SPEKTAKL U NEW ORLEANSU

FOTO VIDEO Baltimore Ravensima drugi naslov u najduljem finalu, Super Bowl osvojio stariji brat

Igrači Baltimore Ravensa pobjednici su 47. Super Bowla u američkom nogometu nakon što su u finalnom susretu igranom u New Orleansu na stadionu Mercedes-Benz Superdome pred 71,024 gledatelja pobijedili San Francisco 49erse 34:31.

VIDEO, FOTO: BEYONCE ODUŠEVILA AMERIKANCE Pogledajte kako je izgledao nastup megapopularne pjevačice na Super Bowlu

Ravensima je do drugi naslov u povijesti nakon što su slavili 2001. dok je San Franciscu to bio prvi poraz u finalima nakon pet naslova. Da su 49-ersi uspjeli pobijediti izjednačili bi se s Pittsburgh Steelersima, koji jedini imaju šest pobjeda u "Super Bowlu".

Okršaj u New Orleansu obilježila su dva detalja, nestanak električne energije na početku treće četvrtine što se nikada nije dogodilo u povijesti Super Bowla, te okršaj braće Harbaugh, jer je pobjednički sastav vodio John Harbaugh, dok 49-erse vodi njegov 15 mjeseci mlađi brat Jim. Bio je ovo njihov drugi dvoboj nakon što je John bio bolji i u prvom. Na Dan zahvalosti 2011. godine u susretu regularne sezone Ravensi su u Baltimoreu nadigrali 49-erse sa 16:6.

Baltimore je sjajno otvorio utakmicu i na poluvremenu je imao prednost 21:6. Ravensi su bili u naletu i na otvaranju treće dionice, kada je Jacoby Jones pretrčao 109 yardi za vodstvo 28:6. Tada se činilo kako je utakmica riješena, no dogodio se 'blackout' koji je promijenio smjer susreta. Nakon što je uklonjen kvar San Francisco se vratio u život i čvrstom obranom i brzim napadima uz dva 'touchdowna' smanjio zaostatak na 23:28. Kada je počelo završnih 15 minuta izgledalo je kako Baltimore neće izdržati nalete 49-ersa, koji su stigli korak do izjednačenja (29:31). Baltimore pet minuta prije kraja susreta pogađa šut iz igre i povećava na 34:29. U samoj završnici utakmice San Francisco je stigao na 20 yardi od posljednje protivničke zone, no niti uz četiri pokušaja nisu uspjeli ostvariti touchdown. Utakmica je na koncu završila 34:31 za baltimore.

S obzirom da su Ravensi osnovani tek 1996. godine, a ova dva sastava igraju u različitim konferencijama u NFL-u, San Francisco je prvak Nacionalne konferencije, a Baltimore Američke konferencije, do sada su se susreli samo pet puta, a omjer je 4:1 u korist Ravensa. Ninersi su slavili samo u njihovom prvom dvoboju 1996. godine, dok su potom Ravensi bili uspješniji tri puta zaredom (2003., 2007. i 2011.), te sinoć.

Ravensi su u doigravanje ušli sa 11 pobjeda i pet poraza, a do "Super Bowla" su morali svladati tri prepreke, prvo su na svom terenu nadigrali Indianapolis Coltse, a potom su kao gosti bili bolji od Denver Broncosa i New England Patriotsa. San Francisco, koji je uoči utakmice slovio kao blagi favorit, na putu do doigravanja ostvario je 12 pobjeda i tri poraza uz jedan neodlučeni rezultat. U prvom kolu doigravanja 49-ersi su bili slobodni, potom su svladali Green Bay Packerse i Atlanta Falconse.

"Super Bowl" je u SAD-u veliki medijski događaj. Utakmica je bila prenošena u više od 180 zemalja svijeta među kojima je bila i Hrvatska, a televizijska kuća CBS, koja je nositelj prava za ovogodišnji "Super Bowl", naplaćivala je 30-sekundni reklamni spot po cijeni od 3,8 milijuna dolara. O popularnosti ovog događaja govori i procjena kako je prošlogodišnji susret New York Giantsa i New England Patriotsa u SAD-u imao gledanost 111.3 milijuna, čime je postao najgledaniji program u američkoj televizijskoj povijesti.

New Orleans je već po 10. put bio domaćin najznačajnije utakmice u američkom sportu, a po sedmi put susret je odigran u Superdomeu. Time se New Orleans izjednačio s Miamijem, koji je također 10 puta ugostio ovaj spektakl, kao najčešći domaćin "Super Bowla". Procjenjuje se kako će domaćinstvo "Super Bowla" gospodarstvu New Orleansa i okolice donijeti prihod od čak 434 milijuna dolara.

Veliki prestiž nosi i nastup poznatih pjevača uoči utakmice ili u poluvremenu. Tako je ove godine za izvođačicu himne prije početka dvoboja angažirana Alicia Keys, dok je u pauzi između prvog i drugog poluvremena nastupila Beyonce. Cijene ulaznica kretale su se od 850 do 1250 dolara, no njihova vrijednost na "crnom tržištu" dosegla je čak i 5,000 dolara.

Super Bowl XLVII:

Baltimore Ravens - San Francisco 49ers 34-31

Joe Flacco MVP Super Bowla

Quarterback Baltimore Ravensa Joe Flacco (28) proglašen je najkorisnijim, MVP igračem Super Bowla nakon što su Ravensi u New Orleansu pred 71,024 gledatelja pobijedili San Francisco 49erse 34:31.

"Ovo je čudo, presretan sam kao i ostatak momčadi. Teško je opisati riječima kako se sada osjećam. Dečki su bili briljantni," kazao je Flacco koji se upisao u elitu ovog sporta.

Ovaj mladić iz Audubona, u saveznoj državi New Jersey, posljednjih je pet godina član Ravensa i dosada je bio podcijenjen 'playmaker', no sada je sasvim jasno kako to više neće biti slučaj.

Flacco je imao je čak tri dodavanja za "touchdown" u prvom poluvremenu, u doigravanju je izjednačio rekord svih vremena po ukupnom broju dodavanja (11), te je postao prvi dodavač koji je u svojih prvih pet sezona ostvario barem jednu pobjedu u "playoffu".

"Kao klinac sam obožavao gledati Joea Montanu, on je bio moj idol. Maštao sam kako ću biti u društvu velikana koji su postali MVP finala i san mi se ostvario" kazao je 1.98 metara visoko Flacco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:54