POČINJE DVORANSKO SP

Građevina koja bi mogla zasjeniti i najveće zvijezde

Atletičari iz cijeloga svijeta opipat će remek-djelo sportske arhitekture
 Paun Paunović / Cropix

ZAGREB - Službenim imenom Aspire Zone, a tijekom izgradnje prozvan Doha Sports City, ogromni je “multi, multi, multi” kompleks koji se prostire na 290 tisuća četvornih metara. Glava vas zaboli samo od pukog nabrajanja njegovog sadržaja i nije niti čudno da ga smatraju malim sportskim gradom.

Bogati katarski šeici razbacivali su se petrodolarima kako bi se i u sportu nametnuli Dubaiju koji je pomaknuo standarde i uveo raskošni stil života u tom dijelu Zemljine polutke. Prema službenim podacima potrošili su 1,69 milijardi katarskih rijala, nešto manje od 500 milijuna američkih dolara, na centar čiji je najspektakularniji objekt dvorana Aspire Dome s prepoznatljivim spuštajućim krovom presječenim na jednom dijelu.

Prostor s atletskom stazom jedna je od 13 dvorana za hrpu različitih sportova (gimnastika, plivanje, stolni tenis, karate, odbojka...) koje se nalaze pod istom kupolom, a najfascinantniji dio nesumnjivo je potpuno klimatizirano nogometno igralište pravih dimenzija (ne onih za mali nogomet!) s tribinama za 11 tisuća gledatelja.

Mozaik velebne sportske zone koju bi poželjela svaka država na svijetu popunjavaju “pravi” nogometni stadion za 50.000 ljudi, olimpijski bazen, 300 metara visoki toranj Aspire koji utjelovljuje i luksuzni hotel, parkovi, staze za džoging, neizostavni shopping centar... ali i centar za sportsku izvrsnost. Akademiju s vrhunskim uvjetima kakvi se rijetko pronalaze u bilo kojem drugom kutu na svijetu, vladari Katara obogatili su inozemnim trenerima kako bi mladež odveli na put prema medaljama. Kupovina sportaša, pak, iz različitih razloga često nije uspijevala ( Ailton, Dede, Draganja, Schoeman...), ali je uvoz atletičara bio solidan ( Francis, Shaheen...).

Promjena temperature za više od 30 stupnjeva

Osim što se divi arhitekturi, većina atletičara bori se i s temperaturnim šokom. Iz hladnoće su preseljeni u pustinjsku klimu gdje dnevna temperatura uglavnom prelazi granicu od 30 stupnjeva Celzija. Takva promjena uvjeta u prvu ruku zvuči čudno, u drugu možda i paradoksalno, ali stručnjaci uvjeravaju da sportašima to ne predstavlja prepreku.

- Radi se o dobro pripremljenim osobama od kojih dio ionako u ovo doba godine bježi u toplije krajeve. Zato ne očekujemo zdravstvene smetnje, iako neke stvari ovise o pojedincima te se ne mogu generalizirati - kaže šef Zdravstvene komisije HAS-a dr. Zorislav Devernay.

- Osim toga, u razvijenim zemljama imaju optimalnu temperaturu u trening-dvoranama, sličnu onoj na koju će klimatizirati dvoranu u Dohi, a ne kao u našem balonu gdje grijanje pale u trenutku kada počinje trening, a gase ga pola sata prije kraja. Sportaši će jedino morati paziti da se ne izlažu prevelikoj vrućini, i to prilikom prelazaka iz otvorenih u zatvorene prostore.

Blanka Vlašić je pod vrelo katarsko sunce zakoračila osam dana prije nastupa, dok se Jurica Grabušić tamo trebao pojaviti sinoć.

13 dvorana pod ‘zajedničkim’ krovom Aspire Domea

11 tisuća gledatelja može gledati nogometnu utakmicu

460 milijuna dolara koštala je izgradnja cijele Aspire Zone

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 02:08