BERNIE U PROBLEMIMA

BayernLB banka prijeti: Gospodine Ecclestone, vratite nam 400 milijuna eura, inače idete u zatvor

Bernie Ecclestone uvaljao se u gadne probleme. Čelnog čovjeka Formule 1 potresaju ozbiljne optužbe za mito, koje bi ga u konačnici mogle stajati slobode. Od Ecclestonea, osim toga, oštećena njemačka banka BayernLB traži da joj vrati više od 400 milijuna dolara.

Bolidi ovog vikenda jure u Indiji, ali F1 kuloari u petak su više pričali o panici u kojoj se našao gazda nego o pripremama za utrku.

O čemu se radi? Gerhard Gribkowsky, bivši službenik spomenute banke, priznao je ovog ljeta pred sudom u Münchenu kako mu je Ecclestone platio 44 milijuna dolara da BayernLB proda svoje dionice Formule 1 privatnoj grupaciji CVC Capital Partners.

Gribkowsky je za korupciju dobio osam i pol godina zatvora, no Bernieja se zasad ne dira. Pitanje je - dokad. Njemački mediji spekuliraju da bi Državno odvjetništvo uskoro moglo teretiti i 81-godišnjeg Engleza. Ecclestone se u Münchenu branio tvrdeći da sporni novac nije bio mito, nego da ga je Gribkowsky ucjenjivao i prijetio da će britanskim poreznim tijelima dostaviti povjerljive podatke o računima njegove tadašnje supruge Slavice.

Prijetnje Bayerna

Drugi problem je što zadovoljštinu sada traži i sama banka. U Bayernu tvrde da su oštećeni i tužit će Ecclestonea ukoliko im ne kompenzira više od 400 milijuna dolara. Smatraju da su svoje dionice prodali po nerealno maloj cijeni. Ecclestone je novinarima rekao da njihovom zahtjevu nije odgovorio, a ni neće.

- Koja je uopće svrha? Oni će me ionako tužiti. Ako pobijede, dobit će novac. Ako izgube, platit će troškove.

Bernie se ne boji ni mogućeg sudskog procesa za davanje mita.

- Nisam zabrinut, samo sam zatečen zbog nonsensa. Zatvor? Nadam se da ga neću vidjeti. Na njemačke zatvore se sigurno ne bih žalio, ali da vam budem iskren, radije ih ne bih posjećivao...

Njemački su mediji proces u Münchenu označili najvećim slučajem korupcije poslije 2. svjetskog rata. Ecclestone kaže kako mu je nevjerojatno da bi mogao ispaštati zbog pomaganja banci.

- Ja sam prodao njihove dionice jer oni sami nisu mogli! Ja sam ih izvadio iz nevolje, a sada sam sâm upao u nevolju. Život je katkada takav - jada se nemoćni Bernie.

Nova tužba

Ni to nije sve. Ecclestonea tuži i bivši član upravnog odbora F1 Dieter Hahn, koji tvrdi da je njegova tvrtka izgubila veliki iznos nakon što je F1 procijenjena na manje od milijardu dolara. Bliski izvor iz vrha F1 smatra da će Bernie iz ovih procesa teško izaći neokrznut.

- Samo neka tuže. Rade to već tri godine. Mene ništa ne može zaustaviti - zaključio je Ecclestone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 09:59