PROMJENE U SVIJETU NOGOMETA

Zbogom silne godine velikih prijevara, stižu sezone VAR-anja...

 
 Getty images

Promijenili smo travnjake na šest prvoligaških stadiona tako da je na njima napokon moguće regularno igrati. Sljedeći korak je redistribucija novca iz središnjice prema bazi, milijun do dva kuna godišnje trebalo bi se vraćati iz HNS-a prema blagajnama županijskih saveza. Odmah zatim slijedi i uvođenje VAR-a, ta je priča dogovorena...

Damir Mišković pronašao je pola sata za kavu pod Ciboninim tornjem uoči Rijekine utakmice s Rudešom, pa najavljuje nove inicijative Hrvatskog nogometnog saveza. Nakon dužeg izbivanja nedavno se vratio u Hrvatsku i kao u američkom filmu, “mister, you have been served”, odmah na aerodromu zaprimio optužnicu za bespravnu gradnju na Pagu i završio na novinskim naslovnicama i špicama tv-dnevnika. Zbog tog slučaja koji doživljava kao “montažu odozdo” puštenu u eter uoči jadranskog derbija, ali i zbog zategnutih odnosa s Armadom (“više im nije sporan Bišćan, sad im smeta Pilipović koji u klubu radi posljednjih šest godina”), Mišković ne želi u javnost izlaziti kroz veći intervju. U neobaveznom razgovoru pomalo rezignira, od dolaska na čelo kluba on i partneri su kupujući zvučna pojačanja za lov na trofeje i gradeći stadion na Rujevici u financijski krvotok regije i države ubrizgali nešto manje od milijardu kuna. “I opet ne valja”, smije se.

Otkako je utjecaj Zdravka Mamića u nogometnoj organizaciji počeo kopniti, dvojac paških korijena Damir Mišković i Marijan Kustić nametnuo se za neslužbene lidere Saveza. Priča o novim hibridnim terenima, o financijskom stimuliranju provincije i uvođenju VAR-a, a pogotovo ambiciozna ideja upakirana u ambalažu Opatijske inicijative, dokazuju da su proaktivni i da posjeduju viziju kako držati korak s bogatijim svijetom, ali tek trebamo saznati jesu li otporni na bočne udare. Kustiću je ovih dana Sabor skinuo imunitet jer je osumnjičen da je u lipnju prošle godine skrivio prometnu nesreću u okolici Vukovara u kojoj je ozlijeđeno više osoba, a Miškovića čeka sudska utakmica o građevinskim i uporabnim dozvolama za nekretninu na Pagu.

Dok čekamo provjeru katastarskog i prometnog VAR-a u slučaju dvojice visoko rangiranih nogometnih dužnosnika, razmišljamo u kojem bi smjeru na našim terenima mogao krenuti onaj obični, VAR vulgaris. Video-tehnologija bi od sljedeće sezone, prema Miškovićevim najavama, trebala čistiti igru na HNL stadionima od neregularnih naplavina, premda je to nemoguće dokučiti iz izvještaja s posljednjeg sudačkog seminara održanog u Medulinu krajem siječnja. Spremajući se za proljetni nastavak sezone, hrvatski nogometni suci tamo su se uglavnom zabavljali trivijom. Zaguljeni sastavljači pitanja na pub-kvizovima sa zavišću su izučavali spomenute sudačke testove pitajući se - gdje ti ljudi pronalaze nadahnuće?

Ilustracije radi, evo nekoliko primjera s medulinskog kviza. Lopta ide prema praznim vratima, nema više braniča koji bi spriječio gol, ali u teren utrčava sakupljač lopti, udara loptu i ona na koncu ipak ulazi u gol. Što će učiniti sudac? Odgovor: priznat će gol, udaljiti sakupljača lopti s terena i sljedeći napad započeti s centra igrališta.

Ili, u tijeku igre nogometaš iz terena baci predmet kojim pogodi suigrača u tehničkom prostoru. Što tada čini sudac? Odgovor: zaustavlja igru, pokazuje crveni karton bacaču predmeta, dodjeljuje neizravan slobodni udarac za suparničku momčad s najbliže točke uzdužnoj crti.

