DRUGA POBJEDA SEZONE

Button slavio na dramatičnoj VN Kine

U Šangaju su zaljubljenici u najbrži sport ponovno gledali uzbudljivu utrku punu preokreta
 AFP

ŠANGAJ - Svjetski prvak i vozač McLarena, Britanac Jenson Button, slavio je drugi put ove sezone u četvrtoj utrci Svjetskog prvenstva Formule 1, Velikoj nagradi Kine u Šangaju.

U Šangaju su zaljubljenici u najbrži sport ponovno gledali dramatičnu utrku punu preokreta i dinamike. Izazvala ju je kiša, koja je počela padati taman oko početka utrke i, uz manja ili veća odstupanja, padala sve jače kako je ona odmicala.

Već do kraja drugog kruga, nakon što je sigurnosno vozilo izašlo na stazu nakon sudara pri kraju kolone, većina je vozača otišla u boks zamijeniti gume prešavši na intermedijalni tip (uvjeti između suhe i mokre staze). Nisu to učinili Nico Rosberg, Jenson Button i Robert Kubica, što se pokazalo izvrsnom odlukom.

Button je kasnije preuzeo vodstvo koje nije ispuštao do samog kraja otišavši u boks samo dva puta tijekom utrke. Opet je, kao i u Melbourneu, pobijedio zahvaljujući ispravnoj taktici, kako i dolikuje svjetskom prvaku, sada i vodećem natjecatelju u ukupnom poretku.

- Bila je ovo vrlo nezgodna utrka, igra koju smo opet odigrali dobro. Nije se radilo samo o brzini, već o predviđanju uvjeta na stazi – rekao je Britanac, koji je sa svojim timom iz boksa također vukao prave karte u drugoj utrci sezone, Velikoj nagradi Australije u Melbourneu, gdje je također slavio.

- Po meni, ovo je bila moja najveća pobjeda u karijeri. Naš je tempo bio vrlo dobar. Iako u ovom trenutku još uvijek ne znamo na čemu smo pri suhome, to je sad najmanje bitno.

- Nismo sretno završili na prva dva mjesta, ispravno smo odlučivali s obzirom na uvjete na stazi. Mojih je prvih nekoliko mjeseci s McLarenom proteklo u izvarednom ozračju. Osjećam se kao istinski član momčadi – rekao je Button, koji je u Šangaju samo dvaput ulazio u boks; Hamilton se zaustavljao četiri puta, kao i Felipe Massa i Sebastian Vettel, dok je Fernando Alonso činio to čak u pet navrata.

Na startu je bolje od vodećih Red Bulla startao Fernando Alonso zauzevši čelnu poziciju. Videosnimke su pokazale da je startao prijevremeno, pa je kažnjen prolaskom kroz boks.

Osim sjajnih obračuna na stazi, kojima je ponovno dominirao Lewis Hamilton kao vozač s najriskantnijim stilom današnjice (pogotovo se oštro, na rubu korektnosti, borio s Michaelom Schumacherom), nevjerojatnih je obračuna bilo na samom ulasku i izlasku iz boksa. U prvom je takvom slučaju Hamilton uletio Vettelu u boks zamalo ga izbacivši izvan staze. Opet su se ista dvojica vozača obračunali na izalsku iz boksa, pri istom mijenjanju guma. S prvim je lijevim kotačem Hamilton dodirivao šasiju Vettelova bolida između njegovih desnih kotača, no Britanac je na kraju pustio Nijemca naprijed.

Još je šokantniji prizor izazvao sve beskrupulozniji Ferrarijev pilot Alonso, koji je neobično riskantno uletio u putanju momčadskom kolegi Felipeu Massi pri jednome od sljedećih ulazaka u boks (23. krug).





Ključna se situacija odigrala u 19. krugu utrke. Zbog intenzivnije kiše u boks su napokon morali zajedno otići trojica vodećih u utrci: Rosberg, Button i Kubica. Ubrzo nakon povratka na stazu Button je napravio ključni potez: pretekao je vodećeg Mercedesova vozača i zauzeo vodeću poziciju koju nije dopustio ugroziti do kraja 56. kruga utrke. Pobijedio je deveti put u karijeri.

Iza njega drugo je mjesto zauzeo njegov momčadski kolega u McLarenu i sunarodnjak Lewis Hamilton, dok je treći utrku završio Mercedesov Nico Rosberg upisavši svoj treći plasman na podij i najbolji rezultat ove sezone. U ukupnom poretku je skočio na drugo mjesto, s 10 bodova zaostatka za Buttonom. Fernando Alonso u Ferrariju završio je na četvrtom mjestu uz kazneni prolazak kroz boks, ispred opet odličnog Roberta Kubice u Renaultu.

