REZULTATI POTVRĐUJU

Sofija Novoselić je zaslužila povratak u našu reprezentaciju

Navodno je uvjet za povratak Sofije Novoselić u reprezentaciju bio jedan ulazak među najboljih 30 u Svjetskom kupu ove sezone. Na Sljemenu je to i ostvarila, sad se čeka Pavlekov mig
 Drago Sopta

ZAGREB - Svjetski skijaški kup može biti zabavan, ali i mjesto na kojem se sportaš može osjećati jako usamljeno. U velikim reprezentacijama nemate vremena za previše krivih koraka jer će doći mlađi, brži i bolji skijaši. U malima ekipama rezultat je imperativ jer bez njega Hrvati, Česi ili Poljaci ne mogu skijati. Ako pretpostavimo da je u timskom okruženju vraški teško doći do uspjeha u skijaškoj karavani, kako je onda tek to teško učiniti kao usamljeni jahač, bez reprezentacije i njezine tehničke potpore?

Sofija Novoselić nije Tina Maze, Sandrine Aubert, Šarka Zahrobska ili, prije nekoliko godina, Kristina Koznick. Sve su to skijašice koje pripadaju ili su pripadale samom vrhu na koji su došle kroz reprezentacije pa se poslije, zbog svojih teških karaktera ili razmimoilaženja sa skijaškim šefovima, odlučile osnovati svoj tim. U nekim slučajevima, kao što je onaj Tine Maze, matični im savezi takvim potezima dolaze u velike probleme. Glavna zvijezda pokupi većinu sponzora, a savezu, odnosno ostalim natjecateljima, ostaju tek mrvice.

Tea još čeka Top 30

U slučaju 20-godišnje Zagrepčanke, koja je u utorak na Sljemenu odlično iskoristila povoljne okolnosti (odlična staza, mnogo ispadanja), ona je ta kojoj su bile ostavljene mrvice. Znala je i sama da skijašicu koja nema bodova u Svjetskom kupu sponzori neće doživjeti ozbiljno, pa se okrenula roditeljima. Obitelj je skupila novac, kojim bi se prema riječima majke Maje Šoljan mogao kupiti jako dobar automobil, i krenula u jednogodišnju avanturu.

- Ne znam koliko točno košta Sofijina sezona, ali znam da je to inače oko 150 tisuća eura. U taj su iznos uračunati troškovi skijaša i dvije prateće osobe. Bez trenera i servisera skija natjecatelj nema šanse za rezultat - objašnjava druga najpoznatija hrvatska skijaška penzionerka Nika Fleiss koja bez trenuke zadrške odgovora na pitanje bi li se vratila skijanju kada bi je reprezentacija uzela pod svoje okrilje.

- Naravno, odmah! Kod mene je jedino pitanje uvjeta. Ne bih pristala da vozim isključivo slalom jer bez veleslaloma trpi i slalomska forma. Što se Sofije tiče, mislim da će ovo biti dovoljno za njezin povratak u ‘repku’ - rekla je Nika, potvrdivši da je uvjet za Sofijin povratak u okrilje reprezentacije bio jedan ulazak u najboljih 30 ove sezone.

- Ako imaš reprezentativku koja još nije izborila prvih 30 ( Tea Palić, op. a.) i skijašicu koja je to ostvarila bez potpore, onda ne bi smjelo biti dileme oko Sofijina statusa - kaže Nika.

Usamljena jahačica

Formalno, za ponovni ulazak u reprezentaciju Sofija će morati pričekati kraj sezone, podvlačenje crte i Upravni odbor HSS-a. Međutim, neslužbeni izvori govore da je jedan Pavlekov mig, za koji je sljemenskim rezultatom dobio i povod , dovoljan da se to ostvari. Do tada, Sofija će s Jurom Hafnerom, u skladu s financijskim mogućnostima koje su vjerojatno mnogo manje od 150 tisuća eura, spuštati FIS bodove i startne brojeve. Kao usamljena jahačica, barem do daljnjega...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 16:43