KAUBOJI NA ŠESTOM MJESTU

FOTO: HRVATSKA - DANSKA 24-28 Hrvatska u Kataru ostvarila najgori plasman od 2002. godine

Za nadati se je da su u HRS-u svjesni da nismo na dobrom putu i da nešto pod hitno treba mijenjati

Iako smo prije SP-a svi mislili da su naši rukometaši sposobni za najveće domete, izabranici Slavka Goluže morali su se zadovoljiti šestim mjestom u Dohi. Najgori je to plasman reprezentacije nakon 2002. godine. U tih zadnjih 13 godina, bili smo dvaput peti, nekoliko puta četvrti, a najčešće smo doma dolazili s nekim odličjem.

Za nadati se je da su u HRS-u svjesni da nismo na dobrom putu i da nešto pod hitno treba mijenjati.

Nakon poraza od Poljske, koji ih je izbacio iz igre za odličja, Duvnjak i suigrači vratili su se pobjedničku kolotečinu slavljem nad Njemačkom, no katarsku su ekspediciju ipak završili porazom protiv Danske 24-28.

Ukupno gledano, igrali su osrednje, pobijedili su momčadi koje su morali pobijediti, a izgubili od dviju jakih momčadi, no ipak momčadi od kojih su objektivno po imenima jači. Kako su igrali na cijelom prvenstvu, bolje je da se nisu susreli s Francuzima ili Španjolcima jer je pitanje kako bi se proveli u utakmicama s trenutačno najboljima.

Za malo podsjećanje, Danci su nas pobijedili na dva uzastopna polufinala na velikim natjecanjima, na SP-u u Španjolskoj 2013. te na EP u u Danskoj prošle godine, i bila je ovo prilika makar za mali revanš iako ovaj ogled u razigravanju za peto mjesto nije imao istu težinu.

Početno ispitivanje snaga trajalo je desetak minuta, no zatim su Danci sa nekoliko uzastopnih pogodaka došli do osjetne prednosti (8-4) i natjerali Golužu na time-out. Nakratko je pomoglo, kao i nekoliko puta na SP-u, no bilo je to zatišje kratka daha jer su Danci izbušili Alilovića, a zatim i Ivića kojeg je Goluža stavio u igru kao potencijalnog spasitelja. Imali su i šest minusa, ali ih je nešto bolja igra u završnici prvog dijela spasila od potopa za 11-15 na poluvremenu.

Pokušavali su naši u drugom dijelu, Goluža je rotirao, uveo Horvata, Ninčevića, Stepančića, došlo se opet na dva minusa, no onda je Hansen “poludio” i zabio par u nizu. Još su jednom naši smogli snage, da ugroze Dance, no više od toga nisu mogli...

HRVATSKA - DANSKA 24-28

KRAJ UTAKMICE

58. minuta - Vori promašuje dva čista zicera

57. minuta - Landin brani Stepančiću dva udarca

54. minuta - Primili smo gol s igračem više

54. minuta - Štrlek koristi igrača manje u danskoj obrani

52. minuta - Landin brani udarac Sliškovića, a Danci se nemilosrdi u napadu

51. minuta - I Štrlek je precizan. Stigli smo na -2

50. minuta - Stepančić se raspucao, bek Zagreba zabio je četiri gola iz četiri pokušaja

49. minuta - Duvnjak zabija s igračem manje. Vori se hladi na klupi

48. minuta - Duvnjak nas vraća na -4

48. minuta - Goluža je vratio Alilovića

47. minuta - Drugi pogodak Stepančića

45. minuta - Četiri uzastopna pogotka Hansena

42. minuta - Duvnjak nas vraća na -2

40. minuta - I Slišković je precizan sa devet metara

38. minuta - Duvnjak svoj prvi pogodak zabija tek u 38. minuti. Nakon njega precizan je i Stepančić

