PRVI SLUČAJ DOPINGA

Doping na ZOI: Pala poljska skijašica trkačica

The Olympic flame blazes during the closing ceremony of the XXI Olympic Winter Games, at the BC Place in Vancouver on February 28, 2010. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
 AFP

Poljska skijašica trkačica Kornelia Marek bila je pozitivna na dopinškome testu provedenom nakon štafetne utrke na 4x5 kilometara na nedavnim Olimpijskim igrama u Vancouveru.

Marek (24) je bila pozitivna na poznati krvni doping EPO, a da je vijest točna potvrdio je glavni tajnik Poljskog olimpijskog odbora Adam Krzesinski.

- To će baciti sjenu na najuspješniji nastup poljskih sportaša u povijesti zimskih olimpijskih igara - požalio se Krzesinski.

U štafeti, nakon koje je Marek testirana, Poljska je osvojila šesto mjesto, a uz to je u Vancouveru bila i deveta u ekipnom sprintu, te 11. u utrci na 30 kilometara. Marek je zahtijevala da se provede i testiranje B uzorka, što će i biti učinjeno u petak.

Igre u Vancouveru su se do ovog slučaja smatrale čistima od dopinga. Istina, slovački hokejaš Lubomir Višnovski i ruska hokejašica Svjetlana Terentjeva koristili su zabranjenu supstancu, ali kako su je u tijelo unijeli s lijekom protiv prehlade, što su i prijavili, Međunarodni olimpijski odbor im je izrekao samo opomenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:29