ŽELI NASLOV U ITALIJI

'DOSTA JE PEHOVA, NAPADAM SAM VRH' Kišerlovski je prvi Hrvat koji na Giru konkurira za pobjedu

 AP

Od objave vijesti da će Hrvat biti kapetan jedne ozbiljne momčadi na biciklističkom klasiku Giro d’Italia, nestrpljivo čekamo start prvog ovogodišnjeg Grand Toura. Iščekivanju je kraj, Robert Kišerlovski (26) danas u Napulju kreće na trotjednu torturu s nikada iskušenim pritiskom. Do sada je obično on vozio za druge, a sada će momčad RadioShack Leoparda raditi za njega.

- Bit će to novo iskustvo, ali ne mogu reći da me momčad posebno pritišće. Zacrtali smo ciljeve, znamo da smo dobri i idemo u borbu s konkurencijom koja dugo nije bila jača na Giru - javio je Kišerlovski dan uoči početka utrke.

Zdravlje ispred svega

Kada spominje nikada jaču konkurenciju, Riječanin nimalo ne pretjeruje. Wiggins, Evans, Hesjedal, Nizozemac Gesink, standardno jaki Talijani i Španjolci… Doista se teško sjetiti kada je Giro bio ovako jak.

- To mi je i draže jer će onda i pravi rezultat vrijediti više. Što se mene tiče, napadam Top 10 i s njime bih na kraju utrke bio jako zadovoljan. O Top 5 plasmanu da i ne govorim, to je već kategorija zbog koje bih ludovao od sreće.

Preduvjet za dobar rezultat bit će mu zdravlje. Još od loma ključne kosti na Vuelti 2009., preko klizanja pod kamion na utrci Pariz - Nica 2011. pa do novog loma ključne kosti na prošlogodišnjem Tour de Franceu, ozbiljni pehovi nikako da ga ostave na miru.

- Baš sam se neki dan sjetio svih tih problema. Valjda je bilo dosta tih padova i lomova, pogotovo jer sam sada u poziciji da napadam i borim se za veliki rezultat.

U Italiju je stigao s laganom prehladom. Ništa neobično za bicikliste, pogotovo jer je u nekoliko dana došao s treninga na +35 u Španjolskoj do etape na temperaturnoj nuli u Švicarskoj. Unatoč talijanskoj geografskoj raznolikosti i vožnji od vrućeg juga do planinskog sjevera, Robert na “čizmi” ne očekuje slične probleme.

- Nije tako toplo u Napulju kao što je bilo proteklih dana u Rijeci. Prehlada je sanirana i neće ostaviti posljedice. Rekao sam da bih bio zadovoljan kada bih u ova tri tjedna imao noge kakve sam imao na Romandiji. Sada, nakon 14. mjesta na toj posljednjoj utrci, nadam se da će noge biti još malo jače.

Najteži je treći tjedan

Najjače bi trebale biti u trećem tjednu. Kulminacija uzbuđenja očekuje se na pretposljednjoj etapi u kojoj se u rutu Gira vraćaju monstruozna tri vrha Lavareda: Mortirolo, Zoncolan i Plan de Corones. U tom će tjednu biciklisti i na legendarni Col du Galibier proslavljen na Touru. Međutim, ni u prva dva tjedna neće biti vremena za odmor jer ritam je paklen.

- Sada, kada sam iskusniji i kada imam nekoliko Grand Tourova iza sebe, više ne razmišljam o tome da mi predstoji tri tjedna vožnje. Znam kako mi tijelo reagira na određene situacije, kako si mogu pomoći, ali i kako reagiraju drugi vozači u pelotonu. To mi daje dodatni optimizam - poručio je najbolji hrvatski biciklist, kojem će društvo raditi i Kristijan Đurasek (25 godina/Lampre-Merida).

Giro d'Italia: Kišerlovski i Đurasek 18 sekundi iza pobjednika Cavendisha

U subotu je počelo novo izdanje biciklističke utrke oko Italije, popularni Giro d'Italia, a ovom je prilikom start zakazan iz Napulja. Oko tog južnjačkog grada je vožena prva etapa s rutom od 130 kilometara...

Iako je pobjednik Britanac Mark Cavendish nakon svega rekao "bilo je daleko teže od očekivanog", u pitanju je bila ravničarska i prosječno kraća etapa nego inače koja se odlučivala u samom finišu.

Na kraju je, u sprintu, pobijedio Cavendish s vremenom od dva sata, 58 minuta i 38 sekundi, a u foto-finišu je nadmašio Talijana Eliju Vivianija, Francuza Nacera Bouhannija, te dva vozača RadioShacka, kolege Hrvata Roberta Kišerlovskoga - Nijemca Danila Honda, te Talijana Giacoma Nizzola.

Velika je skupina biciklista ciljem prošla uz 18 sekundi zaostatka, pa tako i dvojica hrvatskih biciklista. Robert Kišerlovski, kapetan i najveća nada RadioShacka ove godine na Giru, je bio 77., dok je Kristijan Đurasek iz Lamprea na kraju zauzeo 142. mjesto.

U nedjelju se vozi druga etapa, odnosno prolog, od Ischia do Forija u duljini od 17.4 kilometra.

Giro d'Italia, 1. etapa (oko Napulja, 130km):

1. Mark Cavendish (VB / Omega Pharma Quick Step) 2h58:38

2. Elia Viviani (Ita / Cannondale)

3. Nacer Bouhanni (Fra / FDJ)

4. Danilo Hondo (Njem / Radioshack)

5. Giacomo Nizzolo (Ita / Radioshack) svi u vremenu pobjednika

...

77. Robert Kišerlovski (Hrv / RadioShack) +0.18

142. Kristijan Đurasek (Hrv / Lampre) +0.18

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 13:10