NASTAVLJENA DOMINACIJA

BARAKUDE IZBORILE ČETVRTFINALE Svjetski rekord protiv Novog Zelanda nije pao ali Hrvatska ide dalje

Hrvatska vaterpolska reprezentacija plasirala su u četvrtfinala SP-a u Barceloni pobjedom nad Novim Zelandom 21-4. ‘Barakude’ nisu plivale po svjetski rekord na vodenim mudijalima, rutinski su obavili posao i ušli među osam najboljih.

Da se u Barceloni igrao ragbi, a ne vaterpolo, situacija bi bila potpuno suprotna, ‘All Blacksi’ bi došli do skora 100 i više, Hrvati bi ostali na nuli. Da se kojim slučajem igrao nogomet, Novozelandski ‘All Whites’ možda bi i držali nulu, a onda bi vjerojatno poklekli pred osmom Fifinom reprezentacijom. No, u Barceloni se igra vaterpolo i aktualni olimpijski prvaci nisu imali problema. ‘All Wetsi’ mokri su, što je sasvim logično, ali i ‘pokisli’ napustili bazen Bernat Picornell.

Bila je to utakmica s unaprijed poznatim ishodom i jedinom enigmom - s kolikom će i da li rekordnom razlikom pobijediti Hrvatska. Nažalost, posljedica je to dijelom i činjenice novog sustava natjecanja na SP-ima po kojem niti jedna momčad ne ispada poslije natjecanja po skupinama.

No, nije to briga izbronika Ivice Tuska i njegovih igrača, nisu oni jadni krivi što su toliko jaki, a drugi puno slabiji. Ne treba se zamarati ni time da se našima sve u truniru otvorilo onako kako su samo poželjeti mogli te da sve do završnice ne igraju ni s jednom najjačom europskom momčadi. Ipak, može se to obiti o glavu našoj reprezentaciji jer tijekom turnira zapravo nisu ni odigrali ozbiljnu utakmicu izuzev one otvorne protiv jakog SAD-a. No, ni time ne valja razbijati glave, već se čim bolje pripremiti za sljedećeg suparnika u četvrtfinalu. S obzirom na velike promjene u reprezentaciji i izostanak šestorice igrača iz Londona te promjenu izbornika, zasad sve teče kao po loju. Opći je dojam da će se tako i nastaviti sve do ključnih utakmica u raspodjeli za odličja. Dečki igraju odličnu obranu, zabili su najviše golova u dosadašnjem tijeku turnira. Treba samo vidjeti kako će reagirati u glavama kada to nametne razvoj situacije na prvoj škakljivoj situaciji. Pokažu li se doraslima izazovima, opet mogu otići do kraja.

- Zadovolajn sam svime, znali smo da će biti ovako. S određenim optimizmom očekujem nastavak turnira, skromno je najavio izbornik Tucak.

Hrvatska - Novi Zeland 21:4 (6:1, 4:2, 8:0, 3:1)

Hrvatska: Pavić, Sukno 5, Dobud 2, Joković 2, Muslim 5, Bušlje, Obradović 3, Lončar, Milaković, Paškvalin 2, Bukić 1, Šetka 1, Bijač. Trener: Ivica Tucak

Novi Zeland: Smith, Ross 1, Jackson, Lewis 1, Tijsen 1, Lowery, Lui-Fakaotimanawa, Kingsmill, Curry, Sieparath, Small, Bryant 1, Pye. Trener: Joszef Sike

Suci: Amber Drury (SAD), Ian Melliar (JAR)

Svjetsko prvenstvo u vaterpolu, osmina finala:

Hrvatska - Novi Zeland 21-4 (6-1, 4-2, 8-0, 3-1)

Crna Gora - Kanada 12-4

Grčka - Južnoafrička Republika 13-5

Kasnije:

Španjolska - SAD

Srbija - Rumunjska

Mađarska - Kazahstan

Italija - Kina

Australija - Njemačka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:41