GLAVNI HRVATSKI ADUT

Ivica Kostelić treći put traži Sveti Gral

Ivica Kostelić je ove sezone po jedan slalom završio na prvom, na drugom i na trećem mjestu
 Drago Sopta/CROPIX

ZAGREB - Običaj je da ZOI završavaju kraljevskim disciplinama. Zadnjeg poslijepodneva na rasporedu je obračun hokejaša, a dan ranije, u subotu 27. veljače, posljednji put će u Whistler Creeksideu nastupiti najbolji skijaši današnjice.

Slalom izgurao spust

Točno, spust je skijaška formula 1, ali najveću draž ima na “klasicima” - Kitzbühelu, Wengenu, Val Gardeni... Po zanimanju publike i neizvjesnosti proteklih godina primat je preuzeo slalom.

- Razlike među najboljima su minimalne pa je teško govoriti o autsajderima, iako bi se nekad govorilo da je svatko izvan prve skupine od sedam najboljih u tom statusu. Svih sedam iz prve skupine su favoriti - komentirao je Ivica Kostelić disciplinu u kojoj je ove godine odnio jednu pobjedu, onu u švicarskom Wengenu.

- Autsajderi mogu trijumfirati samo u posebnoj situaciji. Ako uvjeti na stazi budu išli njima u prilog, ako će biti puno odustajanja i ako im se poklopi pravi dan - dodao je.

Prvo ime ovogodišnje sezone Svjetskog kupa je Reinfried Herbst. Jedan od rijetkih koji donosi osmijeh na lice austrijskih ljubitelja skijanja. Pobijedio je na polovici održanih utrke, na dvije uvodne etape, ali i na posljednje dvije uoči priprema za Vancouver. Preostali pobjednici, uz Ivicu, bili su Francuz Lizeroux, Nijemac Neureuther i Talijan Razzolli.

Što može Raich?

No, ima tu još kandidata za medalju, pa čak i za zlato. Od branitelja naslova Austrijanca Raicha, iako ove godine niti jednom nije stupio na postolje, i njegova sunarodnjaka Hirschera, koji je bio dvaput drugi, preko Švicarca Zurbriggena, koji je također bio dvaput drugi, pa do Sjevernoamerikanca koji su baš uvijek inspirirani na ZOI.

Ivica Kostelić

Godina: 30

Olimpijske igre: srebro u kombinaciji 2006. godine

Svjetska prvenstva: zlato u slalomu 2003. godine

Svjetski kup: 11 pobjeda, 32 postolja, osvojio slalomski Globus 2002. godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:35