BORBA LEDENIH TITANA

Kanada najveći gubitnik prvog dijela turnira

Nakon tri odigrane utakmice četvrtfinale su osigurali SAD, Švedska, Rusija i Finska
Norway team players fall in the net along with a Canadian player during the Men's Ice Hockey preliminary game between Canada and Norway at the Canada Hockey Place during the XXI Winter Olympic Games in Vancouver, Canada on February 16, 2010. AFP PHOTO/SCOTT AUDETTE- POOL
 AFP

ZAGREB - Supernedjelja na OI u Vancouveru ljubiteljima hokeja na ledu ponudila je tri istinske poslastice. U posljednjem kolu po skupinama snage su međusobno odmjerila tri finalna para s tri posljednja olimpijska turnira. Budemo li tražili najvećeg pobjednika i gubitnika tih utakmica, lako ćemo ih pronaći usmjerimo li se na susret Kanade i SAD-a. Domaćini su najavljivani kao, prema mišljenju mnogih, prvo ime turnira, a njihovi južni susjedi bili su samo “mlada momčad spremna iznenaditi”. U međusobnom dvoboju dogodilo se upravo to, Amerikanci su slavili sa 5-3 i plasirali se u četvrtfinale. U utakmici u kojoj su Kanađani imali više od igre, Amerikance je do pobjede odveo sjajni Ryan Miller, statistički najbolji golman NHL-a, obranivši čak 42 udarca suparničkih igrača.

- Iako nismo igrali posebno dobro, fantastični Miller izvukao nas je u bezbroj situacija. Ovaj rezultat za nas je više od same pobjede, ali večeras nismo osvojili nikakvu medalju. Bitne utakmice tek su pred nama - smatra bek SAD-a Jack Johnson.

- Premda mi je mrsko to priznati, moramo uigrati još puno stvari. Možda će nam dodatna utakmica pomoći u tome - kaže golman Kanađana, rekorder po broju pobjeda u NHL-u Martin Brodeur, koji u dosadašnjem dijelu turnira nije na očekivanoj razini.

Kanada je porazom završila na drugoj poziciji i, iako će dvoboj osmine finala protiv Njemačke Crosbyju, Heatleyju, Iginli i društvu predstavljati lak zalogaj, četvrtfinale protiv Rusije biti će finale prije finala. Fedorov, Kovaljčuk, Datsjuk i društvo Kanađane su već zaustavili u četvrtfinalu u Torinu, na domaćem ledu “canucksi” nemaju pravo na novi posrtaj.

Dvoboj aktualnih olimpijskih prvaka i doprvaka ponovno je pripao Šveđanima. U Torinu je bilo gustih 3-2, ovog puta Šveđani su pokazali sve kvalitete i sa 3-0 torpedirali Fince na drugo mjesto. Uz SAD, jedina su neporažena momčad na turniru.

- Željeli smo si osigurati dan odmora i u tome smo uspjeli. Odigrali smo odlično u obrani, a Lundqvist je odradio sjajan posao na golu - ponudio je formulu uspjeha Daniel Sedin.

Finski as Teemu Selanne, olimpijski rekorder po broju osvojenih bodova, bio je razočaran igrom svoje momčadi.

- Nešto moramo promijeniti, ovo što smo pokazali do sada jednostavno nije dovoljno dobro - rekao je sjajni napadač, kojem je ovo zadnji napad na olimpijsko zlato.





U dvoboju finalista s Igara u Naganu (slavila Češka 4-2) Rusi su sa 4-2 svladali Čehe i zacementirali prvu poziciju u skupini.

- Igrali smo bolje nego u dosadašnjem dijelu turnira, podižemo kvalitetu igre na višu razinu. Zadovoljan sam - kratko je prokomentirao Slava Bikov, trener reprezentacije koja je u Kanadu došla po prvo samostalno olimpijsko zlato.

KOSTUR

SAD

Švicarska/Bjelorusija

Švedska

Slovačka/Norveška

Rusija

Kanada/Njemačka

Finska

Češka/Latvija

Osmina finala igra se 23., četvrtfinala se igraju 24., polufinale je 26., za broncu se igra 27., a finale je 28. veljače

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:54