ZA MIRZU NEMA ZIME

Bivše najbolje krilo svijeta: 'U Brazilu uzimamo medalju, da se kladim, stavio bi neku lovu...'

Krakow, 290116.Gradska sportska dvorana Tauron Arena..Polufinalna utakmica Europskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Spanjolske.Na fotografiji: navijaci.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Cizmic / CROPIX

U prvom kolu Lige za prvaka Zamet je na domaćem terenu poražen od Varaždina, a novi predsjednik Rukometnog saveza Primorsko-goranske županije uhvaćen je kako radi ili barem pokušava napraviti selfie. Na slici on i - pet pripadnica ljepšeg spola. Koje, očito, prate rukomet. Jer dotični čelni čovjek županijskog rukometa nije neki glavonja u odijelu već - Mirza Džomba. Legenda riječkog, hrvatskog, pa i svjetskog sporta. Onakvih “suhih listova” danas nema.

Nije ga neko vrijeme bilo u rukometu, ali evo ga, vratio se...

- Nije me bilo dosta. Ljudi moji, 20 godina živio sam na jedan način, doživio sam emotivno pražnjenje nakon odlaska iz sporta te takvog vojničkog drila. Prve 2-3 godine bih okrenuo glavu kada bih slučajno prošao pored neke dvorane. Sad se sve to skupa malo sleglo, uključujem se u neke strukture gdje se nadam da ću pomoći.

Zapravo ste se vratili sportu kao - sukomentator.

- Mislio sam da je to puno lakše nego što zapravo jest. Bez detaljne pripreme za svaku iduću utakmicu možeš izdržati eventualno jedan ili dva dana. Izvrti se puno teza, ovisno o rezultatu, uvijek moraš nešto reći, pa nekada čak i negativno o bivšim suigračima. Opet, ne možeš samo pljuvati, ispasti dežurni kritičar, moraš balansirati... Znate i sami kako je, Hrvatska ima četiri milijuna izbornika, a rukomet je dosta kompleksan sport, posebice oko sudaca gdje je puno toga nedefinirano.

Pratili ste EP u Poljskoj te kvalifikacije za Rio de Janeiro u Herningu.

- Ma, reprezentacija je u savršenoj situaciji, napravili smo kompletnu smjenu generacije, evo, Igor Vori je posljednji koji je otišao. Nov je i stručni stožer, nitko nije očekivao da će sve od prvog trenutka biti tako dobro. Možda im to ne ide u korist, sad su sami sebi zadali više ciljeve i veći pritisak, haha. Medalja u Poljskoj je bila strahovita, a posebno tih 60 protiv domaćina, ono je bilo čudo. Međutim, plasman na Olimpijske možda je i važnija stvar od medalje, čak ga je bilo teže ostvariti nego broncu u Poljskoj.

Zašto tako mislite?

- A pazite, sve je moguće u 60 , nije ni ta Norveška tako loša kakvom smo je mi napravili u toj tekmi. Gledajte, ja uvijek iskreno govorim, Hrvatska je uvijek najbolja na OI zato što imamo 45 dana za pripremu. Uopće ne sumnjam da ćemo u Brazilu uzeti medalju, samo je pitanje kojeg sjaja... Uvjeren sam u to! Ako ne bude nepredviđenih okolnosti, uzimamo medalju, to garantiram. Da se kladim, stavio bi neku lovu...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:35