PROBLEMI U RAJU

USPON I PAD MONACA Sve je krenulo nizbrdo kada je ruski gazda na razvodu izgubio 3,5 milijardi eura

Jedino mi ulažemo u igrače iz Francuske, i opet nije dobro, opet smo na nišanu? - pravda se Vasiljev
 getty images

Lani je Dimitrij Ribolovljev šokirao nogometni svijet dovođenjem Radamela Falcaa i Jamesa Rodrigueza u Kneževinu, što je graničilo sa znanstvenom fantastikom kraj svih tih velikana iskusnih u “big game fishingu”. Priča o velikom Monacu, novom članu elite koji će krojiti svjetski nogometni poredak, tako je dobila smisao.

- Nećemo stati! Prvi je cilj Liga prvaka, zatim i neki europski trofej. Jasno, ne moram ni govoriti da želimo osvajati naslove u Francuskoj, to se podrazumijeva - tada je govorio Ribolovljev. Došli su i Moutinho, Carvalho, Abidal, Berbatov..., spominjale su se mnoge velike zvijezde. I naš Danijel Subašić stalno je slušao da će mu stići konkurent, Valdes, Čech, Ochoa, Navas..., gotovo da nema vratara koji nije bio u optjecaju. Ligu prvaka Monaco je prošle sezone osigurao, sad se čekao novi iskorak.

- Falcao i James ostaju, a još ćemo se pojačati, imamo u planu još neke velike zvijezde - najavljivali su iz Monte Carla još početkom ljeta. Međutim dva-tri mjeseca kasnije sve izgleda potpuno drugačije. Falcao je otišao na posudbu u United, Rodriguez u Real, novih velikih imena nema u Kneževini. Nema ni rezultata, Monaco je loše krenuo u sezonu, tek 15. mjesto nakon četiri kola. A navodno nema ni Rusa, kažu da ga dugo nisu vidjeli u Monte Carlu.

Sa završetkom prijelaznog roka, naravno, krenule su špekulacije i nagađanja - što se događa s Monacom, zašto je Ribolovljev prestao loviti? Baš nekako u skladu s prezimenom. Lani je bacio mrežu i ulovio prave kapitalce, ove godine baš i ne grize, ulov su odnijele velike ribe. I čitav svijet traži odgovor na pitanje - zašto? Iz Monte Carla stigao je odgovor. Iz usta Ribolovljevova pouzdanika, klupskog potpredsjednika Vadima Vasiljeva. Kojega pitanje o budućnosti Monaca očito uznemirava, malo je u eteru Radija Monte Carlo podigao glas.

- Nije točno da ne radimo ništa, da smo stali. Pa potrošili smo 25 milijuna eura u ovom prijelaznom roku, toliko je potrošio samo PSG, nitko drugi. Usto smo doveli igrače iz Francuske, jedino mi ulažemo u igrače iz Francuske, i opet nije dobro, opet smo na nišanu? Ima još jedan problem. Financijski fair-play. Vidjeli ste kako je UEFA kaznila PSG i City, mi ne želimo plaćati tolike kazne. Moramo urediti knjige, malo stabilizirati te svote i sve će opet biti u redu. Isto tako morate znati da je gazda Ribolovljev platio 50 milijuna eura iz svog džepa za dogovor s ligom. Polako, treba strpljenja, sve će opet biti kao što je bilo, ništa se dugoročno nije promijenilo - rekao je Vasiljev.

Međutim teško je reći da je bio uvjerljiv, naprotiv. Monaco jest doveo Abdennoura iz Toulousea za 13 milijuna eura, Bakayoka iz Rennesa za osam, Nardija iz Nancyja za tri, na posudbu je stigao Stekelenburg. Ali prije svega, daleko je to od svih onih najava o globalnom prvaku Monacu, a drugo, manji je problem tko je došao od onoga tko je otišao. Falcao i Rodriguez, tako preko noći, dovoljan razlog za uzbunu. Navijači traže povratak godišnjih ulaznica, mediji istražuju, Ribolovljev se skriva. Do njegove se izjave ne može doći. Da misterij bude još veći, nije ga bilo ni na ždrijebu Lige prvaka, baš u Monte Carlu, nije ga bilo ni na zadnjim Monacovim utakmicama. Teorije o njegovu odustajanju od velikog projekta množe se poput plijesni, doima se kao da se sve zlo ovoga svijeta navuklo na njega. U svakoj teoriji “ima nešto”, možda su baš sve to razlozi zašto se odmaknuo od Monaca. Pa, krenimo s rubrikom “bizar”.

