IGOR ŠTIMAC:

'Znam kako izvesti hrvatski nogomet na pravi put!'

'Spreman sam se ispričati svima koje sam povrijedio. Danas sam sazrio i uvjeren sam da znam izvesti pozitivan zaokret u HNS-u’
 Nenad Dugi / Cropix

ZAGREB - U predsjedničku utrku formalno krećem kao kandidat splitske županijske organizacije, ali to ne znači da želim zajašiti val Hajdukova nezadovoljstva. Moj program nisu nove polarizacije i sukobi, ograđuje se Igor Štimac od hardcore retorike Hajdukova predsjednika Joška Svaguše.

Štimac će u srijedu gostovati na Prisavlju kao sukomentator meča Lige prvaka, u četvrtak ili petak namjerava sazvati press-konferenciju i službeno objaviti početak predizborne kampanje, premda je mnogo bliže istini ocjena da je dobar dio kampanje već odvalio.

Štimac se proteklih tjedana u tišini zabavljao “terenskim istraživanjem”, nabijao je kilometražu lobirajući po županijskim nogometnim organizacijama. Da bi njegova kandidatura uopće ušla u proceduru izborne skupštine najavljene za prosinac, potrebna mu je pismena podrška šest županijskih središta. Štimac vjeruje da je do danas pronašao saveznike u deset ili jedanaest “podsaveza”.

Četrdesettrogodišnjak koji kreće u rušenje faraonske vlasti u Rusanovoj, u posljednjih nekoliko godina izrastao je u frontmana borbe za ozdravljenje hr-nogometa. Prije pet ili šest godina ovako napisana rečenica podigla bi mnoge obrve. Dijelu javnosti je, naime, malo odiozna slika Igora Štimca kao našeg Eliotta Nessa, beskompromisnog borca za pravdu, jer pamte se i njegovi ekscesi i tučnjave u burnim noćnim izlascima, šamar isporučen sucu Jedvaju dok je Štimac vodio Hajduk...

Preslagivanje prioriteta

- Spreman sam se posuti pepelom i ispričati svima koje sam povrijedio svojim ponašanjem. Međutim, u međuvremenu sam sazrio, očvrsnuo i dokazao se kao sportski djelatnik. Uvjeren sam da znam kako izvesti pozitivan zaokret u radu HNS-a - dodaje Štimac.

Što bi u praksi donio zaokret? Svakako preslagivanje prioriteta u radu Rusanove. Nogometni savez je u tri mandata Vlatka Markovića u potpunosti digao ruke od prvoligaškog natjecanja, vladajuća nomenklatura dopustila je da 1. HNL postane mali kriminalni kartel kojim drma nekoliko strateški raspoređenih moćnika. Sudačke liste se kroje prema “rodijačkom” ili čak nepotističkom ključu, već mjesecima njemačka policija lansira optužbe o namještenim utakmicama itd. Vlatko Marković na sve odmahuje rukom, trenutačno je zaokupljen utjerivanjem milijunskog duga od Ministarstva turizma...

Štimac je rad u Udruzi prvoligaša zamislio kao lansirnu rampu za predsjedničko mjesto u Rusanovoj. Na čelu Udruge imao je plan izvesti 1. HNL iz anonimnosti uz pomoć televizijskog glamura, uveo je u igru nekolicinu zvučnih sponzora i krenuo u zidanje nogometne infrastrukture po provincijskim središtima uz pomoć osporavane ‘lige 16’. Projekte mu je izminirao Zdravko Mamić ojačan nekolicinom satelita. Prvoligaški nogomet je vraćen u TV-rezervat, “liga 16” je već eutanazirana kada je Dinamov gazda odlučio pokazati mišiće.

Zbogom Srebriću

Uspije li zaista preseliti predsjednika u arheološki muzej, jasno je da predsjednikovu sudbinu ne bi mogli izbjeći niti glavni tajnik Srebrić niti šef marketinga Drago Katalenić.

Štimčeva kadrovska križaljka nije do kraja zaokružena, ali u njoj visoko kotira Vedran Pavlek, direktor hrvatskog skijaškog saveza koji već godinama spretno i okretno upravlja logistikom naših alpinaca. Štimčevu kandidaturu poduprijet će i Ivan Brleković, HNS-ov dopredsjednik u ostavci, koji se razišao s Markovićem a sebe doživljava Srebrićevim nasljednikom.

Što čeka Bilića?

Dva otvorena poglavlja Štimčeva programa zovu se Zdravko Mamić i Slaven Bilić. Prodor Štimčeve fronte do ureda Rusanove pomeo bi s pozornice Markovića i suradnike, ali ne i maksimirskog šefa, najutjecajnijeg čovjeka hr-nogometa kojem pravilnici i kodeksi služe kako bi na njima probušio rupu prije nego što ih nabije na onu stvar. Politika detanta, razblažavanje retorike i pronalaženje minimalne suglasnosti ovdje se nameću kao logičan izlaz, ali logika i nogomet često ne idu ruku pod ruku.

Za Slavena Bilića, pak, njegov nekadašnji suigrač sačuvao je respekt, ali dvojac baš i ne razmjenjuje božićne čestitke. Zbog fijaska u prošlim kvalifikacijama Štimac je oprezan, čak i skeptičan, prema izborniku kojem bi u prosincu mogao postati šefom...

1. Briga za blagajnu, A reprezentaciju i ostale reprezentativne uzraste

2. Briga za osobni imidž u inozemstvu

3. Nebriga za Hrvatsku nogometnu ligu

4. Nebriga za egzistenciju hrvatskih klubova

5. Stalna lutanja oko formata i broja sudionika Prve HNL

6. Zatvaranje očiju pred istragama namještenih utakmica

7. Ignoriranje i podcjenjivanje medija i javnosti

8. Višegodišnje laži o gradnji kampa reprezentacije

9. Nedostatak kriterija o strancima u hrvatskoj reprezentaciji

10. Bez jasnoga stava o strancu na mjestu hrvatskoga izbornika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:30