MRZLA VODA U BAZENU

Hladnoću i ne osjećamo, štiti nas adrenalin!

Kiša i hladnoća ne ugrožavaju zdravlje vaterpolista čak i kada praktično goli i potpuno mokri sjede na klupi
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - Gledatelji su se na vaterpolu u ponedjeljak na Mladosti smrznuli na tribinama. Dobro odjeveni, utopljeni, s kabanicama, kapama, kišobranima...zaštićeni, a opet promrzli. Istodobno su vaterpolisti u bazenu i pored njega gotovo u potpunosti goli, a još i ‘mokri do kosti’. No, navikli su na takve ‘uvjete rada’. Rijetko se događa da ih takvi vremenski uvjeti izbace iz stroja.

‘Kiša je jako neugodna’

Kapetan reprezentacije Samir Barač odigrao je desetine utakmica u takvim pa i u gorim uvjetima. Oni mlađi nešto manji broj, no i oni su puno puta proživjeli takve situacije.

- Da, bilo je hladno, kiša je jako neugodna, no kad je čovjek u bazenu, još i u toploj vodi, ništa se ne osjeća. Zapravo, dok igraš, ništa ti uopće ne smeta. Isto je kao i po svakoj drugoj ‘vremenskoj prognozi’. Osim toga, ovakve su utakmice vrlo napete i neizvjesne, jako važne i čovjek je pun adrenalina koji ubija svaku hladnoću. Sve se tako brzo odvija da i ne razmišljamo kako je hladno i da pada kiša.

Puno je gore onim igračima koji su na klupi, onima koji su bili u bazenu pa izašli iz igre:

- Da, tada je puno lošije, mokar si, bademantil je već vlažan, vjetar ‘brije’. No, s vremenom čovjek postane otporan i navikne se. Ovo još i nije tako strašno, jednom sam, dok sam još igrao u Italiji, igrao po takvoj vijavici i snijegu da je utakmica morala biti prekinuta. No, ponavljam, mi smo na to navikli.

Dr. Dinko Pivalica je liječnik hrvatske vaterpolske reprezentacije, njihov ‘grudobran’ za sve zdravstvene problema. Tako i one koji mogu nastati zbog djelovanja hladnoće. Zasad ih je održao zdravima i otpornima:

‘Nitko se nije razbolio’

- Svi su zdravi, nitko se nije razbolio niti to očekujem. To su snažni, zdravi i otporni mladići čija su tijela navikla na takve temperaturne promjene. Malo je rizično onda kada su goli na klupi i izloženi hladnoći, no sportski je organizam otporniji nego onaj kod ‘običnog’ čovjeka. Rekao bih da im je hladno i neugodno, no oni su iznad tog problema. Bitno je da se prije toga dobro zagriju, a još važnije da se dobro utople nakon završetka utakmice.

Dr. Pivalica pojasnio je da drugi medicinski tretmani u ovakvim pogoršanim uvjetima nisu neophodni:

- Suplementi i vitaminizacija koju uobičajeno primaju sasvim su dovoljni i pokrivaju i taj segment problema.

Kao u staroj dječjoj brojalici - “Zima, zima, e, pa šta je, ak’ je zima nije lav, ne boji se tko je zdrav!” Ako su nešto, naši su vaterpolisti zdravi i otporni momci. Uostalom, ruski su vaterpolisti, po starom ruskom običaju, svojedobno plivali u zaleđenom jezeru. I ostali živi i zdravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:54