PROFESOR OPET NAPADA

Ivica: Broncom sam ispunio cilj, ali nisam još gotov...

Svjetsko prvenstvo ponovno ima smisla, Ivica se vratio i napada medalje
 AFP

GARMISCH-PARTENKIRCHEN - Prijatelj mi je rekao da ne postoji konačni cilj. Kada osvojite jednu zlatnu medalju, postoji još jedna i tako to ide dalje... - riječi su to Ivice Kostelića nakon povratka u Bavarsku gdje će Svjetsko prvenstvo ponovno dobiti svoj pravi smisao.

Rečenice su izgovorene kada se poveo razgovor o tome na što će se fokusirati u novoj sezoni nakon što ove obavi formalnost i sredinom ožujka podigne najveću nagradu u alpskom skijanju, postane ukupni pobjednik Svjetskog kupa. Ali iste Ivičine misli mogu primijeniti i na svako novo natjecanje, na svaku novu utrku. Trenutno smo na SP-u, ali Svjetski kup je neizostavni dio svakog razgovora. Zbog njega je na tjedan dana napustio Garmisch-Partenkirchen kako bi se regenerirao za napad na slalomsko zlato, ali i preostala četiri tjedna Svjetskog kupa.

Osvježeni Ivica Kostelić, prvo ime alpskog skijanja, vratio se na posljednje dvije utrke, današnji veleslalom (10 i 13.30 sati) i nedjeljni slalom. Dosadašnji učinak na GAP-u 2011. je stopostotan: jedna utrka, jedna medalja.

- Bronca mi je olakšala situaciju. Bolje se osjećam jer sam ispunio cilj, ali nisam gotov. U veleslalomu ću, kao i u super G-ju, više riskirati nego u Svjetskom kupu. Cilj je biti među prvih 10 i usput se dobro pripremiti za slalom. Naravno, u slalomu je cilj puno veći iako je na posljednjim treninzima malo “štekao”.

Četvrtak je za Ivicu bio slobodan dan, nije uspio sresti niti jednog konkurenta koji bi, vjerojatno, pohvalio njegovu utrku. Austrijanci Raich i Raichelt ozlijedili su koljena, još teže je nastradao Šamšal, a Švicarac Cuche slomio prst ruke (iako ta ozljeda uz koju će nastupiti nema veze s “neprijateljskim” Kandaharom...

- Tužan sam, posebno zbog Raicha koji je gotovo cijelu karijeru prošao bez teže ozljede. Teško mi je reći koliko to ima veze s vožnjama po teškim uvjetima, ali je sigurno da su te utrke ostavile posljedice na tijelu koje nisu trenutno vidljive nego se akumuliraju i kasnije dođu na naplatu. I bez ovog odmaka znam da je moja odluka o nenastupanju u brzim disciplinama bila sasvim ispravna.

Nakon jurnjave superveleslalomskom pistom, Ivica je spomenuo da ju je itekako osjetio u načetim leđima i koljenima. Oprezan je, ali nije zabrinut.

- Moja je velika sreća da uz sebe imam vrhunskog fizioterapeuta koji primijeti poremećaje koja ja ne vidim odmah. Imali smo par takvih situacija ove sezone i zbog toga je odlučujuću ulogu ove sezone što se tiče zdravlja imao Zoran Pršo.

Sportska 2011. sigurno će se pamtiti po rezultatima Ivice Kostelića, ne samo u hrvatskim okvirima. Posebno kod onih koji razumije napore natjecateljskog skijanja na vrhunskoj razini. Ivica dobro zna da će u studenom proći točno deset godina od Aspena i prve pobjede u Svjetskom kupu...

- Nisam se vidio u ovoj poziciji, samo sam se nadao da u slalomu mogu biti bolji. Tek 2008. , kada smo se počeli ozbiljnije vraćati brzim disciplinama i u njima osvajati bodove, počeo sam misliti da mogu biti bolji u ukupnom redoslijedu.

Zašto se šest od 10 slaloma vozi baš u siječnju?

Ivica Kostelić i dalje govori što misli o određenim potezima FIS-a

GA-PA - Četvrtak je bio i dan kvalifikacija za veleslalomsku utrku. Tin Široki (2). i Sebastijan Brigović (8.) su među 25 koji su izborili nastup na glavnoj sceni. Međutim, njih 97 je ostalo bez prilike za nastup u istoj utrci sa svojim idolima iz Svjetskog kupa. Među njima momci iz Haitija, Gane, Meksika, Kirgistana, Indije, Irana, Brazila...

- Opet će mi reći da se bunim protiv svega, ali mislim da nije fer što su ih odvojili od nas. Minimum koji zaslužuju jest se osigura televizijski prijenos za te zemlje pa da njihovi sunarodnjaci znaju da su ovdje i da se natječu - rekao je Ivica te osvrnuo na izjavu predsjednika FIS-a Kaspera koji je govoreći o porastu ozljeda kazao da skijaši moraju biti dovoljno inteligentni da osjete svoje tijelo i znaju kada treba stati.

- Slažem se da je samo naša odluka hoćemo li voziti svih pet disciplina, ali bi mogli ravnomjernije rasporediti discipline. Zašto u sezoni koja traje pet mjeseci šest od deset slaloma vozimo u siječnju - upitao se Ivica Kostelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:36