SUSJEDI U DELIRIJU

FOTO: MAZE ZVIJEZDA SOČIJA! Sjajna Slovenka uzela drugo zlato, dežela slavi svoju šestu medalju

Andrea Komšić u svom je debiju na ZOI zauzela 35. mjesto sa 9.74 sekunde zaostatka za Maze, dok je Sofija Novoselić odustala u drugoj vožnji
 AFP

Slovenka Tina Maze (30) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u veleslalomu na stazi Rosa Hutor u blizini Krasnaje Poljane, ona je do svog drugog zlata na ZOI u Sočiju, bila je najbrža i u spustu , stigla sa sedam stotinki prednosti ispred srebrne Austrijanke Anne Fenninger i 27 stotinki ispred brončane Njemice Viktorije Rebensburg, koja je branila zlato u ovoj disciplini otprije četiri godine iz Vancouvera.

Hrvatska skijašica, 17-godišnja Andrea Komšić u svom je debiju na ZOI zauzela 35. mjesto sa 9.74 sekunde zaostatka za Maze, dok je Sofija Novoselić odustala u drugoj vožnji.

Za Maze je ovo četvrta olimpijska medalja u karijeri, prije četiri godine je bila srebrna u veleslalomu i supervelslalomu, a do nje je stigla obranivši prednost iz prve vožnje u kojoj je ostvarila najbolje vrijeme. I Fenninger je stigla do svog drugog odličja u Sočiju, zlatu iz superveleslaloma je pridodala srebro u veleslalomu do kojega je stigla s četvrtog mjesta iz prve vožnje.

- Stavila sam naglasak na Olimpijske igre jer mi je bilo teško zadržati ritam kakav sam imala prošle godine u Svjetskom kupu. Znala sam da ću ovdje pokazati svoju najbolju razinu. Inače se ne mijenja trener usred sezone, ali ja sam imala tu mogućnost", kazala je Maze koja je pobijedila sa sedam stotinki prednosti ispred drugoplasirane Austrijanke Anne Fenniger.

- Druga je vožnja bila teška. U prvoj vožnji, kada imaš startni broj 1 na leđima, onda te pokreću i drugi osjećaji. Bilo je teško naći isti ritam u drugoj vožnji, ali sam se borila i znala sam da će biti na granici - dodala je Slovenka.

Što se tiče slaloma koji je na rasporedu u petak, Maze je odgovorila: "Vidjet ćemo".

Braniteljica naslova, Njemica Rebensburg bila je najbrža u drugoj vožnji, a to joj je donijelo pomak sa šestog mjesta nakon prve vožnje na pobjedničko postolje.

Komšić je 38. mjesto nakon prve vožnje dodatno popravila dobrim nastupom u drugoj vožnji, dok je 24-godišnja Novoselić pogriješila na gornjem dijelu staze i ostala bez mogućnosti za popravljanje svog najboljeg plasmana na ZOI u karijeri. Dosada joj je najbolji plasman 39. mjesto iz slaloma otprije četiri godine.

REZULTATI:

1. Tina Maze (Slo) 2:36.87

2. Anna Fenninger (Aut) +0.07

3. Viktoria Rebensburg (Njem) +0.27

4. Nadia Fanchini (Ita) +0.38

5. Mikaela Shiffrin (SAD) +0.50

6. Maria Pietilae-Holmner (Šve) +0.95

7. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) +1.15

8. Anemone Marmottan (Fra) +1.61

9. Lara Gut (Švi) +1.77

10. Dominique Gisin (Švi) +2.71

------------------------------------------

35. ANDREA KOMŠIĆ (HRV) +9.74

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:01