ŽAL ZA VANCOUVEROM

Ivica: Janica je u pravu, trebao sam ‘poginuti’ za zlato

Olimpijska sezona je iza nas, slijede pripreme za novi lov na Veliki globus
Croatia's silver medalist Ivica Kostelic kisses his sister Janica after the men's Alpine Skiing Super Combined event at the Vancouver 2010 Winter Olympics in Whistler, British Columbia, February 21, 2010. REUTERS/Leonhard Foeger (CANADA)
 Reuters

ZAGREB - Pedeset dana proveo je Ivica Kostelić izvan Zagreba. Dva olimpijska srebra čekala su dugo vremena da se vrate u Zagreb, ali velikog slavlja nije bilo. Par dana u svom gradu najbolji hrvatski sportaš iskoristio je za kratki odmor, posjet fakultetu te se ponovno zaputio prema Innerkremsu.

Bila je to mogućnost da se baci kratak pogled unatrag u sezonu koja mu je donijela i ukupno peto mjesto u Svjetskom kupu, dvije pobjede, te ulazak među 30 najboljih na startnim listama svih pet disciplina Svjetskog kupa...

- Nisam puno razmišljao puno o onome što je prošlo jer istog trenutka kada osvojiš srebrnu olimpijsku medalju znaš što si napravio i koliko ona vrijedi. Svojoj sezoni bih dao peticu, ispala je super s obzirom da sam operiran i propustio devet utrka Svjetskog kupa.

Upravo je Svjetski kup ostao jedina nedovršena sportska priča u Ivičinoj karijeri koja se, i da danas završi, smije ukrasiti jedino najljepšim epitetima. Ovosezonski iskorak u brzinskim disciplinama doveo ga u predvorje raja, na prag Velikog kristalnog globusa.

- To je taj korak koji mi treba za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu. Kada dolaziš iz tehničkih disciplina, kao što smo Raich i ja, onda moraš pobijediti sustav koji je namješten da “brzinci” imaju prednost. Velike reprezentacije to shvaćaju i kao kandidate za Svjetski kup promoviraju ljude iz brzih disciplina. U Švicarskoj slalomski program praktički ne postoji, a Zurbriggenov uspjeh je proizvod njegove privatne želje. Njima je slalom, praktički, nužno zlo.

No što god mi mislili, taj sustav je prisutan u tom obliku i pravila su jasna. Uostalom, i sam Ivica će naglasiti da bi se razvijao na drugačiji način da ga teške ozljede nisu svojedobno udaljile od brzih disciplina...

- Istina je da bi od početka vozili i brze discipline te se odmah prilagodili sustavu.

Zato nas zanima kakve se još promjene mogu očekivati od Ivice da bi, ako ostane zdrav, bio maksimalno konkurentan za Veliki globus. Olimpijski ciklus je upravo završen, sve ostalo je više-manje, ostvario...

- Brzim disciplinama se nećemo baviti više nego do sada. To bi bilo pogrešno jer nemamo reprezentaciju, a niti ljude koji bi se s filigranskom preciznošću mogli baviti materijalima. Možda bi si to mogli priuštiti financijski, kada bi savez okrenulu naglavačke, ali ne postoji garancija uspjeha niti se može nadoknaditi nedostatak reprezentacije. Zato ćemo se držati dosadašnjeg ritma kojim smo svake godina napravili veći ili manji pomak u brzim disciplinama.

A taj ritam puni optimizmom ego javnosti željne najvećih uspjeha...

- Naravno, kada sam i ove imao odličnu šansu te kada sam s ovim načinom bio nadomak pobjede u Garmischu. Ako se ništa stubokom ne promijeni, realno je da ukupna pobjeda od početka sezone bude u “jednoj od ladica”. Svjetski kup nam je uvijek bio ispred Svjetskog prvenstva, ali to ne znači da ga se odričemo. Jasno, da bi bilo super kada bi ponovio ovogodišnju završnicu i uzeo medalju u superG-ju.

Vrhunski sportaš koji je nadomak najveće nagrade trebao bi imati i sličnu pratnju. Stoga je pomalo neshvatljivo da je prve zdravstvene probleme prošle sezone imao u Beaver Creeku gdje je bio bez fizioterapeuta da mu pomogne s ozlijeđenim leđima.

- Radilo se o mojoj početničkoj pogrešci jer sam nedovoljno zagrijan rano ujutro ozbiljno trenirao i odmah se skinuo u kombinezon. Na glupostima se uči. No ostaje činjenica da je “fizio” trebao stalno biti s nama, ali ne želim podizati glas za nešto što je očigledno. A to je očito kao što je svima očito da je nebo plavo. Teško je o tome govoriti, a da ne ispadneš neskroman. Nadam se da ćemo sljedeće sezone imati potporu kakva nam treba.

