ODAŠILJU PORUKU

Aktivisti napravili velike nerede na dan otvaranja ZOI

Zamjeraju vlastima u što su iznimno zagadili okoliš u pripremi Igara, kao što su i uništili prirodna bogatstva kako bi izgradili sportska borilišta
Demonstrators run away from a confrontation with the police during a protest against the Vancouver 2010 Winter Olympics February 13, 2010. REUTERS/Chris Helgren (CANADA)
 Reuters

ZAGREB - Zimske olimpijske igre u Vancouveru izazivaju najveću pozornost svijeta, što odgovara sponzorima i organizatorima, ali i onima koji preko njih nešto žele poručiti. Upravo to su na dan otvaranja učinili antiglobalisti i ostali aktivisti. Upozorili su na razne probleme, a da bi došli u prvi plan okoristili su se nasiljem.

Za vrijeme prosvjeda za očuvanje prirodnih bogatstava Kanade u skupinu se infiltriralo stotinjak radikalnih aktivista i razbijalo trgovine u vlasništvu sponzora ZOI, kao i banaka koje su financirale Igre, a htjeli su silom doći i do čelnika Međunarodnog olimpijskog odbora. Time su htjeli doći u prvi plan jer nisu osjetili da ih se medijski dovoljno popratilo.

Naime, zamjeraju vlastima u Vancouveru što su iznimno zagadili okoliš u pripremi Igara, kao što su i uništili prirodna bogatstva kako bi izgradili sportska borilišta i smještaj za brojne posjetitelje. Da bi se poruka bolje pročula pobrinuli su se ekstremni pojedinci i uhvatili policiju nespremnom.

Kako bi spriječili veće incidente u pomoć je stiglo pojačanje namijenjeno osiguranju ZOI, koje čini 15 500 policajaca i zaštitara. Čim su stigli prosvjed je zaustavljen, a najagresivniji su privedeni. Kako se ne bi slične stvari ponovile policija će biti na većem oprezu, ali teško da će prosvjednici stati na ovim događajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 22:27