UŽIVA KAO NIKADA

Blanka: Kada ću živjeti ako ne sada

Svjetska prvakinja tvrdi da se nikada uoči sezone nije osjećala ovako dobro
Croatia's Blanka Vlasic looks on during in the women's high jump qualifying round at the 2010 IAAF World Indoor Athletics Championships at the Aspire Dome in the Qatari capital Doha on March 12, 2010. AFP PHOTO / VALERY HACHE
 AFP

DOHA - S Blankom Vlašić prvo smo morali raščistiti jednu stvar. Zvuči paradoksalno, ali svjetska prvakinja u skoku u vis boji se - visine! O tome svjedoče nedavne fotografije s porinuća broda u Splitu.

- Ne, nije to bila gluma, stvarno me uhvatio strah. Ali ne onaj paranoičan, nisu mi se noge baš odsjekle, nego neki lipi strah.

Srećom, ne boji se letenja avionom jer bi onda vrlo teško ostvarila ovako blistavu karijeru...

- Brat Marin se boji aviona, ja ne. Strepi nad svakim putovanjem pa se njemu uvijek prvom javim.

Za EP usavršava španjolski

Doha joj je jedan od najomiljenijih mitinga. Dva dana su bila do natjecanja u petak pa smo sa svjetskom prvakinjom mogli razgovarati uz bazen. Malo kupanja u bazenu “more je vruće, preko 32 stupnja”, pa malo sunčanja, okružje idealno za laganije teme.

- Ovogodišnji raspored kao da je stvoren za mene, skačem na “svojim” mitinzima. Europsko prvenstvo je u meni najdražoj Španjolskoj, plus mitinzi u Madridu i Barceloni. Već sada guštam zbog toga i poboljšavam svoj izgovor španjolskog. A Dohu obožavam. Uvijek dobro skačem, a još ću i uhvatiti boju pa jedva čekam vidjeti reakcije prijatelja. Ovdje se drugačije tamni nego u Splitu. Kod nas dobiješ brončani ton, a pod arapskim suncem više smeđu boju. Za njih ću odmah staviti fotografiju na Facebook, ali vi me nemojte slikati - nije dozvolila remećenje svog mira.

A mir, životnu ravnotežu, Blanka je napokon posložila skoro do savršenstva.

‘Napokon otvorila oči’

- U slobodno vrijeme više se ne opterećujem razmišljanjima o treninzima, kao nekada, i zato sam prvi put pripreme provela bez ijedne traume.

Nekada bi mi bilo nemoguće odraditi trening ranije da bih s prijateljima mogla u Zadar na Gibin koncert.

- Shvatila sam da mi ta zadovoljstva donose puno više nego što odnose, otvorila sam oči.

- Došlo je to s iskustvom, samodisciplina je kodirana u meni, i mogu si priuštiti da živim život, jasno u normalnim granicama. Kad ću, ako neću sada - poručila je Blanka i mirno skočila po novo osvježenje u bazenu.

Katarci: Od Blanke najviše očekujemo

Blanka Vlašić ljubimica je organizatora mitinga u Dohi, tretiraju ju kao kraljicu. No, imaju i velika očekivanja od nje. Predsjednik Katarskog atletskog saveza Abdullah Al-Zaini u obraćanju javnosti izdvojio je baš svjetsku prvakinju kao kandidatkinju za obaranje svjetskog rekorda...

- Blanka bi mogla srušiti rekord u skoku u vis. Nalazimo se na početku sezone i većina je tek na početku svog programa. S druge strane Blanka se natjecala u dvorani i ima veće izglede za rušenje rekorda.

Korisnije je gledati atletiku nego sapunice

Blanki neće biti svejedno ako prenosa Dijamantne lige ne bude na hrvatskim televizijama, ali ne želi sukob niti ponuditi odgovor na pitanje smeta li joj takav odnos prema njoj...

- Jako mi je žao zbog obitelji i prijatelja, ali ne pada mi napamet ulaziti u rasprave. Srećom, oni će se kao i ranije snaći i pronaći neku Al Jazeeru i gledati me. Mislim da je ljudima korisnije da sat vremena gledaju atletiku nego neku meksičku sapunicu, iako sam ih i sama gledala kada sam bila mala. No, ne želim raspravljati o tome - odlučna je Blanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:50