NENADMAŠNA HRVATICA

Blanka pobjedom u Londonu osvojila Dijamantnu ligu!

 AFP

Miting prije kraja natjecanja hrvatska visašica Blanka Vlašić osigurala je ukupnu pobjedu u "Dijamantnoj ligi". Učinila je to pobjedom u Londonu.

Do prvoga je mjesta europska i svjetska prvakinja u petak stigla uspješnim skokovima na svim visinama na kojima je i pokušavala svladati ljestvicu.

Mirna je i sigurna Blanka bila na 185, 191, a potom i na 194 centimetra što je i bila visina na kojoj su sve preostale konkurentice ispale iz natjecanja. Toliko daleko u natjecanju stigle su još samo Ruth Beitia i Ruskinja Irina Gordjejeva, a Španjolki je pripalo drugo mjesto zbog manjeg broja pokušaja na zaletištu.

Dodajmo da je Chaunte Howard-Love, jedina prijetnja Blankinoj ukupnoj pobjedi, ispala već u ranoj fazi natjecanja. Nakon što je svlada visinu od 185 cm, tri je puta neuspješna bila na 191...

Ne obazirući se na ostale nastavila je Vlašić svoju borbu s letvicom, te ju uspješno rješavala na 198 i 201 (iz druge) centimetar visine. Na 204 rušila je letvicu u sva tri pokušaja.

Bio je ovo šesti nastup hrvatske visašice u "Dijamantnoj ligi" i šesta pobjeda. Za njenu potvrdu Blanka će morati nastupiti još na mitingu u Bruxellesu krajem mjeseca.

IAAF Dijamantna liga (London), skok u vis, atletičarke:

1. Blanka Vlašić (Hrv) 2.01 m

2. Ruth Beitia (Špa) 1.91

3. Irina Gordjejeva (Rus) 1.91

Gay slavio s 9.78

Američki sprinter Tyson Gay pobjednik je utrke na 100 metara održane na londonskom mitingu "Dijamantne lige". Istrčano vrijeme 9.78 sekundi najbolji je rezultat sezone.

Vodeći u ukupnom poretku sprintera, Jamajčanin Asafa Powell nije se zbog ozljede leđa pojavio u Londonu, što je Gayu dodatno olakšalo posao. Nakon što je u Stockholmu nanio Usainu Boltu prvi poraz u dvije godine dominacije, Gay je i u petak navečer dokazao koliko dominantno može izgledati.

- Molio sam se samo da zdrav dođem ovdje i uspio sam. Bilo je hladno i samim teško održati tijelo toplim, no uspjeli smo. Velike zasluge za sve ovo idu i mojem timu - kazao je Gay čiji najbolji rezultat karijere iznosi 9.69.

Utrku je uz osobni rekord (9.89) Yohan Blake zaključio na drugome mjestu, dok je treći bio Richard Thompson (10.05).

U muškom troskoku pobjedu je slavio Christian Olsson (17.41), ispred Teddyja Temgha i Alexisa Copella.

Olimpijska pobjednica na 5000 metara Tirunesh Dibaba nastavila je svoju dominaciju sigurnom pobjedom u Londonu. Slavila je u vremenu 14:36.41, s 1.36 sekundi prednost pred kenijskom prvakinjom svijeta Vivian Cheruyiot.

Dodajmo da je natjecanje u skoku s motkom ponudilo iznenađenja u vidu ispadanja Lavilleniea, Hookera i Mazuryka bez ijedne preskočene visine. Slavio je Michalski s 5.71.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:24