LIGA PRVAKA

KIEL - PPD ZAGREB 34-27 Duvnjak i Weinhold primirili Zagreb i spriječili senzaciju

Na ljestvici skupine A očekivano vodi Kiel sa 12 bodova, PSG ima osam, PPD Zagreb i Naturhouse La Rioja po šest bodova, Brest četiri, a Metalurg dva boda
 Ronald Gorsic / CROPIX

Kiel je bio prejak za Zagreb, no osim malo lošije završnice nemaju zagrebaši za čim previše žaliti. Oni su svoje protiv Kiela u Zagrebu napravili i realno, bilo je važno da se u ovoj situaciji ne obrukaju i izgube nekom velikom razlikom. Nisu. Većim dijelom su se dobro nosili s velikim favoritom i ostavili sasvim solidnu sliku.

Dosta je straha i respekta bilo uoči susreta u Kielu protiv u posljednje vrijeme inspiriranih domaćina. No, Zagreb je jako dobro odigrao prvo poluvrijeme i to napadački, što mu dosad nije bio običaj, pa je strah polako kako je utakmica išla dalje opadao i zagrebaši su izgledali sve slobodnije i bolje.

Bilo je zanimljivo vidjeti Vujovićev odabir za početak susreta. Nije bilo u sredini obrane 5-1 ni Brozovića ni Tončija Valčića. Krenuo je trener Zagreba sa Šušnjom, na krilu nije bilo Horvata, umjesto kojeg je igrao Raković. Krenuo je Zagreb sa 5-1 sa Špremom, ali je Šprem u prvoj akciji zapucao dobru šansu, pa je brzo na njegovo mjesto došao Mihić. Onda su se polako vraćali Brozović i Tonči Valčić, pa je Šebetić mijenjao Stepančića i to je učinio reklo bi se na savršen način. Odlična u napadu, malo slabiji u obrani, ali i kao potpuna novost – izvođač sedmeraca i to 3/3 u prvih 30 minuta.

Mora se reći da je Zagreb igrao najbolje napadačko poluvrijeme ove sezone u Ligi prvaka. Posebno se to odnosi na kontrolu lopte, koja je iznimno važna u utakmici protiv Kiela, jer kada gubiš lopte Kiel izgleda poput kaznene ekspedicije. Zagreb je u tom segmentu djelovao jako dobro, hrabro je završavao napade, a na ruku mu je u toj hrabrosti išla i činjenica da je vratar Kiela Palicka uspio u 30 minuta obraniti samo 4 lopte, što je bio problem za njemačkog prvaka, jer Ivić je imao 'duplo'.

Kiel je očekivano igrao 6-0, Duvnjak se u situacijama s igračem više pretvarao u 5-1, no Zagreb se odlično nosio s tim. Čak je i kontri bilo, bilo je hrabrosti da Tonči Valčić iz obrane baci dvije sjajne lopte Rakoviću i Mihiću, pa je Zagreb u 28. minuti na totalno iznenađenje Sparkassen Arene poveo 15:14, što je zvučalo pomalo nevjerojatno.

Obrana Zagreba je bila dobra, makar je primila u prvom dijelu 16 pogodaka što se Vujoviću vjerojatno ne dopada pretjerano. No, Kiel ima šutere koji znaju namirisati krv,a to je teško braniti, posebno s igračem manje, a Zagreb je u tom prvom dijelu imao tru igrača manje i sve skupa gledano jako se dobro izvlačio iz teške situacije. Da nije poništen gol Rakovića bez ikakvog razloga, Zagreb bi nakon prvog dijela vodio, no i 16:16 izgledalo je iznad svih očekivanja s obzirom na situaciju uoči utakmice.

Kiel je igrao onako kako često igra ove sezone. Protiv malo čvršće brane iskazivali su probleme, posebno u situaciji kada nema kontri koje su njihovo 'smrtonosno oružje'. Zagreb se dobro postavio i zato je dobio ono čemu se samo nadao uoči starta. No, Kiel je opasan svih 60 minuta i trebalo je to izdržati.

Da će biti problema vidjelo se samo nakon nekoliko minta. Kiel je kao i u prvom dijelu utakmicu otvorio sa 3:0, napravio ej na početku drugog poluvremena 7:1 i uveo utakmicu u za sebe mirne vode. Malo su Portgalci promijenili kriterij, pa je Horvat letio van, a Wincek nije, pa se Kiel digao u obrani na 10 metara, pa se vratio plitko u 6-0, a Zagreb je dugo tražio način kako da se u svemu tome snađe. Probao je Vujović s Vuglačem, ali protiv plitkih Kielovih 6-0 zagreb bez šuta izvana nije mogao. Vratio se nakon nezgodnih -6 u početku drugog dijela Stepančić, pa je s tri gola u nizu primirio situaciju i vratio utakmicu u normalu.

Vujović je digao i Horvata umjesto Rakovića, mijenjao je Ivića koji je bio dobar za Stevanovića, Čorić je ušao u obranu pomoći u hrvanju s Toftom i Wincekom… Mijenjao je dosta, jer je tražio način da zadrži dobar ritam što je iznimno važno protiv Kiela koji za veliki broj utakmica bez Palmarssona i Jiche nema toliku širinu da bi stiskao gas do daske.

Dobro se držao Zagreb, opet je malo kao i protiv Meškova falila podrška vratara, no nije to tako lako protiv Kiela u Spakassen Areni.

Kiel se ustabilio na 4-5 razlike, Duvnjak je to dobro kontrolirao, Weinhold 'tresao' iz vana poprilično lako jer su zagrebaši kasnili na njegovu brzu ruku, pa su Zagrebovi pokušaji da se vrati i napravi frku favoritu bili jako teški. Na neki način izgledalo je bliže malom minusu, ali ni veliki nije bio daleko, jer Kielu ne treba puno…

Trebalo je biti koncentriran do kraja, a nije bilo lako jer je padala snaga, a s njom i koncentracija. Gislason je osjetio da je dobio utakmicu osam minuta prije kraja pa je priliku dao i onima koji ne igraju inače, što su oni dobro iskoristili, posebno Dahmke na lijevom krilu – ni kriv ni dužan.

KIEL - PPD ZAGREB 34:27 (16:16)

Sparkassen Arena. Gledatelja 8.500. Suci: Cacador i Nicolau (Portugal); Delegat EHF Petersen (Danska).

KIEL: Sjostrand, Palicka (11), Sonne-Hansen (4); Duvnjak 7, Ranke, Toft Hansen, Sprenger 4, Weinhold 9, Wincek 2, Ekberg, Lauge, Canellas 6 (4), Dahmke 2, Klein 4, Vujin. Trener Alfred Gislason.

PPD ZAGREB: Ivić (8), Stevanović (4); Mihić 3, Brozović 2, Stepančić 5, Šprem, Čorić, Šebetić 5 (3), Raković 2, Horvat 1, Šušnja 1, J. Valčić 4, T. Valčić, Obranović 3, Vuglač 1, Lukačec. Trener Veselin Vujović.

SEDMERCI: Kiel 4 (4), PPD Zagreb 3 (3).

ISKLJUČENJA: Kiel 4 minute (Duvnjak 22, Wincek 43), PPD Zagreb 10 minuta (Šušnja 7, Obranović 14, 30, Horvat 32, Čorić 42).

IGRAČ UTAKMICE: Stefen Weinhold

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 11:15