WADA-ina PRAVILA

Dopinška policija protiv ljudskih prava

Yanina Wickmayer i Xavier Malisse kažnjeni su jednogodišnjom zabranom nastupa, iako nisu uzimali nedozvoljena sredstva
 Reuters

ZAGREB - Uporaba nedozvoljenih stimulativnih sredstava jedno je od najvećih zala kojima je današnji sport izložen i borba protiv iskorjenjivanja varalica u svojoj je osnovi plemenita. Međutim, posljednje mjere koje poduzima Svjetska antidopinška agencija (WADA) podsjećaju na jedno od najmračnijih razdoblja ljudske povijesti, doba inkvizicije.

Nije im pronađen doping

Povod za ovaj tekst izrečena je jednogodišnja zabrana nastupa 20-godišnjoj belgijskoj tenisačici Yanini Wickmayer, ovogodišnjoj polufinalistici US Opena, i 29-godišnjem belgijskom tenisači Xavieru Malisseu. Nijedno od njih nije dalo uzorak u kojem je pronađeno nedozvoljeno sredstvo, već su pali na administrativnim pogreškama.

Kao vrhunske sportaše belgijski ogranak WADA-e stavio ih je na popis onih koji kvartalno moraju predati detaljni raspored dnevnih aktivnosti (od 6 do 23 sata) za tri mjeseca unaprijed. Kako izgleda obrazac koji popunjavaju sportaši možete potražiti i na web stranicama (www.hada.hr), pa vam možda bude malo jasnije što se od sportaša zahtijeva.

Između ostalog, svakoga dana moraju imati rezerviranih 60 minuta u kojima će biti na raspolaganju za testiranje na točno određenoj lokaciji. Ne javite li promjenu (mail, sms, internet...), a ne nalazite se na tome mjestu, počinili ste prijestup.

Na takvim su banalnostima pali Wickmayer i Malisse. Znajući kakav su “zločin” počinili, svi su očekivali opomenu kao najstroži oblik kazne. Međutim, Belgijci su odlučili prinijeti žrtvu novostvorenom božanstvu, svemogućoj Wadi.

Clijsters brani sportaše

Malisse je najavio da ovakva kazna za njega vjerojatno znači kraj karijere, jer “nema novca, ni vremena za dugotrajan i skup žalbeni postupak”. Wickmayer se odmah povukla s turnira na Baliju, na kojem je nastupala.

- Možda nisu ispunili administrativne zahtjeve, ali nisu pali na dopinškoj kontroli. Jednogodišnja zabrana je zaista stroga kazna za takav prijestup - stala je u obranu svojih kolega Kim Clijsters.

Doping jest problem, u određenim sportovima, gdje su fizičke sposobnosti jedan od najvažnijih elemenata u stvaranju rezultata, nedozvoljena sredstva donose ogromnu prednost.

Iako tenis nije jedan od tih, tu se u biti ne radi o branjenju tenisačica i tenisača. Radi se o obrani (ionako ograničenog) prava na privatnost vrhunskih sportaša, koje je ovakvim procedurom ozbiljno narušeno. Vještiji odvjetnici bi u tome prepoznali i elemente za ustavnu tužbu.

Kazne koje su zaradili belgijski tenisači upućuju samo na jedan zaključak: iako se kriminalce ne može proglasiti krivima sve dok im se to sudskim postupkom ne dokaže, za WADA-u su sportaši krivi sve dok ne dokažu svoju nedužnost.

Ožalošćenog oca testirali u krematoriju s djetetovom urnom

Dopinška testiranja ponekad znaju biti izvor zabave, recimo kad se sportaši podnapiju (obično pivom) u nastojanju da “probude želju za mokrenjem”. No, u nekim slučajevima, pogotovo kad se radi o testiranjima izvan natjecanja, priče znaju biti i prilično morbidne.

Možete li zamisliti kako se osjećao belgijski biciklist Kevin van Impe kad su mu “skupljači urina” došli s bočicom u krematorij, gdje je upravo dogovarao detalje pogreba svog preminulog sina, novorođenčeta koje je živjelo tek šest sati?

Kontrolori nisu željeli pristati na kompromis, doći koji sat kasnije, već su Van Impeu jasno dali do znanja da će, ne napravi li to istog trena, smatrati da je odbio testiranje. A to vam je prijestup za dvogodišnju zabranu.

Britanski tenisač Andy Murray jedan je od najžešćih protivnika postojećeg sustava. Njega su, primjerice, testirali triput u razmaku od 17 dana, a “ljudi s bočicama” znali su mu se pojaviti i u 7.15 na vratima hotelske sobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:59