PROFESOR JE SPREMAN

Gledat ćemo ‘povratak kralja’, jer je Ivica u pravom izdanju!

Utrke Svjetskog kupa u slalomu najkvalitetniji su sportski događaj koji se svake godine održava u Hrvatskoj
 AP

ZAGREB - Svanuo je i taj tjedan. Tjedan u kojem brdo iznad Zagreba pohode deseci tisuća zaljubljenika u natjecateljsko skijanje, tjedan Snježne kraljice . Sedmi put će među kolcima poredanima niz padinu Crvenog spusta voziti slalomašice, a četvrti put slalomaši. Scenografija će i ovaj put biti idealna. Pahuljice su zabijelile borove i sav prostor oko staze, a Ivica Kostelić će na start stići kao pobjednik posljednje utrke. “Povratak kralja”, trebao bi biti dodatni naziv ovogodišnjih utrka.

Sljemenske utrke Svjetskog kupa najkvalitetniji su sportski događaj koji se svake godine održava u Hrvatskoj. Mini svjetska prvenstva s obračunima najboljih u tehnički najzahtjevnijoj skijaškoj disciplini. Priroda alpskog skijanja je takva da na svaku utrku Svjetskog kupa stižu svi najbolji. Kalkuliranje je u karavani bijelog cirkusa zabranjena riječ.

Hrvatska organizira dva teniska ATP turnira i već šezdeset godina njeguje tradiciju atletskog “Hanžeka”, ali struktura natjecanja u ta dva sporta je takva da ne jamče dolazak svih najboljih. Čak i da raspolažu proračunima Snježne kraljice (ove godine 23,5 milijuna kuna za oba natjecanja), to ne bi bilo ostvarivo jer globalni sustav natjecanja u tenisu i atletici nije postavljen na takvu razinu. I tu je skijanje, zbog svoje krovne organizacije FIS-a, u prednosti. Umag i zagrebački Indoors privući će najbolje hrvatske tenisače, “Hanžek” svjetske i olimpijske prvake u pojedinim disciplinama, ali ni jedan taj događaj nema povlasticu da mu u goste dođu svi najbolji sportaši.

Zbog toga reklamni slogan utrka Snježne kraljice: “Svi, svi smo sada tu, tu na Sljemenu!” ide u oba pravca. Uz stazu svi koji vole gledati skijanje, a na njoj svi najbolji slalomaši.

Favoriti muškog slaloma

Ivica Kostelić (Hrvatska)

Ponosni Ivica u nedjelju je prepričavao osjećaje koji su ga preplavili dok je pred desecima tisuća ljudi u Münchenu slušao “Lijepu našu” u svoju čast. Možete li uopće zamisliti koliko bi se ti osjećaji potencirali kada bi pobijedio i na Sljemenu? Vjerojatno ne možete, a sumnjamo i da Kostelić unaprijed zna što bi mu sve tada prolazilo kroz glavu. Neslužbena Ivičina himna “Johnny Be Good” već se godinama vrti preko razglasa dok u isto vrijeme pleše među sljemenskim kolcima. Zaslužio je i hrvatsku himnu. Na svom brdu, koje naziva “Janiničim i mojim igralištem”, Ivica je dvaput bio blizu, vrlo blizu. Tik do Matta i Grangea. Prošle godine nedovoljno oporavljen od artroskopije koljena izletio je u ranom dijelu utrke.

Giuliano Razzoli (Italija)

Sljedbenik Alberta Tombe po rezultatima u skijanju, ali i dotjerivanju, jedan je od onih skijaša kojima Crveni spust savršeno odgovara. Popularni “Razza” prošle se zime na Sljemenu nije samo upisao u društvo skijaša s pobjedom u Svjetskom kupu nego i u klub onih koji su uspjeli razbiti kristalnu krunu kojom se kruni osvajač Zagrebačke gore. Talijan se četiri puta penjao na pobjednička postolja Svjetskog kupa, a od toga dvaput na Sljemenu. U međuvremenu je ljubitelj tjestenine koju mama sprema u obiteljskom restoranu postao i olimpijski prvak, dok ove sezone još nije završio prvu vožnju.

Marcel Hirscher (Austrija)

Austrijskom natjecatelju Sljeme nije obljubljeno skijalište kao Razzoliju (Hirscheru je to Val d’Isere), ali u Zagreb stiže kao vodeći slalomaš svijeta. Ozlijeđeni Francuz Grange i Hirscher pobijedili su u jedina dva dosadašnja “prava” slaloma. Kostelićev münchenski pothvat donio je bodove za ukupni redoslijed, ali ne i u borbi za Mali slalomski globus. Za razliku od drugog austrijskog favorita, policajca na Harleyu Herbsta koji je na Sljemenu uvijek blizu vrhu (treći, peti, sedmi), nesuđeni nizozemski reprezentativac Hirscher još ni boda u Zagrebu nije osvojio. No ovaj put će startati kao vodeći slalomaš...

Ukupni poredak Svjetskog kupa (M):

1. Walchhofer (Aut) 409 bodova

2. Zurbriggen (Švi) 395

3. Ligety (SAD) 336

4. Svindal (Nor) 335

5. Cuche (Švi) 319

6. Baumann (Aut) 315

7. KOSTELIĆ (HRV) 279

8. Raich (Aut) 268

9. Janka (Švi) 255

10. Hirscher (Aut) 228

Poredak slaloma za Svjetski kup (M):

1. Hirscher (Aut) 100 bodova

1. Grange (Fra) 100

3. Zurbriggen (Švi) 90

4. Myhrer (Šve) 89

5. Missillier (Fra) 82

6. Raich (Aut) 80

7. Cousineau (Kan) 77

8. KOSTELIĆ (HRV) 73

9. Mölgg (Ita) 65

10. Bank (Češ) 56

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:36