MINISTAR JOVANOVIĆ

'Laž je da država ne daje ništa za sport, ove godine dat ćemo 10 milijuna kuna više nego lani'

 Ranko Šuvar / CROPIX

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović iskoristio je HOO-ov “veliki dan hrvatskog sporta” za pohvalu dosega hrvatskih sportaša u 2012. godini. No, isto tako nije propustio iskoristiti još jednu priliku za dodatnu kritiku crkvenih krugova u vezi sa “slučajem zdravstveni odgoj”.

- Bila je to sjajna godina, ne samo zbog olimpijskih i paraolimpijskih medalja kojih smo osvojili rekordni broj. Tu je još čitav niz uspjeha koji će, nadam se, pridonijeti povećanom interesu mladih za sport. Škola i sport moraju ići zajedno...

Što s naknadama?

Ministar Jovanović još je jednom podvukao da je zdravstveni odgoj u školama put prema dužem, zdravijem, boljem i kvalitetnijem životu generacija koje dolaze. U tom je smislu utjecaj crkve “katolibanski”:

- Kad je riječ o zdravstvenom odgoju, tu s Kaptolom ili bilo s kim nema pregovora. Od ove je godine u školskom programu, dvije godine će biti eksperimentalan, a nakon toga redovan. Ako neka vjerska zajednica ima neki prigovor i misli da je bilo što sporno, neka se obrati nadležnoj vladinoj komisiji u kojoj sam i ja osobno. Inače, crkva nema ovlasti po bilo kojem ugovoru uplitati se u pitanja školstva, to bi trebali shvatiti. Kurikulum je donijet još u rujnu i pitam se zašto su se baš sada oglasili, zašto dezinformiraju javnost. Njihov letak je grozna progaganda na štetu zdravlja mladih ljudi.

Ministar se osvrnuo i na uvijek vječnu temu financiranja sporta i sportskih naknada za izvrsnost:

- U suradnji s HOO-om radimo projekt čiji je cilj da naši vrsni sportaši ostanu vezani uz sport i nakon završetka profesionalne karijere. Isti cilj imaju i naknade za izvrsnost za koje se nadam da će tijekom siječnja biti “ratificirane” u Saboru. Također, krive su informacije o tome kako je država za 2013. izdvojila znatno manje za sport no što je to bilo dosad. Istina je da je HOO od države direktno dobio manje, no država za naknade za sport mora izdvajati 14 milijuna kuna. To je povećanje za 10 milijuna. Ukupno gledano, izdavanja nisu manja, no HOO mora malo raditi na tržištu.

U potragu za sponzorima

- Ne mogu dobivati od države sva potrebna sredstva. Za nekih 30 posto moraju se sami izboriti i naći sponzore. Na papiru se čini da sport i od Hrvatske lutrije dobiva manje nego prije, no i to nije baš tako. Više je sredstava otišlo na ime školskog, akademskog i paraolimpijskog sporta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 12:02