SLALOM IZ UDŽBENIKA

Kostelić profesorskom drugom vožnjom stigao do postolja

Vrlo sam zadovoljan rezultatom, jer mi je bilo iznimno važno da vidim gdje sam nakon odrađenih priprema. Rezultat je odličan, i sigurno donosi puno optimizma uoči predstojećih utrka. Ali, sezona je tek počela - izjavio je Kostelić.
 AFP

Ivica Kostelić osvojio je treće mjesto u prvom slalomu skijaša u novoj sezoni u finskom Leviju. Veliki povratak skijanju najavio je pobjedom 26-godišnji Francuz Jean-Baptiste Grange.

Kostelić je u prvoj vožnji držao šesto mjesto, sa 77 stotinki zaostatka za Grangeom, koji je bio vodeći nakon prve vožnje, a svoju je poziciju uspio obraniti i u drugoj, te se dokopao svoje sedme pobjede u Svjetskom kupu (šeste u slalomu), a druge u Leviju, nakon 2008. godine. Sjajan je to povratak skijanju Grangea, kojem je prošle sezone u prosincu puknuo prednji križni ligament desnog koljena u Beaver Creeku, zbog čega je propustio gotovo cijelu sezonu. Posljednju pobjedu prije ove u Leviju ostvario je u siječnju 2009. godine u Zagrebu. Te sezone (2008/09) osvojio je i mali Kristalni globus u slalomu. Uz Grangea, bolji od Ivice Kostelića u drugoj vožnji bio je još samo Šveđanin Andre Myhrer, koji je imao najbrže vrijeme drugog laufa, te je na kraju zaostao za francuskim skijašem 33 stotinke.

Ivica Kostelić je postolje u prvoj utrci sezone uopće u kojoj su se dijelili bodovi, nakon što je veleslalom u Söldenu bio otkazan nakon prve vožnje zbog lošeg vremena, uhvatio s odličnom drugom vožnjom, posebno u donjem dijelu staze, u kojem je bio naročito brz i precizan. Na kraju je Ivica za Grangeom zaostao 97 stotinki sekunde. Može se reći da njegovo treće mjesto nije bilo posebno ugroženo, jer je četvrtoplasirani Cristian Deville, koji je bio drugi u prvoj vožnji, na kraju imao za 28 stotinki sporije vrijeme od hrvatskog asa.

Austrijanac Manfred Pranger, koji je bio treći u prvoj vožnji, na kraju je završio peti (+1.35), a Ivica je u drugom laufu ispod sebe potisnuo i Švicarca Silvana Zurbrigena, koji je osvojio šesto mjesto (+1.47). Austrijanac Reinfried Herbst, koji je prošle sezone bio ukupni pobjednik slaloma, a jednu od četiri pobjede te sezone (od ukupno 9 u karijeri) ostvario je baš u Leviju, bio je jedan od čak 30 skijaša koji nisu završili niti prvu vožnju. Izletio je već u gornjem dijelu staze. Uz njega, prvu vožnju nisu završili niti Herbstovi sunarodnjaci Benjamin Raich i Marcel Hirscher, kao niti Kanađanin Michael Janyk, Talijan Giuliano Razzoli, Amerikanac Bode Miller, nažalost i naš Dalibor Šamšal.

Natku Zrnčić-Dimu je druga vožnja ''pobjegla'' za samo 4 stotinke! Zauzeo je sa startnim brojem 66 baš 31. mjesto, sa zaostatkom od dvije sekunde i 37 stotinki, a 30. Kanađanin Trevor White imao je samo 4 stotinke brže vrijeme od Natka.

Kostelić: Rezultat je vrlo zadovoljavajući

- Vrlo sam zadovoljan rezultatom, jer mi je bilo iznimno važno da vidim gdje sam nakon odrađenih priprema. Rezultat je odličan, i sigurno donosi puno optimizma uoči predstojećih utrka. Ali, sezona je tek počela. Nisam previše riskirao danas niti u prvoj, niti u drugoj vožnji. Osim što sam dodao "malo gasa" u donjem dijelu druge slalomske vožnje – izjavio je Kostelić.

Podsjećamo, Ivica je nakon prve vožnje zauzimao šesto mjesto, ali je odličnim nastupom u donjem dijelu staze u drugoj vožnji, kao što je i sam istaknuo, stigao do trećeg mjesta i pobjedničkog postolja već u prvoj utrci ove sezone koja se bodovala za Svjetski kup.

Ivica je za pobjednikom, Francuzom Jean-Baptisteom Grangeom, zaostao 97 stotinki sekunde, a drugo mjesto osvojio je Šveđanin Andre Myhrer, koji je imao najbrže vrijeme drugog laufa, te je na kraju zaostao za francuskim skijašem 33 stotinke.

Natko Zrnčić-Dim je u prvoj vožnji sa startnim brojem 66 bio na 31. mjestu, te je ostao kratak za plasman u drugu vožnju za samo četiri stotinke sekunde, dok je Dalibor Šamšal sa startnim brojem 64. propustio nakon lijepog prvog prolaza (+ 0.95 sekundi u odnosu na Grangea) završiti prvu slalomsku vožnju.

SK, slalom u Leviju, rezultati:

1. Grange (Fra) 1:46.64

2. Myhrer (Šve) +0.33

3. Kostelić (Hrv) +0.97

4. Deville (Ita) +1.25

5. Pranger (Aut) +1.35

6. Zurbrigen (Švi) +1.47

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2022 05:33