NOVA SRAMOTA HTV-a

Hrvatska neće vidjeti Blanku kako ruši rekord?

Hrvatska atletika nikada nije bila bolja, ali se čini da je na hrvatskim ekranima nikada neće biti manje
 AFP

ZAGREB - Ako Blanka Vlašić ove sezone preskoči svjetski rekord u skoku u vis, hrvatska publika vjerojatno ga neće imati priliku vidjeti u živom prijenosu na domaćoj televiziji. Isto bi se moglo dogoditi i s mogućom jurnjavom najboljeg svjetskog sportaša Usaina Bolta po tartanu poljudskog travnjaka.

Tri dana uoči starta Dijamantne lige te 116 prije Kontinentalnog kupa u Splitu niti jedna hrvatska televizija nije se pobrinula za TV prava tih natjecanja. Nešto takvo bilo je nezamislivo kada je Janica Kostelić harala skijaškim stazama, a i sada možemo drhtati uz svaku Ivičinu utrku u lovu na Kristalni globus. Oni su to apsolutno zaslužili, ali ne postoji razlog zbog kojih se isti užitak ne bi trebao pružiti Blanki i njenim navijačima. Posebno u sezoni u kojoj se očekuje pad jednog od najstarijih atletskih svjetskih rekorda.

Nezainteresiranost komercijalnih TV kuća nas ne iznenađuje, ali zbog TV pristojbe koju smo zakonom obavezni plaćati i čijih oko 90 posto odlazi HTV-u imamo pravo znati zašto bi kraljica sportova mogla imati prosjački status na javnoj televiziji.

- S Dijamantnom ligom problem je kao s El Clasicom. Prava za područje bivše države otkupila je agencija koja surađuje s beogradskim Arena Sportom. Poslali smo im ponudu za otkup prava za Hrvatsku, ali s obzirom na to da su u Ateni gdje je komunikacija otežana još nam nisu odgovorili. Nismo bili u mogućnosti otkupiti prava prije njih jer oni nude ogroman novac za cijelu regiju, a ono što nas zanima je puno manje i jeftinije. No, ovo je samo najava kakvih ćemo problema u Hrvatskoj imati s otkupom televizijskih prava u sljedećim godinama. Kontinentalni kup u Splitu je dio za nas preskupog paketa te ga pokušavamo zasebno kupiti - rekao je urednik sportskog programa HTV-a Bruno Kovačević.

Marketinška agencija IAAF-a prava za poljudski Kontinentalni kup prodaje zajedno sa Svjetskim prvenstvima 2011. i 2013. godine. Od početnih više od milijun eura cijena je vremenom pala na oko 600.000, ali je HTV-u i to previše za vikend u kojem će Dalmaciji posjetiti u Hrvatskoj dosad nezabilježeni broj svjetskih i olimpijskih prvaka te dva prvenstva na kojima će Blanka napadati zlatnu medalju.

- Oba poteza pokazuju sramotan odnos HTV-a prema hrvatskoj atletici koja nikada nije bila bolja. Uz Blanku, imamo i Sandru Perković u vrhu svjetskog diska te mi je nevjerojatno da njihove nastupe u Dijamantnoj ligi nećemo gledati na našoj televiziji - prokomentirao je direktor HAS-a Siniša Ergotić koji je ujedno i glavni čovjek organizacije Kontinentalnog kupa te se nada da će to natjecanje ipak biti na hrvatskim ekranima.

HRT je u jednom trenutku, vjerojatno nesvjesno, zaprijetio i organizaciji Kontinentalnog kupa jer je za troškove produkcije zatražio oko 6,000.000 kuna. Domaćin je obavezan osigurati proizvodnju TV signala koji će ići svijet te se morao snaći na “sporedan” način.

- Nismo mogli vjerovati u tu cijenu te smo organizirali natječaj u kojem nam je pomogao Božo Sušec. Javila nam se tvrtka koja će isti posao obaviti za višestruko manju cijenu - izvijestio je Ergotić.

Saznali smo da se radi o jednoj slovenskoj kući koja će svoje usluge naplatiti s oko 1,2 milijuna kuna te bi se ugovor trebao uskoro potpisati.

I tako, ukoliko se nešto ne promijeni do petka hrvatskim ljubiteljima atletike te navijačima Blanke Vlašić i Sandre Perković ostaje Sport1 (ex-DSF) za gledanje Dijamantne lige te Eurosport koji će pokriti većinu ostalih mitinga. Europsko prvenstvo krajem koje se u posljednjem tjednu srpnja održava u Barceloni za HTV nije upitno.

- Ta prava rješavamo izravno s EBU-om i tu neće biti problema. Europsko prvenstvo ćete gledati na Hrvatskoj televiziji - poručio je Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:33