LAŽIRANI IZBORI?

Xabiju Alonsu pripisani i neki Xavijevi glasovi!

Međunarodna udruga nogometnih saveza (FIFA) i magazin France Football nisu proveli valjano izbor za najboljeg nogometaša svijeta za 2010., tvrdi magazin Les Inrockuptibles
(L-R) Spain's David Villa, Argentina's Lionel Messi, Portugal's Cristiano Ronaldo pose on January 10, 2011 at the Kongresshaus in Zurich as they are awarded the FIFA/FIFPro World XI award ceremony. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
 AFP

ZAGREB - Ono što je mnogima bilo sumnjivo, ali se nitko nije trudio po tome čačkati, odjeknulo je kao bomba zaobilaznim putem. Naime, francuski kulturni magazin Les Inrockuptibles, koji se inače bavi rock glazbom, žestoko optužuje organizatore izbora za Fifinu Zlatnu loptu 2010., za traljavu provedbu glasovanja i, time, falsificirane rezultate.

Podsjećamo, prvi put ujedinjenu nagradu za najboljeg nogometaša svijeta dobio je Leo Messi, ispred svojih suigrača iz Barcelone, španjolskih reprezentativaca Inieste i Xavija, što je prokomentirano iznenađenjem s obzirom na neuspjeh Argentine na SP-u, no u rezultatima glasovanja i sami smo primijetili mnoge nelogičnosti.

Francuski magazin tvrdi da Organizacijski odbor izbora za Fifinu zlatnu loptu 2010. nije uzeo u obzir 15% glasova izbornika i kapetana nacionalnih momčadi, te novinara dopisnika France Footballa. Razlog je što su njihovi listići stigli prekasno.

Također su, navodi Les Inrockuptibles, primijećene anomalije pri imenima nogometaša. Tako je kapetan Kolumbije Mario Yepes prema službenim podacima glasovao za Xabija Alonsa, kojem je u ukupnom poretku izbora pripalo neočekivano visoko 10. mjesto.

- Ja sam glasovao za Xavija - potvrdio je sam nogometaš.

Na prvi pogled, radi se o nevjerojatnom nemaru i neznanju španjolskog jezika, nakon engleskog najrasprostranjenijeg našim planetom. Radi se o slovima b i v koja se u španjolskom (kastiljskom) izgovaraju isto, a ime Javier, čija je skraćenica Javi (čita se “Havi”), Katalonci pišu Xavier, a Baski Xabier, otuda Xavi i Xabi. Upravo zbog istog izgovora tih dviju nadimaka (“Ćabi”) vezist Real Madrida na dresu i u zapisniku ima i dodatak Alonso.

Nije, stoga, neobično da su glasovi izbornika i kapetana momčadi, koji su neprijeporno i logično išli Xaviju, najkorisnijem španjolskom reprezentativcu na SP-u, pripisani njegovom vodonoši Xabiju (Alonsu), dok nijedan novinar France Footballa nije “pogriješio” i glasovao za Xabija. Novinari su, naime, svoje listiće ispunjavali vlastoručno i slali ih u redakciju, a nogometaše i trenere su anketirali za to zaduženi djelatnici saveza i slali e-mailom glasove u Zürich. Ime Xavi netko je upisao kao Xabi, a u Fifinoj administraciji su to pročitali kao Xabi Alonso!

Koliko je glasova zbog jednog slova otišlo na krivu stranu? Od izbornika su za krivog Xavija glasovali izbornici Meksika, R. Koreje i Sri Lanke, te osim Kolumbije kapetani Izraela ( Yossi Benayoun), Meksika, Indije, Kube, Zambije i Komora! Nedovoljno za svrgavanje Messija, ali profitirao je Iniesta drugim mjestom ispred Xavija.

A od 207 zemalja članica Fife glasovali su predstavnici njih samo 133, ali ne prvih 133 po renkingu. Isto tako, kapetani i izbornici nisu smjeli glasovati za nekoga iz iste reprezentacije, ali su mogli za kandidata iz istog kluba.

Neki pak idu tako daleko da uopće ne sumnjaju da je Sepp Blatter naredio lažiranje rezultata izbora u korist Messija kako bi se osvetio svom najgorljivijem kritičaru Maradoni, koji tako, eto, s najboljim igračem nije uspio pobijediti nijednu ozbiljnu momčad na SP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 21:28