DOMINACIJA U DOHI

Blanka: Ovo zlato posvećujem treneru Bojanu, on je moj stup

Blanka Vlašić jedina je skakačica u vis u povijesti koja je osvojila četiri zlata na SP-ima zaredom
Croatia's Blanka Vlasic looks on during in the women's high jump qualifying round at the 2010 IAAF World Indoor Athletics Championships at the Aspire Dome in the Qatari capital Doha on March 12, 2010. AFP PHOTO / VALERY HACHE
 AFP

DOHA - Nakon nove zlatne medalje, četvrte na svjetskim prvenstvima i četvrte u nizu, Blanka Vlašić je slavodobitno pogledala prema nebu i ustvrdila.

- To je to!

Bez obzira što je svima sa strane izgledalo da je lako obranila naslov Blankina reakcija nakon osigurane pobjede pokazala je koliko emitovno je proživljavala posljednje tjedne. Podigla je letvicu na 205 cm, tijelo je još moglo, ali glava nije.

- U tom trenutko sam osjetila kako je sve najednom nestalo, otišlo od mene. Izgubila sam oštrinu, iako sam bila spremna za skok preko 205 cm. Još ranije su mi noge počele titrati.

A titrale su joj i usne kada je pred hrvatskim navijačima uzela zastavu u ruke i predvodila na navijanje. Pjesma se orila, slavlju se pridružila i brončana Amerikanka Howard.

Nakon što su se emocije privremeno slegle progovorilo se i o finalu. Treneri najviše su isticali Blankinu odličnu kontrolu natjecanja...

- Uspijevala sam sve visine preskočiti iz prvog pokušaja. Zbog toga što sam bila zadnja na startnoj listi svaki put kada bi neka od njih preskočila, ja sam osjećala da moraš. Bilo mi je užasno teško jer su me svih ovih tjedana stalno ispitivali o Svjetskom prvenstvu.

Vitrina je svake godine bogatija za jedno zlato. Ovo je također dobilo posebnu posvetu.

- Posvećujem ga Bojanu (trener Marinović, nap. a.), on je moj stup na svakom natjecanju, on je moja voda.

Dvoranska natjecanja specifična su i po tome što se na malenom prostoru isprepliće puno disciplina pa su česti prekidi. Blanki se dogodilo da je između 191 i 198 više od pola sata čekala na skok pa se dogodila neobilna situacija. Ispod ograde joj je doturena šalica kave.

- Morali su mi je dati, inače bih zaspala.

Blanka priznaje da joj nakon zlata jedini preostali cilj ostaje svjetski rekord.

- Nisam očekivala da će ovako rano završiti, očekivala sam da će još barem jedna preskočiti dva metra. Nije bilo smisla dići odmah na 209 pa sam zato išla na 205, ali jednostavno nije bilo vrijeme za to. Na Svjetskom prvenstvu cilj je plasman, a ne rezultat i presretna sam što sam četvrti put zaredom svjetska seniorska prvakinja.

Blanka se u Hrvatsku vraća u ponedjeljak, u Zagrebu je oko 14.30, a u Splitu u 22 sata navečer. Nedjelju mora prvovesti u Dohi jer je sutra poslije podne svečana dodjela medalja u ženskom visu.

Dvoranski SP u atletici, skok u vis:

1. Blanka Vlašić (Hrv) 2.00

2. Ruth Beitia (Špa) 1.98

3. Chaunte Howard Lowe (SAD) 1.98

Navijači uz Blanku i u Dohi

Među pet tisuća gledatelja u dvorani Aspire našlo se i tridesetak Hrvata koji su istrošili grla navijajući za Blanku Vlašić. Najviše ih je bilo iz splitskog Konstruktora, a predvodio ih je Zagrepčanin Davor Kelentrić.





KAKO SE BRANILO ZLATO

Gdje je nestala favoritkinja?

Višeminutni strah zahvatio je napažljive dok se skakalo na visini od 191 cm. Ne, Blanka nije rušila letvicu, preskočila ju je u prvom pokušaju, ali je nekoliko minuta nije bilo na borilištu. Posjetila je svlačionicu i sa sucem se ubrzo vratila na borilište.

