ŠOKANTNE OPTUŽBE

'MORAŠ SE DOPINGIRATI, TAKO TO IDE U RUSIJI' Nijemci objavili dokumentarac koji je šokirao atletski svijet

Čak 99% atletičara koji predstavljaju Rusiju koristi dopinška sredstva - tvrdi Jevgenija Pečerina
 getty images

U dokumentarnom filmu emitiranom u srijedu navečer na ARD-u, njemačkoj javnoj televiziji, iznijete su vrlo ozbiljne optužbe na račun Rusije i njihova sporta, poglavito atletike.

Tvrdi se, naime, da 99% atletičara koristi dopinška sredstva! Također i da ruski sportski dužnosnici sustavno sportašima nabavljaju nedopuštene stimulanse i prikrivaju pozitivne rezultate dopinških testova. U dokumentarcu se implicira da u svemu na nečastan način sudjeluje i Međunarodna atletska federacija (IAAF).

Autorima filma kao glavni svjedoci poslužili su ruski atletičari, poput Jevgenije Pečerine. Upravo je ova 25-godišnja diskašica i bacačica kugle ustvrdila da ”većina, 99%” atletičara koji predstavljaju Rusiju koristi dopinška sredstva.

Koriste lažna imena

- Sve je moguće nabaviti, apsolutno sve - rekla je Pečerina, koja je lani dobila 10-godišnju suspenziju zbog svog drugog dopinškog prekršaja.

- Što je sredstvo za doping teže otkriti, to je skuplje.

Lilija Šobuhova, pobjednica Londonskog maratona 2010, priznala je da je platila 450.000 eura Ruskom atletskom savezu da zataška njezin pozitivan nalaz.

U filmu je, također, prikazana snimka napravljena mobitelom na kojoj Marija Savinova, olimpijska pobjednica u Londonu 2012. na 800 metara, uzima zabranjeni steroid oxandrolone. Na snimci je lice Savinove kompjutrski zamagljeno, ali Nijemci tvrde da posjeduju i originalnu, “čistu” verziju.

Dodatno se u dokumentarcu navodi da su atletski dužnosnici za nabavku dopinga od sportaša za uzvrat tražili 5% njihove zarade te istodobno kooptirali s kontrolorima radi falsificiranja testova.

Julija Stepanova (djevojački Rusanova), bivša 800-metrašica, koja je također suspendirana zbog dopinga, dodaje da je sasvim normalno da ruski sportaši izbjegavaju kontrole izvan natjecanja koristeći lažna imena.

- Moraš se dopingirati, tako to ide u Rusiji - rekla je Stepanova.

Ubrzo su iz cijeloga svijeta stigle reakcije, dok je Svjetska antidopinška agencija (WADA) rekla da će pomno proučiti optužbe, ali i ”već imamo dokaze za nešto slično”.

Simptomatično je, pak, da je u rujnu WADA zabranila plin ksenon nakon tvrdnji, također iz jednog njemačkog dokumentarca, da su isti kao doping koristili ruski sportaši na ZOI u Sočiju ranije ove godine.

Smijurija ili istina

- Svi atletičari koji iznose optužbe u ovom filmu i su sami dopinški prijestupnici. Takvi zovu novinare i izmišljaju priče kako bi dobili pozornost, a nemaju više kredibilitet. Za profesionalce su te priče smijurija - odbacio je zavjeru Nikita Kamajev, prvi čovjek Ruske antidopinške agencije (RUSADA).

Međunarodni olimpijski odbor i IAAF ostali su za sada suzdržani izjavom da optužbe treba provjeriti i po potrebi poduzeti primjerene korake.

- Zlo mi je dok čitam ove stvari. Ovakve su optužbe noćna mora za svaki sport - poručila je slavna maratonka Paula Radcliffe.

Rusija, koja je ranije ove godine bila najuspješnija država po broju medalja u Sočiju, trenutačno ima 67 sportaša koji su pod sankcijama radi dopinških prekršaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 09:20