SRBIJA U FORMULI 1?

Hoće li 13 biti sretan broj za Stefana GP

FIA je objavila listu 12 momčadi koje će iduće sezone nastupati u Formuli 1. Za 13. mjesto se bore Sauber i bivša Toyota, koju želi kupiti srpski biznismen Zoran Stefanović
Bridgestone tires are equipped with Toyota's Formula One racing car displayed at a Totota showroom in Tokyo November 5, 2009. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN TRANSPORT BUSINESS)
 Reuters

ZAGREB - Srpski biznismen Zoran Stefanović pokrenuo je jaku medijsku kampanju oko ulaska u Formulu 1 iduće sezone. Kompanija AMCO, kojoj je Stefanović na čelu, želi kupiti momčad Toyote i ući u oktanski cirkus. Načelno, postupak je sličan onom što je napravio Ross Brawn lani, kada je praktički za “jednu kunu” kupio Hondinu tvornicu i momčad.

Prema pisanju Večernjih novosti, Stefanović je u Beogradu ugostio članove japanske momčadi i posao je praktički gotov. Slične informacije donose i njemački Auto Motor und Sport i švicarski Blick.

- Sve je dogovoreno, posao s Toyotom F1, koja je odustala od sudjelovanja u Formuli 1, završen je. Kupili smo tehniku TF1 momčadi. Naša momčad će se zvati Stefan GP i bit ćemo locirani u Beogradu. Ostalo je pripremiti samo još neke papire i sve službeno objaviti - izjavio je Stefanović za Večernje novosti.

Prema tom dogovoru, Stefanović bi preuzeo Toyotina postrojenja u Kölnu i zalihu od četrdesetak motora, koliko ih je proizvela japanska momčad. Navodno je 50 milijuna dolara osigurala srbijanska vlada, a još pet milijuna donio bi osobno u koferu mladi japanski vozač Kamui Kobayashi, kojem Toyota želi osigurati vozačko mjesto u Formuli 1. Bila bi to win-win situacija i za Stefana GP i za Toyotu, koja bi izbjegla kaznu od najmanje 150 milijuna dolara zbog odustajanja od prvenstva. No, postoji u svemu ovome i jedan veliki ali. FIA je objavila listu 12 momčadi koje će iduće sezone nastupati i na njoj zasad nema ni Saubera (bivši BMW), a ni Toyote. Navodno je Sauber prvi na redu za ulazak, a FIA bi tek u dogovoru s momčadima mogla i budućem vlasniku Toyote jamčiti mjesto na gridu. U praksi, o svemu će odlučivati Bernie Ecclestone. Ako “stari” odluči da je ulazak Stefana GP profitabilan za Formulu 1, Srbija će dobiti momčad u oktanskom cirkusu.

Popis za 2010. godinu

vozač konstruktor

1. Jenson Button (VB) McLaren Mercedes

2. Lewis Hamilton (VB) McLaren Mercedes

3. Nico Rosberg (Njem) Brawn Mercedes

4. Čeka se objava Brawn Mercedes

5. Sebastian Vettel (Njem) Red Bull Renault

6. Mark Webber (Aus) Red Bull Renault

7. Felipe Massa (Bra) Ferrari

8. Fernando Alonso (Špa) Ferrari

9. Rubens Barrichello (Bra) Williams Cosworth

10 Nico Hulkenberg (Njem) Williams Cosworth

11. Robert Kubica (Polj) Renault

12. Čeka se objava Renault

14. Adrian Sutil (Njem) Force India Mercedes

15. Vitantonio Liuzzi (Ita) Force India Mercedes

16. Sebastien Buemi (Švi) Toro Rosso Ferrari

17. Čeka se objava Toro Rosso Ferrari

18. Čeka se objava Lotus Cosworth

19. Čeka se objava Lotus Cosworth

20. Čeka se objava Campos Cosworth

21. Bruno Senna (Bra) Campos Cosworth

22. Čeka se objava Us F1 Cosworth

23. Čeka se objava Us F1 Cosworth

24. Timo Glock (Njem) Virgin Cosworth

25. Čeka se objava Virgin Cosworth

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 12:07