ZNAMO BITI PRODUKTIVNI

Fakova je medalja zajednički projekt

Fak je za Hrvate senzacionalno otkriće, a za Slovence proizvod njihova sustava.
Croatia's Jakov Fak competes during the men's Biathlon 10 km Sprint at Whistler Olympic Park Biathlon Stadium on February 14, 2010 during the Vancouver Winter Olympics. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
 AFP

Olimpijska bronca, senzacionalno dostignuće 22-godišnjega hrvatskog biatlonca Jakova Faka, s podjednakim je zanimanjem popraćeno u dvije države koje su trenutačno u nešto toplijoj fazi “hladnog rata”, ako je suditi prema srdačnim susretima Jadranke Kosor i Boruta Pahora.

U hrvatskim je medijima prva “nekostelićevska” medalja sa ZOI-ja opjevana na sve moguće načine. Od Jakova Faka, koji je u Svjetskom kupu ove sezone tek jednom osvojio bodove (bio je 17. u Anterselvi), sad se u najmanju ruku očekuje da pomete konkurenciju u Janičinu stilu. Kako? Vrlo jednostavno. Sad svi znamo da mu je sprint lošija disciplina, a kako su sve ostale duže, normalno je da će i Jakov biti sve bolji. Samo mu dovedite Björndalena i ostale “jazavce”.

U slovenskim medijima je najzanimljiviji segment priče o hrvatskom barjaktaru s otvaranja Igara njegovo obećanje da će od 2011. pa nadalje odličja osvajati za sjeverne nam susjede. O nedvojbenim slovenskim zaslugama za sve Fakove rezultate pisao je i komentator Dela Rok Tamše, ne propuštajući očitati lekciju hrvatskim sportskim dužnosnicima i zaljubljenicima.

“Iako je Fak, koji svoju nesvakidašnju sportsku karijeru zadnje dvije sezone gradi isključivo po slovenskom sustavu i sa slovenskim trenerom Urošom Velepcom, već lani zablistao na Svjetskom prvenstvu u sjevernokorejskom PyongChangu, također s brončanom medaljom, nije našao zapaženo mjesto u njihovu skijaškom svijetu”, zapisao je Tamše u komentaru pod naslovom “Medalja susjedske ljubavi”.

Tamše je u Jakovu Faku pronašao još jednu poveznicu dvaju susjednih naroda i na njegovu primjeru zaključio sljedeće: “Bez obzira na to kako će se razvijati Fakova karijera, možemo spoznati kako snažno su isprepleteni životi Slovenaca i Hrvata. I to ne na razini politikanskog spletkarenja te međusobnih optužbi i nesnošljivosti, već u svakodnevnim poslovima te u ljetno-zimskim turističkim migracijama prema Jadranskom moru, odnosno pohorskim i alpskim skijalištima.

Na najkompetitivnijem području, sportu, čak kreativno surađujemo ili tražimo inspiraciju i motivaciju jedni kod drugih. Da, opet je istina: hrvatski biatlon ima olimpijsko odličje, a slovenski nogometaši će igrati na Svjetskom prvenstvu”.

Tijek utrke:

Senzaciju je priredio Šveđanin Bjorn Ferry koji je nadoknadio minutu i pol zaostatka i uzeo zlato!

Nakon trećeg pucanja Jakov je napredovao do 11. mjesta!

U drugom gađanju Fak je promašio jednu metu i trenutno se nalazi na 15. mjestu.

Hrvatski biatlonac trenutno se nalazi na šestom mjestu.

Jakov Fak dva je puta promašio iz ležećeg stava te ga čeka 300 kaznenih metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:52