31. minuta - Kopljar pogotkom otvara drugo poluvrijeme

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

29. minuta - Čupić promašuje sedmerac

28. minuta - Hrvatska se serijom 3-0 vratila u utakmicu

27. minuta - Ivić dolazi do prve obrane, a Kopljar je precizan iz polukontre

24. minuta - Karačić zabija svoj drugi gol

22. minuta - Slišković promašuje, Hansen kažnjava za plus pet

20. minuta - Karačić je zabio s igračem manje

18. minuta - Prvi put da je netko zabio, a da to nisu Čupić ili Slišković. Strijelac je Kopljar

17. minuta - Ponovno je Slišković neriješiva enigma za dansku obranu

15. minuta - Slišković je izborio sedmerac koji je realizirao Čupić

14. minuta - Toft Hansen odvodi Dansku na +4

10. minuta - Slišković zabija za novo izjednačenje

7. minuta - Slišković je najaktivniji igrač Hrvatske. Zabio je gol i izborio sedmerac

6. minuta - Minutu kasnije Čupić zabija na identičan način, sa sedam metara

5. minuta - Čupić zabija iz sedmerca

1. minuta - Danci otvaraju pogotkom nakon što je Štrlek promašio zicer

Goluža počinje utakmicu sa sedmorkom: Alilović, Štrlek, Čupić, Duvnjak, Slišković, Kopljar i Vori.

Danas protiv Danske Hrvatska igra za 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Igrali smo s njima polufinala, izgubili, recimo, polufinale posljednjeg SP-a u Španjolskoj, a na Euru u Norveškoj i finale. Veliki rivalitet koji je lani u Herningu prešao i granice sportskog. Danas je ulog manji, iako su nam dužnici, ovo sigurno nije cijena, ali lijepo bi bilo otići doma s pobjedom i nadom da ćemo biti domaćini OI kvalifikacija.

Danska malo mijenja. Ono što je od lani isto Landin - Green na golu, Eggert - Mortensen na lijevom, Lindberg - Lasse Hansen na desnom krilu, Noddesbo - Rene Toft Hansen, ali i Henrik Toft Hansen na crti. Na sredini nema Mogensena, vratio se Lauge, a naknadno su pozvali i Mensaha Larsena. Lijevo je Mikkel Hansen, desno više Mads Christiansen, manje Sondergaard.

Novosti - agresivnijih 6-0 nego s Wilbekom, pod vodstvom Islanđanina Gudmundura Gudmundssona. Nakon 4 uzastopna finala nisu uspjeli ništa, jako su razočarani...

No, oporavili su se od tijesnog poraza od Španjolaca, u posljednjoj sekundi osmine finala i jučer svladali naše susjede Slovence 36:33. Momčad Borisa Deniča vodila je do 14. minute kada su imali +2 (8:6), no Danska je napravila seriju od čak 7:0 u 6 minuta (13:8). Dragan Gajič je s tri posljednja gola prvog dijela vratio Slovence na -3 (18:15). Lasse Svan. Tako se zove jučerašnji "krvnik" Slovenije. On je utrpao čak 13 od 13 pokušaja. Od toga je osam zabio u prvih 30 minuta. No, pobrinuo se i za tri u nizu početkom nastavka kad su danci opet pobjegli na +5 (23:18).

Morali su Slovenci od 43. loviti i +7 Danske (29:22), i dobro im je išla ta lovica, jer napravili su seriju 4:0. No onda se napokon probudio i Mikkel Hansen i više od -3 Slovenija nije uspjela uloviti.

Dragan Gajič imao je šut 12 od 14, treća njegova utakmica sa 12 golova, no za razliku od prethodnih utakmica Slovenci sinoć nisu imali potporu vratara. Škof je skinuo 3, Prošt samo jedan, a to nije dovoljno za dobiti reprezentaciju kao što je Danska. Doduše, nisu se proslavili ni Landin (4) ni Green (3), no zato su oni uz Svana imali i raspoloženog Christiansena (7) i bilo je lakše nego samome Gajiču.

Slovenija će se zbog toga danas za olimpijske kvalifikacije boriti sa Nijemcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 13:05