Kavica za Blanku

Svjetska prvakinja imala pauzirala je između dva skoka više od pola sata. Jedino je ona propuštala visinu od 194 cm, a ostale su uglavnom rušile. Uz stanke zbog drugih disciplina i proglašenja medalja čekanje na novi skok se odužilo, a da slučajno ne zaspi, Blanka si je popila i kavicu.

Imamo medalju

Osvajačice medalja odlučene su na visini od 198 cm. Uz Blanku preskočile su je Španjolka Ruth Beitia i vesela Amerikanka Chaunte Howard Lowe. Hrvatica je preuzela vodstvo jer jedino ona nije imala niti jedno rušenje letvice u natjecanju.

Niz od četiri svjetska zlata

Četvrto uzastopno zlato na svjetskim prvenstvima, što u zatvorenom prostoru, što na svježem zraku, Blanka je osigurala letom preko dva metra. Ove subote je samo ona bila u stanju ostvariti takav rezultat. Ponovno iz prvog pokušaja.

Ništa od napada na svjetski rekord

Blanka je ostala na nagradi od 40 tisuća dolara za zlato. Stotku bi zaokružila svjetskim dvoranskim rekordom, ali ovo nije bio dan za napad na letvicu postavljenu na 209 cm. Natjecanje je završila s tri rušenja na 205 cm. Prevelika je razlika u centimetrima da nakon dva metra letvicu odmah digne na 209.

Sva Blankina zlata: Najteži su dani bili u Osaki

Blankina ogrlica počela se popunjavati zlatnim medaljama u ljeto 2007. godine i nadopunjava se svake sljedeće.

Lijepa naša prvi put je u Blankinu čast zasvirala na Dalekom istoku, u Japanu. Bojan Marinović će se prisjetiti da su to bili najteži dani iščekivanja jer im je trebao trijumf na velikom natjecanju kako bi dobili najljepšu potvrdu da je visoka Splićanka najbolja skakačica u vis na svijetu.

Čičerova i Di Martino su bile najbolja pratnja, preskočile po 203 cm, ali s time nisu mogle prekinuti Blankinu dominaciju koja je preskočila 205 cm. U tom trenutku bilo je to najkvalitetnije veliko natjecanje u povijesti ženskog visa, a atletski svijet dobio je i svoju “dancing queen“.

Pola godine kasnije Blanka je i dalje letjela više od drugih djevojaka. Od prvog dana dolaska u Valenciju smijeh joj nije silazio s lice, a posebno nakon što je u blizini svog hotela vidjela japanski restoran imenom Osaka. Na Svjetskom dvoranskom prvenstvu ostvarila je isto što i u Japanu - osvojila zlatnu medalju. Preskočila je 203 cm, a kasnije drugi put u karijeri napadala svjetski dvoranski rekord.

Ljeto Svjetskog prvenstva 2009. u Berlinu došlo je nakon rezultatskog podbačaja i psihološkog pražnjenja u Torinu. Danas te mjesece obilježava majicom s natpisom “ostat ću na nogoma“, ali nije joj bilo lako.

Ariane Friedrich ju je pobijedila na mitingu u Berlinu i Njemačka je očekivala zlato. No Blanka se nije složila s takvim razmišljanjem. Niti jedna osim najbolje hrvatske sportašice nije preskočila 204 cm.





Dvoranski SP u atletici:

Atletičari, 60 metara:

1. Dwain Chambers (VB) 6.48

2. Mike Rodgers (SAD) 6.53

3. Daniel Bailey (Ant) 6.57

...

400 metara:

1. Chris Brown (Bah) 45.96

2. William Collazo (Kub) 46.31

3. Jamaal Torrance (SAAD) 46.43

...

Atletičarke, 400 metara:

1. Debbie Dunn (SAD) 51.04

2. Tatjana Firova (Rus) 51.13

3. Vanja Stambolova (Bug) 51.50

...

60 metara prepone:

1. LoLo Jones (SAD) 7.72

2. Perdita Felicien (Kan) 7.86

3. Priscilla Lopes-Schliep (Kan) 7.87





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 08:11