DIJAMANTNA LIGA

Blanka slavila u Stockholmu sa 202 cm, Gay brži od Bolta

 AFP

Blanka Vlašić ostvarila je i petu pobjedu u Dijamantnoj ligi iz isto toliko pokušaja. Prvi put kao europska prvakinja Splićanka je do trijumfa došla u Stockholmu s preskočenih 2.02 metra.

Iako se nakon teškog natjecanja na Europskom prvenstvu u Barceloni bojala da bi mogla ostati bbez pobjede na 11. ovogodišnjem mitingu Dijamantne lige, dvostruka svjetska prvakinja još je jednom skakala na iznimno visokoj razini.

I još je jednom, baš kao i na sva četiri prethodna natjecanja u Dijamantnoj ligi, na drugom mjestu ostavila Amerikanku Chaunte Howard-Lowe koja je preskočila 2.00 metra.

Najbolja hrvatska atletičarka bez pogreške je svladavala 1.85, 1.90, 1.94 i 1.97 metara, dok su joj na sljedeće dvije visine, 2.00 i pobjedničkih 2.02, trebala dva pokušaja. Htjela je nakon toga preskočiti i 2.04, ali u petak joj to nije pošlo za rukom.

Blanki bi za pobjedu na mitingu čija je rekorderka (2.07) bio dovoljan i skok preko “okrugla” dva metra budući da je Howard-Lowe imala jedan neuspješan pokušaj na 1.97, a 2.00 je također preskočila iz drugog zaleta.

Hrvatska rekorderka se novom pobjedom sasvim približila i ukupnom slavlju u svojoj disciplini u Dijamantnoj ligi. Sada na kontu ima 20 bodova, deset više od Howard-Lowe. Do kraja je još ostao miting u Londonu, te finale u Bruxellesu gdje će se dijeliti dvostruki bodovi, tako da Amerikanka u teoriji još ima izgleda, ali oni su doista minimalni.

Spomenimo da se Howard-Lowe na ovom mitingu okušala i u skoku u dalj. Htjela je skočiti dalje od sedam metara, ali ostala je daleko od takvog dosega. U jedinoj seriji koju je odradila skočila je do skromnih 6.20 metara.

Bolt poražen od Gayja

Najbrži čovjek današnjice Usain Bolt doživio je prvi poraz nakon pune dvije godine. Na 11. mitingu Dijamantne lige, tradicionalnom DN Galanu u Stockholmu, brži je na 100 metara bio Tyson Gay.

Zanimljivo, i taj posljednji Boltov poraz se dogodio na istom mjestu, samo što je tada slavio Asafa Powell. Ali, Bolt tada nije bio olimpijski pobjednik i svjetski prvak, tako da je današnji poraz prvi koji je doživio u takvom statusu.

- Doista sam sretan zbog pobjede iako znam da Usain nije na 100 posto svojih mogućnosti. A ja ga želim pobijediti i kada bude na tih 100 posto. Ova je pobjeda ipak važna i zbog navijača i zbog sporta - izjavio je svjetski doprvak Tyson Gay, želeći valjda poručiti kako navijači ne vole velike dominacije.

Bolt nakon svega nije djelovao previše uzrujano.

- Danas se pokazalo da nisam u dobroj formi. Ali, potvrdilo se i da nisam nepobjediv. Ovo je moja lagana sezona i ako me ne pobijedite ove sezone, nećete ni sljedeće kada je Svjetsko prvenstvo. Tyson je u ovom trenutku bolje pripremljen, u boljoj je formi. Ja nisam imao snage. Nimalo - istaknuo je olimpijski i svjetski prvak, te svjetski rekorder na 100 i 200 metara.

Gay je pobijedio s rezultatom 9.84 sekunde, ostavivši Bolta iza sebe punih 13 stotinki! Srušio je Amerikanac tako za dvije stotinke rekord mitinga koji od 2006. godine drži spomenuti Powell. Istodobno je ostao dvije stotinke kratak za najboljim ovogodišnjim rezultatom koji zajednički drže Bolt i Powell.

Gay je puno bolje startao u utrku i ni u jednom trenutku nakon toga nije dopustio Jamajčaninu da mu se približi. Napokon je tako američki rekorder dočekao trijumf nad najboljim atletičarem današnjice koji ga je lani na Svjetskom prvenstvu u Berlinu ostavio upravo za 13 stotinki. Jamajčanin je tada srušio svjetski rekord (9.58), a Gayu je za utjehu ostalo “samo ”srebro.

IAAF Dijamantna liga (Stockholm), skok u vis, atletičarke:

1. Blanka Vlašić (Hrv) 2.02

2. Chaunte Howard-Lowe (SAD) 2.00

3. Emma Green (Šve) 1.94

...

Poredak u Dijamantnoj utrci:

1. Blanka Vlašić (Hrv) 20 bodova

2. Chaunte Howard-Lowe (SAD) 10

3. Lavern Spencer (SL) 2

...

IAAF Dijamantna liga (Stockholm), 100 metara, atletičari:

1. Tyson Gay (SAD) 9.84

2. Usain Bolt (Jam) 9.97

3. Richard Thompson (Tri) 10.10

...





Iznenađujući porazi Andreasa Thorkildsena i Lolo Jones

Iako su nakon senzacionalnog poraza Usaina Bolta od Tysona Gaya na 100 metara svi drugi događaji na mitingu atletske Dijamantne lige u Stockholmu pomalo pali u sjenu, vrijedi istaknuti nekoliko zanimljivih rezultata.

Ponajprije se to odnosi na rijedak poraz olimpijskog, svjetskog i europskog prvaka u bacanju koplja, Norvežanina Andreasa Thorkildsena.

Bolji je u petak bio njegov najveći rival, bivši svjetski prvak Finac Tero Pitkämäki s rezultatom 84.41 m. Thorkildsen se morao zadovoljiti drugim mjestom sa, za njegove mogućnosti, prilično skromnim hicem od 83.63 metra.

Dan iznenađenja u Stockholmu upotpunio je i poraz Amerikanke Lolo Jones na 100 metara prepone. Vodeća atletičarka ove godine u ovoj disciplini zauzela je tek treće mjesto (12.70), a ispred nje su do cilja došle Australka Sally Pearson (12.57) i Kanađanka Priscilla Lopes-Schliep (12.59).

Darja Klišina je u skoku u dalj pobijedila ispred svjetske prvakinje Brittney Reese. Ruskinja je ubilježila svega tri centimetra duži skok (6.78) od drugoplasirane Amerikanke (6.75).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:49