Dakle, nedavno je Ribolovljev oborio jedan negativan rekord. Postao je vlasnikom najskupljeg razvoda u povijesti. Dugogodišnji sudski proces okončan je njegovim porazom, supruga Elena imala je očito bolji vezni red i napad, njezin odvjetnički tim donio joj je polovicu njegova bogatstva. Dakle bivšoj je supruzi morao isplatiti oko 3,5 milijardi eura! Da, milijardi, ne milijuna. Već bi i to bilo dovoljno da ga uzdrma, barem da razmisli o smanjenju ulaganja. Ali to je bio, navodno, tek početak problema.

Francuski mediji bruje i o sukobu s princom Albertom, čovjekom koji je u Monacu - sve. I gradu i klubu. Zaljubljenik u sport zapravo je tražio čovjeka koji će uložiti u klub kad je Monaco prije nekoliko godina bio na pragu treće lige i koji će ga uzdignuti do europskih visina. Tada se pojavio Ribolovljev. Međutim očito je nešto tražio i zauzvrat i to dvije stvari. Pa mu je tako, priča se, obećao da će imati prednost u otvaranju nekih novih investicija u Kneževini, da će dobiti neke poslove koje je htio. I da će postati monegaški državljanin, što je dosta važna stavka. Naime Ribolovljev, kao i svi novopečeni ruski oligarsi, gurao je ruke u “sumnjive smjese” i neke “mutne vode”, zbog čega je u Rusiji bio i u zatvoru. Pa, iako je još prije desetak godina oslobođen optužaba, navodno neki repovi još postoje. Zbog toga je uostalom Ribolovljev živio na Cipru, dobio je tamošnju putovnicu, što mu je jamčilo da neće biti izručen Rusiji, ako to tamo netko zatraži. Međutim znamo da je ciparska država prije nekoliko godina došla na rub bankrota, tamošnje su banke “podivljale”, puno je novca ondje ima(o) i Ribolovljev. No šuška se da ni tamo nije baš sve bilo čisto, odvjetnici, možda čak i isti koji su osigurali miran život njegovoj bivšoj supruzi, navodno “jašu” po njegovim papirima. I da bi lakše izbjegao mogući pravni postupak na Cipru i u Rusiji, Ribolovljev se nadao monegaškom pasošu. Ali princ danu riječ niti je ispunio, niti je dao putovnicu, niti omogućio Rusu te već obećane investicije. Očito nisu Rusi u zadnje vrijeme baš popularni, ni princ Albert ne želi baš samo tako svoju Kneževinu pretvoriti u utočište bogatih i sumnjivih. A Ribolovljev valjda ne voli kad ga prevare, pa je možda i iz inata prema princu odlučio malo podignuti ručnu na ulaganja u klub. Ne treba dakako tu podcijeniti ni političku situaciju u Ukrajini, tko zna koliko je tamo poslova u crvenoj zoni rizika i koliko je novca upitne budućnosti. Na sve to dolaze i ovi nogometni razlozi.

Dogovor s ligom vrijedan 50 milijuna eura bio je potreban jer su Savez i klubovi stalno pritiskali da je Monaco zapravo nelojalan konkurent, zato što su porezi u Monaku mnogo manji nego u Francuskoj, pa je klubu olakšan posao pri dovođenju igrača. Tih 50 milijuna eura, izgleda, ugasilo je nezadovoljstvo. Zatim i taj financijski fair-play mogao bi biti problem. Pa i PSG. Parižani su otišli predaleko u šopingu, Monaco taj ritam ne može pratiti, jer nije sve u kupovini igrača. PSG ima mnogo veću zaradu od navijača, prodaje dresova, sponzora, Monaco u svojoj kneževini taj priljev ne može očekivati i sve je teže hvatati korak s PSG-om.

Ali ni to nije sve, ima nešto i na kraju. Ne manje važno, zapravo možda i najvažnije od svega. Ono što dođe kao konačan udarac, kap koja prelijeva čašu. Ribolovljev je ljetos operirao tumor, nitko ne zna koliko je izraslina bila zloćudna i opasna, ali oporavak još traje. Vjerojatno i Rusovo promišljanje što će dalje s Monacom.

- Ništa se nije promijenilo, gazda nije odustao. Liga prvaka i uspjeh u njoj i dalje su njegov cilj i opsesija, Monaco će biti jak i dalje. Uostalom, još uvijek imamo dobrih igrača, velikih zvijezda, kao što je, recimo, Berbatov. Vidjet ćete, Monaco će biti odličan i ove sezone - rekao je Vasiljev.

Skupina s Benficom, Leverkusenom i Zenitom reći će puno toga. Hoće li Ribolovljev i dalje loviti s Monacom, ili je divna bajka iz Kneževine ipak neslavno okončana? Uz pjesmu “Plesala si jedno ljeto”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:53