Kao dobrodošao začin ovoj egzotici o nemogućim primjerima s nogometnih terena pokazat će se sljedeći primjer. Golman je obranio udarac, primio loptu u naručje i zatim ljutit nogom udario suigrača. Kako reagira sudac? Nudi vrataru alkotest? Upućuje ga najbližem psihijatru? Ne, takve ingerencije zasad nema. Sudac će se zadržati na isključenju nasilnog golmana i dosuđivanju jedanaesterca za suparničku momčad.

U malom moru tarantinovskih bizarnosti iz sudačke prakse evo napokon i jednog primjera kojeg nije tako teško vizualizirati. Dok igra traje, nogometaš nezadovoljan nekom odlukom pljune suca u kaznenom prostoru svoje momčadi. Što će učiniti arbitar? Prema pravilima, on će isključiti igrača i njegovu momčad kazniti jedanaestercem. U praksi će, međutim, često samo rukavom obrisati pljuvačku s lica i zabrinuto pogledati prema nebu - otkud sad kiša kada gore nema niti oblačka? Ako se utakmica igra u nižem razredu, pa još za vrijeme nedjeljne matineje kada se “muži’ nisu do kraja otrijeznili od subotnjeg izlaska, sucu je oportunije spašavati glavu nego razmišljati o dosljednoj primjeni PNI i o karijernom napredovanju.

Posljednji primjer sudačka je kvaka 22 - biti živ, zdrav i kompromitiran, ili ostati dosljedan po cijenu ponižavanja ili čak batina - ali i ultimativni test za nogometnog suca. Na njemu se provjerava integritet, a ta je kvaliteta danas više na cijeni od poznavanja nekih zakučastih pravila o postupanju u situacijama koje praksa jedva poznaje. Sada kada se VAR probio na utakmice Svjetskog prvenstva, pa debitirao i na dvobojima Lige prvaka, znamo da više nećemo vidjeti novu Maradoninu ‘božju ruku’, ali postaje nam jasno i da kamere ne mogu do kraja očistiti utakmicu od mrlja, što znači da će integritet isplivati kao presudna kategorija u vrednovanju sudaca.

A mnogi na vrhu nogometne piramide nisu oduševljeni integritetom današnjih top-sudaca. Agencijska vijest kaže da je Atleticov predsjednik Enrique Cerezo u srijedu demonstrativno napustio svečanu ložu Wande Metropolitano u trenutku kada je Felix Zwayer poništio pogodak Alvara Morate zbog navodnog prekršaja na Giorgiu Chielliniju. Odvrtio je 37-godišnji Nijemac snimke kamera iz deset različitih kutova prije nego je napokon pronašao dokaz da je nesretni Al-VAR-o rukama gurnuo stopera tako snažno da je ovaj odletio iz duela kao katapultiran. Takvu gromadu poput Chiellinija ne bi s onog mjesta pomaknula niti dizalica, ironizirao je kasnije Cerezo.

Zwayer je ispravno procijenio situaciju, pogotku je prethodio Moratin prekršaj, napisat će Marcin sudački ekspert Oliver Andujar. “Očita sudačka pogreška, ovo je regularan gol. Njemački suci i inače najporije i najlošije primjenjuju protokol o VAR-u”, kontrirat će mu s Asovih stranica kolega Iturralde Gonzalez. Ako se oko iste situacije ne mogu složiti dva umirovljena suca, sada eksperta u službi novina s milijunskom nakladom, na svoje će doći zagovornici teze da je velika utakmica bez kontroverzi juha bez soli. Zbogom godine velikih prijevara, stižu sezone VAR-anja...

Fulham je u petak propustio jednu od posljednjih prilika da uhvati priključak u borbi za preživljavanje u Premiershipu, što nama ne bi bilo posebno zanimljivo da ih prema Championshipu nije pogurao pogodak rukom. “Chicharitov potez bio zapažen i na turniru u odbojci na pijesku”, piše Daily Mail o golu meksičkog napadača kojim je West Ham izjednačio rezultat i utabao put prema 3-1 pobjedi. Kadrovi Chicharitova gola vrtili su se u instant reprizi na velikim ekranima stadiona i 50 tisuća gledatelja odmah je shvatilo da je riječ o prijevari, ali sudac Lee Mason odlučio je ignorirati snimku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:43