ZLATO U DOHI

Blanka u Dohi: Podloga koja nudi priliku za rekord

Blanka Vlašić je potukla konkurenciju u Dohi. Najbolja hrvatska atletičarka je najsjanije odličje osigurala na visini od dva metra
An aerial view of Aspire, the indoor sports facility , which will be the venue for the World Indoor Athletic Championships, seen in Qatar, Doha, Wednesday March 10, 2010. The championships begin Friday March 12, 2010(AP Photo/Osama Faisal)
 AP

DOHA - Najveća razlika između dvoranske sezone i one na svježem zraku je što se sva natjecanja u zatvorenom prostoru održavaju u manje od dva mjeseca. Malo je vremena za dolazak u pravu formu koja omogućava najbolje rezultate, i prvenstva koja dolaze na kraju su idealna mjesta za povijesne priče. Zato vas ne mora čuditi što ove zime još nije oboren niti jedan svjetski rekord. Najizglednija kandidatkinja za rekord te vrste je motkašica iz Rusije Jelena Isinbajeva.

Dobar dio Hrvatske se, pak, nada da bi se u to društvo napokon mogla upisati i Blanka Vlašić . Zadovoljna je uvjetima u atletskoj dvorani Aspire Domea. I podlogom i temperaturom, baš svime...

- Super mi je u ovoj dvorani, baš mi se sviđa. Iako je klimatizirano nije mi bilo hladno, čak mi se činilo da je bilo toplije nego inače. Jedino nisam bila sigurna u suce koji su koordinirali discipline koje su se odvijale u isto vrijeme. Stalno sam imala jedno oko na njima.

Blanka je pohvalila podlogu u dvorani koja nudi šansu za veliki rezultat.

- Definitivno mi pruža priliku, nije ona na kojoj je teško skakati, samo treba biti pažljiv. Mislila sam da će biti tvrda kao u Splitu ili Stockholmu, čisti beton, ali je debela, dosta brza i nije nesavladiva. Bitno je da idem polako, svaki korak napravim pravilno i ne promašujem. Ako to ostvarim i ne budem prebrza, sve će biti u redu - poručila je Blanka.

TIJEK NATJECANJA:

Nova/stara svjetska prvakinja u skoku u vis letvicu je postavila na 205 cm, no rušila je u prvom pokušaju. Nažalost, ni u sljedeća dva skoka nije imala dovoljno snage kako bi preskočila letvicu.

Svjetska prvakinja bila je uspješna i na visini od dva metra! Zlatna joj se medalja smiješi! Za Beitiju i Howard Lowe ovo je bilo previsoko i Blanka je obranila zlato iz Valencije!

Blanka je preskočila i 198 iz prvog pokušaja. Isti rezultat postigle su i Beitia i Howard Lowe. Školina je rušila treći put tako da je Blanka osigurala medalju!

Blanka je iz prvog pokušaja preskočila 196 i samo je korak od medalje. U nastavak natjecanja prošle su četiri atletičarke. Blanka je na čelu kolone jer dosad nije rušila letvicu.

Letvica na visini od 194 cm bila je svojevrsni filter za finalistice. Tri skakačice su se oprostile od natjecanja.

Braniteljica naslova odlučila je propustiti sljedeći skok na 194 cm.

Kako ne bi ispala iz ritma, Blanka je odlučila izaći na zaletište i na visini od 191 centimetra. Ni na ovoj visini Blanka nije imala većih poteškoća.

Blanka je skakala prvi put danas i uspješno arhivirala 187 u prvom pokušaju.

Hrvatska atletičarka odlučila je skakati na visini od 187 centimetara.

Blanka je odlučila propustiti 183 centimetara.

Finale počinje u 15.05 sati.

Startna lista finala (15.05)

Natjecateljica Rekord sezone Osobni rekord Rekord na otvorenom

Blanka Vlašić (Hrvatska) 206 206 208

Ruth Beitia (Španjolska) 200 201 202

Svjetlana Školina (Rusija) 200 200 198

Chaunté Howard Lowe (SAD) 198 198 201

Emma Green (Švedska) 195 198 197

Marina Aitova (Kazahstan) 194 196 199

Nadija Dusanova (Uzbekistan) 193 196 198

Iva Straková (Češka) 192 198 195

Xingjuan Zheng (Kina) 192 192 195

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 19:37