Razočarali su Sebastian Vettel i Michael Schumacher, obojica Nijemci i obojica na glasu specijalista za kišne utrke. Vettel je s pole positionom na kraju završio tek šesti, a Schumacher deseti, po drugi put ove sezone osvojivši jedan bod.

Najugodnije iznenađenje utrke Renaulotov je Rus Vitalij Petrov, koji je završio sedmi upisavši prve bodove (njih šest) u debitantskoj sezoni.

Sljedeća utrka Svjetskog prvenstva Velika je nagrada Barcelone za tri tjedna.

Alonso: Priznajem, pogriješio sam na startu

- Nesretan sam jer sam želio završiti na podiju – izjavio je Ferrarijev pilot Fernando Alonso nakon završetka F1-utrke u Šangaju, koju je završio na četvrtom mjestu...

Španjolac je kažnjen kaznenom vožnjom kroz boks jer je prerano startao u utrku nezasluženo time stekavši prednost pred Sebastianom Vettelom i Markom Webberom, koje je pretekao iz drugog reda.

- Priznajem da sam na startu pogriješio. To me koštalo postolja. Nesretan sam jer sam planirao s mjestom među najbolja tri vozača – rekao je Svjetski prvak iz 2005. i 2006. godine.

- Najteže mi je bilo sačuvati poziciju pretkraj utrke jer sam ponovno morao ići mijenjati potrošene gume, a to nije imalo smisla. Niti sam ne znam koliko sam se puta zaustavljao, mislim četiri ili pet. U ovakvim utrkama to dođe pod normalno.

Sljedeća se utrka vozi za tri tjedna na stazi u Montmelu kod Barcelone, na Alonsovu domaćem terenu:

- Želim si u Barceloni jednu normalnu utrku s normalnim vremenskim okolnostima. Jedinu takvu dosad ove godine uspio sam dobiti – rekao je Alonso prisjetivši se starta sezone u Bahrainu.









Vettel i Hamilton samo ukoreni

Sebastian Vettel iz RBR-Renaulta i Lewis Hamilton iz McLaren Mercdesa neće biti kažnjeni za opasnu vožnju na ulasku i još opasniju pri izlasku iz boksa na VN Kine u Formuli 1.

Odlučili su tako suci utrke u Šangaju, četvrte u ovosezonskom natjecanju Svjetskog prvenstva u Formuli 1. Dvojica ponajboljih vozača današnjice prošli su samo s ukorima, te će zadržati osvojene bodove: Britanac je završio drugi, a Nijemac šesti.

Hamilton je drsko pretekao Nijemca na ulasku u boks u 19. krugu utrke, nakon što su mu moguće prekasno iz njegova tima javili da dođe promijeniti gume. Vettel je prije krenuo nakon izmjene svojih guma te za nijansu pretekao Hamiltona unutar boksa vrativši si poziciju s kojom je u njega morao ući. U jednom trenutku, nakon što su obojica zaplesali od proklizavanja novih guma, činilo se neminovnim da će se njihovi bolidi sudariti s obzirom na to da je Hamiltonov prednji lijevi kotač zamalo zapeo između dvaju Vettelovih desnih kotača. Britanac se u posljednjem trenutku pomaknuo ulijevo izbjegavši najgore:

- Mislio sam da će mi čovjek poderati gume – izjavio je Vettel nakon utrke.

Suci su na kraju odlučili osuditi obojicu zbog opasne vožnje, ali je kažnjavanje izbjegnuto.

Formula 1, VN Kine, rezultati:

1. Jenson Button McLaren-Mercedes 25 bodova

2. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +01.5, 18

3. Nico Rosberg Mercedes GP +09.4, 15

4. Fernando Alonso Ferrari +11.8, 12

5. Robert Kubica Renault +22.2, 10

6. Sebastian Vettel RBR-Renault+33.3, 8

7. Vitaly Petrov Renault +47.6, 6

8. Mark Webber RBR-Renault +52.1, 4

9. Felipe Massa Ferrari +57.7, 2

10. Michael Schumacher Mercedes GP +61.7, 1...

Formula 1, Ukupni poredak vozača:

1. Jenson Button 60 bodova

2. Nico Rosberg 50

3. Fernando Alonso 49

4. Lewis Hamilton 49

5. Sebastian Vettel 45

6. Felipe Massa 41...

Poredak konstruktora:

1. McLaren-Mercedes 109

2. Ferrari 90

3. Red Bull Racing 73

4. Mercedes GP 60

5. Renault 46...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 21:08