada ste bili uspješan sportaš, poznat po svojoj mentalnoj i fizičkoj snazi.

Smatra da je neuspješan povratak plivanju djelomično kriv što su se Thorpeu vratili stari problemi.

- Sjetio se kroz što je sve prolazio. Bilo mu je ovo teško razdoblje i zbog toga sam uz njega - kaže Hackett.

Thorpe već 18 mjeseci živi u Švicarskoj, gdje se preselio nakon neuspješnog povratka. I dalje ima veliki broj sponzora poput Adidasa i Virgina. U Australiju se vratio kako bi posjetio roditelje tijekom božićnih praznika, a u javnosti je zadnji put viđen na Australian Openu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 03:14