SNJEŽNA KRALJICA

Fleiss: Utrka nije u opasnosti, ali prognoza je loša

Pet dana uoči početka Snježne kraljice organizatori gledaju u nebo. Jugozapadnjak praćen kišom najveći je neprijatelj za Crveni spust
 Vjekoslav Skledar/Cropix

ZAGREB - Sljeme doživljava posljednji “facelifting”. Radnici i mehanizacija su na svakom koraku, odrađuju se posljednji tehnički radovi potrebni za ušminkavanje zagrebačkog brda uoči nedjelje.

I dok u sređenost svih popratnih sadržaja, poučeni dosadašnjim iskustvom, nemamo pravo sumnjati, razlog za zabrinutost budi pogled na vremensku prognozu. Kiša, koja je i jučer lagano kapala na Sljemenu, mogla bi biti problem. Međutim, glavni i odgovorni po svim pitanjima za stanje staze Reno Fleiss upozorava na još veću opasnost - jugozapadni vjetar.

- Prognoza je takva da bismo danas trebali imati orkanske nalete fena koji bi nam mogao stvoriti probleme. Nadamo se da nam on neće pretjerano oštetiti snježnu podlogu - rekao nam je Fleiss.

Temperatura stalno u plusu

Kada čovjek koji je sa Sljemenom “kućni prijatelj” spominje čudljivost sljemenske mikroklime i govori da ne može jamčiti kako će staza izgledati u nedjelju, možemo zaključiti da je Božja pomoć itekako dobrodošla.

- Da, vrijeme će nam diktirati način na koji ćemo pripremiti stazu. Iako utrka nije u opasnosti, za sada ne mogu ništa jamčiti na koji ćemo način pripremati stazu.

S obzirom na temperature, koje se na Sljemenu ne spuštaju u minus, mogućnost padanja novog snijega ne postoji. Sukladno tome, ni snježni topovi neće u upotrebu. Podloga, u kojoj ima dovoljno snijega za zadovoljavanje FIS-ovih kriterija, završena je i čekaju se završni radovi. S odlukom o načinu pripremanja staze čekat će se do zadnjeg trenutka. Pred sljemenskom je ekipom tjedan besanih noći.

- Evo, upravo sam se vratio iz Samobora. Ponestalo mi je odjeće pa sam morao otići kući. Za mene je to vjerojatno jedan od posljednjih silaska s planine do završetka natjecanja - zaključio je Fleiss.

‘Juha’ idealna za Ivicu

Novo izdanje sljemenskog skijašnog spektakla je pred vratima. Hoće li to izdanje biti ledeno ili kašasto, vidjet ćemo u narednim danima. Srećom, Ana i Nika su u Lienzu pokazale da mogu solidno skijati i kada staza nije kao iz Ledenog doba. Za Ivicu ionako nema brige. Što mekše, to bolje! Za njegovo koljeno i skijaško znanje, “juha” bi bila idealan izbor!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:14