Stalni fizioterapeut nije jedina promjena koju priželjkuje...

- Dobro bi nam došao jedan čovjek više za pomoć na terenu, ali ne znam je li to ostvarivo. Pričali smo o napretku u brzim disciplinama, a moj serviser je jedini koji radi svih pet disciplina za jednog vrhunskog skijaša. Preopterećen je, radi kao mašina. Zato bi nam trebao čovjek više u skijarni i netko tko će ga nadomjestiti na terenu.

Janica je oštra, zato ju i volimo

ZAGREB - Ivica je ocijenio sezonu “prvog do sebe” Natka Zrnčića Dima s kojim je proveo skoro cijelu sezonu.

- Ima jedno postolje što je odličan rezultat, a osim toga je i konstantan. Nadam se da neće zanemariti tehničke discipline. Njegovi rezultat ovise o težini stazi. Brz je tamo gdje je teško, strmo, ledeno, ali zaostaje u utrkama na kojima je potrebno finije skijati. Treningom bi to mogao popraviti, a kada bi na tome radio postao bi konkurentan na svim spustovima.

Par rečenica poklonio je i skijašicama...

- Za Anu je važno što se zadržala u prvoj skupini jer pod uvjetom da napreduje može ponovno konkurirati za vrh. Niki preostaje da se koncentrira na što brži povratak u prvu skupinu. O drugim stvarima ne bih jer ne želim komentirati i ulaziti u rad drugih ekipa.

Dio hrvatskog, a ponajviše Ivičinog tima, ove sezone je više nego ranije bila Janica Kostelić. Nakon olimpijskoe superkombinacije u medijima je bila dosta kritična prema bratu...

- Meni je isto to rekla, nije svoja razmišljanja ublažila u javnost. Uvijek je oštra kritičarka, nema dlake na jeziku, i baš je zbog te iskrenosti volimo. Možda je i bila u pravu jer kombinacijski slalom definitivno nisam vozio na glavu.

Uskoro kod Josipovića

Kostelić se u Zagreb vraća uoči Uskrsa, a 12. travnja primit će ga novi predsjednik Ivo Josipović.

- Lijepo je znati da te prepoznaju na najvišoj državnoj razini i bilo mi jako drago kada sam čuo da je prva čestitika koju je uputio bila meni za olimpijsku medalju, iako je to igrao slučaja. To što nas prima je dobro za sport, a tek ćemo vidjeti hoće li pomagati sportu ili se samo slikati s nama.

Jedan drugi Ivičin predsjednik, onaj Hrvatskog skijaškog saveza Srećko Ferenščak, je u sasvim drugoj situaciji. Nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora.

- Nisam nimalo upoznat s time i ne znam što se događa, odgovorio je Ivica.

Švicarci imaju doktora snijega

Švicarska je alpska zemlja kojoj je skijanje u krvi i nerealne je da Hrvatska ima logistiku kakva poslužuje njihovu reprezentaciiju...

- Janka je u Whistleru imao tri servisera koja su radila samo za njega, a član švicarske reprezentacije bio je i čovjek koji je doktorirao snijeg. I prigodno se zove - Schneebeli. Proučava kristale, kemijski sastav snijega, materijale za skije... Nerealno je da Hrvatska ima jednog čovjeka za to, pogotovo dok samo jedan čovjek može imati koristi od toga.

Ivičin izbor

Top događaji sezone

1. Olimpijske medalje

- Ništa nije mjerljivo s njima, one su iznad svega i ne mogu napraviti razliku između dva srebra

2. Pobjeda u Kitzbühelu

- Bila je to prava kombinacija s legendarnim spustom, velika pobjeda

3. Postolje u superG-ju

- Iznenadio sam i sebe tim rezultatom, kao i 7. mjestom na Streifu

Najveća razočaranja

1. Operacija koljena

- Odlazak na operaciju je sam po sebi loš, a dodatno razočaranja je propštanje utrka

2. Spust u Kvitfjellu

- Bilo je to jedna od mojih boljih vožnji u spustu koja je vrijedila više od rezultata izvan prvih 30, problem je bio u materijalu

HRVATI S TRI ILI VIŠE OLIMPIJSKIH MEDALJA

Matija Ljubek (kanu) ZZSB

Perica Bukić (vaterpolo) ZZS

Krešimir Ćosić (košarka) ZSS

Andro Knego (košarka) ZSB

Dražen Petrović (košarka) SSB

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:10